Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Βιβλίο Βιβλιοπρόταση της Τετάρτης: «Άτλας νεφών» του Ντέιβιντ Μίτσελ

Βιβλιοπρόταση της Τετάρτης: «Άτλας νεφών» του Ντέιβιντ Μίτσελ

0

Ένας έμμεσος τρόπος να αντιληφθούμε την πολλαπλή διαστρωμάτωση και οργάνωση της σκέψης, των πληροφοριών και των πραγματολογικών στοιχείων μέσα και πίσω από το κείμενο του Ντέιβιντ Μίτσελ, είναι η μετάφραση και οι σημειώσεις της Μαρίας Ξυλούρη


Το «Ε» προτείνει το βιβλίο του Ντέιβιντ Μίτσελ με τίτλο «Άτλας νεφών» από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Αλίμονο στους αναγνώστες που θα «αγοράσουν» με περισσή λαχτάρα και ενθουσιασμό τον συγγραφικό κόσμο κάθε (εξωτικής ή όχι και τόσο) μεγαλοφυΐας, κάθε μετρ της αφήγησης και της ανατροπής, των λεκτικών ακροβασιών και των απροσδόκητων συγκερασμών ηρώων και ψυχισμών. Και διπλά αλίμονο σ’ αυτούς που θα περάσουν δίπλα από έναν πραγματικά σπουδαίο συγγραφέα του καιρού τους, και θα τον αγνοήσουν.

Και ναι, μιλάμε για τον Ιρλανδό Ντέιβιντ Μίτσελ και για σένα που δεν ήξερες/δεν έτυχε/δεν αποφάσισες να αφεθείς στον μαγικό κόσμο των χορταστικών του βιβλίων, και που τώρα, με τη νέα μετάφραση του Cloud Atlas από τη Μαρία Ξυλούρη, έχεις την ιδανική αφορμή.

«1850. Ο Άνταμ Γιούιν, ένας Αμερικανός συμβολαιογράφος, επιστρέφει από τα νησιά Τσάταμ στην Καλιφόρνια. Στο ταξίδι του τον προσεγγίζει ο γιατρός Δρ. Γκους που του κάνει μια θεραπεία για ένα σπάνιο είδος εγκεφαλικού παράσιτου.
1931, Βέλγιο. Ο Ρόμπερτ Φρόμπισερ, ένας αποκληρωμένος αμφισεξουαλικός συνθέτης, κατορθώνει να χωθεί στο σπίτι ενός καταβεβλημένου μαέστρου, της σαγηνευτικής συζύγου του και της νεαρής κόρης τους.
Δεκαετία του ’70, Δυτική Ακτή. Η δημοσιογράφος Λουίζα Ρέι ανακαλύπτει έναν ιστό απληστίας και φόνου που απειλεί την ίδια της τη ζωή.

Η αφήγηση γυρίζει σαν μπούμερανγκ στους αιώνες και τους τόπους, ακολουθώντας τη διαδρομή αντίστροφα, προς την αρχή. Ο συγγραφέας αποκαλύπτει πώς συνδέονται οι χαρακτήρες του και πώς διαπλέκονται οι μοίρες τους. Αλλά και πώς οι ψυχές διαβαίνουνε τους ουρανούς του χρόνου, όπως τα νέφη διαβαίνουνε τους ουρανούς του κόσμου».

Ιδιοσυγκρασιακοί συγγραφείς υπάρχουν πολλοί ακόμα και σήμερα. Ένας έμμεσος τρόπος να αντιληφθούμε την πολλαπλή διαστρωμάτωση και οργάνωση της σκέψης, των πληροφοριών και των πραγματολογικών στοιχείων μέσα και πίσω από το κείμενο του Ντέιβιντ Μίτσελ, είναι η μετάφραση και οι σημειώσεις της Μαρίας Ξυλούρη.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Βιβλίο
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βιβλιοπρόταση του Σαββάτου: «Αίμος – Διαδρομές στα Βαλκάνια» του Θοδωρή Νικολάου

Τι είναι τα Βαλκάνια, όμως ; Φυλές, θρησκείες, εθνότητες, συνήθειες και ήθη παράγουν ένα γ…