Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Βιβλίο Βιβλιοπρόταση του Σαββάτου: «Μωρίς» του Ε.Μ. Φόρστερ

Βιβλιοπρόταση του Σαββάτου: «Μωρίς» του Ε.Μ. Φόρστερ

0

Το βιβλίο γράφτηκε το 1913-14, ενώ εκδόθηκε το 1971, μόλις τρία χρόνια προτού η Αμερικανική Ψυχιατρική Ένωση αφαιρέσει την ομοφυλοφιλία από τον κατάλογο των ψυχιατρικών διαταραχών και μόλις τέσσερα χρόνια αφότου «αποποινικοποιήθηκε» στην Αγγλία η ομοφυλοφιλία


Το «Ε» προτείνει το βιβλίο του Ε.Μ. Φόρστερ με τίτλο «Μωρίς» από τις εκδόσεις Καστανιώτη και σε μετάφραση του Νίκου Βουδούρη.

Το Μωρίς του Ε.Μ. Φόρστερ είναι η ιστορία ενός νεαρού ομοφυλόφιλου άνδρα που ζει στις αρχές του 20ου αιώνα, τον οποίο η αφήγηση παρακολουθεί από τα πρώτα εφηβικά χρόνια μέχρι τα ύστερα νεανικά του. Αποξενωμένος μέχρι να αρχίσει τις σπουδές του, ο Μωρίς γνωρίζει στο Κέιμπριτζ τον Κλάιβ και οι δυο τους διαμορφώνουν μια σχέση καθοριστική για την επιμόρφωσή του, πλην όμως πλατωνική. Όταν ο Κλάιβ επιλέξει την ετεροκανονική έγγαμη ζωή, ο Μωρίς πληγωμένος βαθιά θα αναζητήσει «θεραπεία» για την ομοφυλοφιλία του, μια διαδικασία που αντανακλά τις απόψεις της εποχής για τη σεξουαλικότητα. Ωστόσο, σύντομα ο έρωτας θα ξαναχτυπήσει την πόρτα του νεαρού.

Το βιβλίο γράφτηκε το 1913-14, ενώ εκδόθηκε το 1971, μόλις τρία χρόνια προτού η Αμερικανική Ψυχιατρική Ένωση αφαιρέσει την ομοφυλοφιλία από τον κατάλογο των ψυχιατρικών διαταραχών και μόλις τέσσερα χρόνια αφότου «αποποινικοποιήθηκε» στην Αγγλία η ομοφυλοφιλία. Ο Φόρστερ, γνωρίζοντας ότι πλησίαζε στο τέλος της ζωής του, έδωσε το βιβλίο στον νεότερο και ανοιχτά ομοφυλόφιλο μαθητευόμενό του, Κρίστοφερ Ίσεργουντ, για να το κάνει ό,τι θέλει, παραδίδοντας σε αυτόν τα όποια πνευματικά δικαιώματα.

Στα χειρόγραφα του Μωρίς βρέθηκε μια σημείωση που ανέφερε «Δημοσιεύσιμο, αλλά αξίζει τον κόπο;». Η μάχη ενάντια στη λογοκρισία, την κοινωνική κατακραυγή, τους δικαστικούς αγώνες που πολλοί συνάδελφοί του είχαν υποστεί ήταν κάτι που ο Φόρστερ δεν τόλμησε να αντιμετωπίσει εν ζωή. Το έργο κυκλοφόρησε ένα χρόνο μετά τον θάνατό του, το 1971, και ο Ίσεργουντ δώρισε όλα τα πνευματικά δικαιώματα στην Αμερικάνικη Ακαδημία Γραμμάτων και Τεχνών και συγκεκριμένα υπέρ της χρηματοδότησης ενός ετήσιου βραβείου στο όνομα του Φόρστερ με αποδέκτες νέους Βρετανούς ή Ιρλανδούς συγγραφείς για να ταξιδέψουν στην Αμερική. Ανάμεσα στα ονόματα συγγραφέων που το έχουν λάβει είναι οι Colm Tóibín, David Mitchell και Sally Rooney.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Βιβλίο
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το Φεστιβάλ Παλαιστινιακού Κινηματογράφου έρχεται στην Ξάνθη

Σήμερα στις 21:30 με δύο ταινίες: Το Δώρο και Οι 18 Καταζητούμενες Η Κινηματογραφική Λέσχη…