Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Υψηλά οι τιμές παραγωγού στην Ελλάδα, μαζί με υψηλό κόστος παραγωγής σε αντίθεση με τη Ε.Ε.

Υψηλά οι τιμές παραγωγού στην Ελλάδα, μαζί με υψηλό κόστος παραγωγής σε αντίθεση με τη Ε.Ε.

0

Μείωση των τριμηνιαίων τιμών στις περισσότερες χώρες της ΕΕ


Στην κορυφή της λίστας με την μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές παραγωγού αγροτικών προϊόντων που φτάνουν στο 20% βρίσκεται η Ελλάδα, την στιγμή που οι αντίστοιχες τιμές έχουν μειωθεί σε 21 από 25 χώρες της ΕΕ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το πρώτο τρίμηνο του 2024, οι γεωργικές τιμές στην ΕΕ τόσο για τις εκροές όσο και για τις εισροές που δεν σχετίζονται με επενδύσεις μειώθηκαν.

Η μέση τιμή της γεωργικής παραγωγής μειώθηκε κατά 6 % το πρώτο τρίμηνο του 2024 σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023. Κατά τη διάρκεια του ίδιου χρονικού πλαισίου, η μέση τιμή των αγαθών και των υπηρεσιών που καταναλώνονται επί του παρόντος στη γεωργία (εισροές που δεν σχετίζονται με επενδύσεις) μειώθηκε κατά 11%.

Μετά από μια περίοδο διαταραχής, όταν σημειώθηκαν απότομες αυξήσεις των τιμών των γεωργικών προϊόντων κατά τη διάρκεια του 2021 και τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2022, η ταχύτητα ανάπτυξης επιβραδύνθηκε και στη συνέχεια οι τιμές άρχισαν να μειώνονται. Οι πρόσφατες μειώσεις της γεωργικής παραγωγής και του κόστους των εισροών είναι προς την κατεύθυνση πιο ήρεμων επιπέδων πριν από τη διατάραξη.

Οι μεταβολές των τιμών για τις πολλές γεωργικές εκροές κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024 ήταν ποικίλες και αντιφατικές. Η μέση τιμή των σιτηρών μειώθηκε κατά 28 %. Η τιμή του γάλακτος μειώθηκε κατά 12 %, η τιμή των αυγών και των βιομηχανικών καλλιεργειών (λάδι, πρωτεϊνούχες καλλιέργειες, ακατέργαστος καπνός, ζαχαρότευτλα κ.λπ.) μειώθηκε κατά 10 % και η τιμή των νωπών λαχανικών κατά 6 % (στην οποία σημειώθηκε ιδιαίτερα απότομη πτώση της τιμής των τοματών κατά 33 %).

Αντιθέτως, η μέση τιμή των γεωμήλων αυξήθηκε κατά 22 % και η τιμή των νωπών φρούτων κατά 20 % (παρά την απότομη μείωση κατά 44 % της τιμής των λεμονιών και των ασβέστου), ανταποκρινόμενη εν μέρει στις προβλεπόμενες επιπτώσεις των δυσμενών καιρικών συνθηκών στις συγκομιζόμενες ποσότητες.

Μεταξύ των εισροών που δεν σχετίζονται με επενδύσεις, οι εντονότεροι ρυθμοί μείωσης των τιμών καταγράφηκαν για τα λιπάσματα και τα βελτιωτικά εδάφους (-31%), τις ζωοτροφές (-16 %) και την ενέργεια και τα λιπαντικά (-12 %).

Μείωση των τριμηνιαίων τιμών στις περισσότερες χώρες της ΕΕ

Σε εθνικό επίπεδο, οι περισσότερες χώρες της ΕΕ (21 από τις 25 με διαθέσιμα στοιχεία) κατέγραψαν μείωση των τιμών γεωργικής παραγωγής το πρώτο τρίμηνο του 2024, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023. Οι μεγαλύτερες μειώσεις των τιμών σημειώθηκαν στην Ουγγαρία (-24 %), τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία (και οι δύο -18 %) και τη Σλοβακία και την Τσεχία (και οι δύο -17 %).

Αντίθετα, οι τιμές αυξήθηκαν σε 5 νότιες χώρες της ΕΕ· αυξήθηκαν περισσότερο στην Ελλάδα (+ 20 %), με πιο συγκρατημένες αυξήσεις στη Μάλτα και την Ισπανία (+ 4 %), καθώς και στην Πορτογαλία και την Κύπρο (+ 1 %).

Όσον αφορά τις εισροές που δεν σχετίζονται με επενδύσεις (όπως η ενέργεια, τα λιπάσματα ή οι ζωοτροφές), 24 από τις 25 χώρες της ΕΕ με τα διαθέσιμα στοιχεία καταγράφηκαν μειώσεις το πρώτο τρίμηνο του 2024, σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2023. Τα υψηλότερα ποσοστά μείωσης σημειώθηκαν στην Κροατία (-20 %), την Ουγγαρία (-19 %) και τις Κάτω Χώρες και την Ιρλανδία (και οι δύο -17 %). Η Πορτογαλία ήταν η μόνη χώρα της ΕΕ που σημείωσε αύξηση (+ 2 %).

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βουλή: Ο Χ. Ζεϊμπέκ ρωτά για την καταστροφή της αλιείας στη λιμνοθάλασσα της Βιστoνίδας

Ο βουλευτής Ξάνθης της Νέας Αριστεράς κατέθεσε ερώτηση ζητώντας από την κυβέρνηση άμεσα μέ…