Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Υπό τον φόβο της πυρκαγιάς οι κάτοικοι των ορεινών χωριών

Υπό τον φόβο της πυρκαγιάς οι κάτοικοι των ορεινών χωριών

0

Καθησυχαστικός ο αντιδήμαρχος Σταυρούπολης Μάριος Τσορμπατζίδης


Υπ’ ατμόν για καθαρισμούς ο Δήμος Ξάνθης – Πρόγραμμα «ΑΝΤΙΝERO Ι, ΙΙ» υλοποιεί το Δασαρχείο Σταυρούπολης – Πιο συνειδητοποιημένοι οι πολίτες για την πυροπροστασία


Το θερμόμετρο ανεβαίνει και μαζί του και η ανησυχία καθώς αυξάνεται δυνητικά η πιθανότητα για πρόσκληση πυρκαγιάς. Αυτό αποτελεί ένα έναυσμα για αύξηση του βαθμού ετοιμότητας των υπηρεσιών και γενικά του κρατικού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας αλλά και για εγρήγορση των τοπικών κοινωνιών τόσο στο θέμα της πρόληψης όσο και της έγκαιρης ειδοποίησης.



Ανησυχία στους κατοίκους της Σταυρούπολης – Υπ’ ατμόν για καθαρισμούς ο δήμος Ξάνθης

Η φονική πυρκαγιά στο Μάτι καθώς και οι άλλες που ακολούθησαν όπως στην Εύβοια και πέρσι στον Έβρο άφησαν το σημάδι τους στους πολίτες και ιδιαίτερα αυτοί που κατοικούν σε μη αστικές περιοχές περικυκλωμένοι από δασικές εκτάσεις νιώθουν έντονη ανασφάλεια μήπως βρεθούν κάποια στιγμή περικυκλωμένοι από φλόγες. Για αυτό και έχουν ανοιχτά τα …ραντάρ τους και δεν διστάζουν να καταγγέλλουν κάθε που θα παρατηρήσουν οικόπεδα που δεν έχουν καθαριστεί ή ξερά κλαδιά στοιβαγμένα και παρατημένα κοντά σε κτήρια καθώς γνωρίζουν ότι αυτά λειτουργούν σαν «φυτίλι» για πυρκαγιά. Μερικές φορές δε η ανησυχία μετατρέπεται σε φοβία ιδίως όταν πρόκειται για ηλικιωμένους, όπως για παράδειγμα στους κατοίκους της δημοτικής ενότητας Σταυρούπολης. Αφουγκραζόμενος την ανησυχία της τοπικής κοινωνίας ο αντιδήμαρχος Σταυρούπολης Μάριος Τσορμπατζίδης έχει ξεκινήσει τους καθαρισμούς οικοπέδων αλλά και των δύο πλευρών του οδικού δικτύου σε 20 χωριά και σε μια έκταση 200 χιλιομέτρων. Χθες το συνεργείο καθάρισε την διασταύρωση των Κομνηνών ενώ τόσο ο Παλιός Σιδηροδρομικός Σταθμός, που αν και εγκαταλειμμένος είναι ευπρεπισμένος και καθαρισμένος όπως και το εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου. Οι φωτογραφίες είναι αδιάψευστοι μάρτυρες για όποιους δεν έχουν πεισθεί για του λόγου του το αληθές: «Έχουμε ξεκινήσει τους καθαρισμούς. Οι συμπολίτες μας το γνωρίζουν και πολλές φορές μας τηλεφωνούν και μας κατευθύνουν. Τους διαβεβαιώνουμε ότι κάνουμε ό,τι καλύτερο. Να μην ανησυχούν και να μας τηλεφωνούν όταν δουν κάτι που πρέπει να καθαρίσουμε», σημειώνει ο κ. Τσορμπατζίδης

Πρόγραμμα «ΑΝΤΙΝERO Ι, ΙΙ» υλοποιεί το Δασαρχείο Σταυρούπολης

Εργασίες καθαρισμού δασικών περιοχών, διάνοιξη δασικών δρόμων, καθαρισμού δεξαμενών και πραγματοποιεί και το Δασαρχείο Σταυρούπολης στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος «ΑΝΤΙΝERO Ι, ΙΙ» το οποίο ξεκίνησε μετά από την πυρκαγιά στον Έβρο και θα είναι ενεργό μέχρι το 2025. Όπως μας πληροφορεί ο Δασάρχης Σταυρούπολης Τσιτλακίδης Αναστάσιος, το πρόγραμμα υλοποιεί παρεμβάσεις που αφορούν στη δημιουργία μικτών αντιπυρικών ζωνών με στόχο την μείωση του κινδύνου μετάδοσης και εξάπλωσης όλων των ειδών των πυρκαγιών (εδάφους, επιφανείας και κόμης), τη διευκόλυνση της προσέγγισης των δασοπυροσβεστών στην περιοχή με ασφάλεια, όπως και της μετακίνησης των πυροσβεστικών οχημάτων. Προς την ίδια κατεύθυνση πραγματοποιούνται εργασίες όπως καθαρισμοί δασών και δασικών εκτάσεων, συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου και των αντιπυρικών ζωνών και δημιουργούνται ζώνες αμιγούς ή μικτής βλάστησης με πλατύφυλλα είδη, τα οποία χαρακτηρίζονται από πιο αργή και ελεγχόμενη εξάπλωση της πυρκαγιάς. Το πρόγραμμα που υλοποιεί το Δασαρχείο Σταυρούπολης έχει προϋπολογισμό 500.000 ευρώ. Όπως ανέφερε ο κ. Τσιτλακίδης, ο κόσμος είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένος και συνειδητοποιημένος στην πυροπροστασία: «Ως δασική υπηρεσία το έργο μας μας είναι επικουρικό στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Έχουμε συνεργασία με όλες τις υπηρεσίες αλλά και την τοπική κοινωνία. Ο κόσμος είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένος γι’ αυτό και έχει μπει στη διαδικασία να καθαρίσει τα οικόπεδά του. Βλέπουμε συνεχώς τέτοιες κινήσεις».

Πιο συνειδητοποιημένοι οι πολίτες για την πυροπροστασία

Την συμμόρφωση σε μεγάλο βαθμό των πολιτών στην υποχρέωσή τους να καθαρίσουν τα οικόπεδά τους αλλά και να μπουν στην διαδικασία να δηλώσουν στην ειδική πλατφόρμα με τον τίτλο «Ακαθάριστα Οικόπεδα» στην ηλεκτρονική διεύθυνση akatharista.apps.gov.gr. επεσήμανε ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Τσάπαλης. Πιο συγκεκριμένα, για πρώτη φορά φέτος δημιουργήθηκε και πρόκειται να εφαρμοστεί κανονισμός πυροπροστασίας για ακίνητα κοντά σε δασικές εκτάσεις μετά και τη σύσταση του «Μητρώου Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας Ιδιοκτησιών». Οι ιδιοκτήτες θα έχουν πρόσβαση στην πλατφόρμα των υπουργείων Περιβάλλοντος και Κλιματικής Κρίσης, προκειμένου η διαδικασία να μπορεί να γίνει και ηλεκτρονικά ενώ ούτως ή άλλως μπορούν να υποβάλλουν τις δηλώσεις και στους δήμους τους. Όσοι δεν συμμορφωθούν θα πληρώσουν «τσουχτερά» πρόστιμα. Επίσης ο κ. Τσάπαλης ανέφερε πως ο κόσμος είναι ευαισθητοποιημένος και προβαίνει σε καταγγελίες όταν δει ακαθάριστα οικόπεδα και αυτό είναι θετικό γιατί έχει κατανοήσει ότι μπορεί και ο ίδιος να συμβάλει στην πυροπροστασία: «Καθημερινά κάνουμε καθαρισμούς οικοπέδων. Προχθές είχαμε εθελοντική δράση στο περιαστικό με καθαρισμό και της αντιπυρικής ζώνης. Ο κόσμος ανταποκρίνεται και συμμετέχει. Ελπίζουμε μέσα στο καλοκαίρι να τοποθετηθούν οι δύο δεξαμενές για ανεφοδιασμό ελικοπτέρων στις δύο πλευρές του περιαστικού όπως προβλέπει το έργο πυροπροστασία του περιαστικού από την JTI, το οποίο και αναμένεται να ολοκληρωθεί τέλος του έτους.



 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πιο «φιλική» πόλη ζητούν τα ΑμεΑ Π.Ε. Ξάνθης

Ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Θράκης, Μποζ Ερσίν μεταφέρει το κλίμα της συνάν…