Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Αφιερώματα Βιβλιοπρόταση της Παρασκευής: «Διάλογος Και Διαλεκτική» της Μαρίας Δασκαλάκη

Βιβλιοπρόταση της Παρασκευής: «Διάλογος Και Διαλεκτική» της Μαρίας Δασκαλάκη

0

Η βαθύτερη κατανόηση της διαλεκτικής μεθόδου προϋποθέτει την αντιπαράθεση με την ιστορία της γένεσής της


Το «Ε» προτείνει το βιβλίο της Μαρίας Δασκαλάκη με τίτλο «Διάλογος Και Διαλεκτική – Η επίδραση του Πλάτωνα στη συγκρότηση της εγελιανής έννοιας της διαλεκτικής» από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια.

Η βαθύτερη κατανόηση της διαλεκτικής μεθόδου προϋποθέτει την αντιπαράθεση με την ιστορία της γένεσής της. Αντικείμενο του βιβλίου είναι η ανάλυση και διερεύνηση της σχέσης ανάμεσα αφενός στην έννοια της διαλεκτικής, όπως αυτή διαμορφώνεται κυρίως στο ώριμο έργο του Πλάτωνα, και αφετέρου στον σχηματισμό της εγελιανής διαλεκτικής, κυρίως κατά την περίοδο της Ιένας, όπου ο Χέγκελ συγκροτεί τα μεθοδολογικά εργαλεία που θα χρησιμοποιήσει στη συνέχεια στο σύστημά του.

Μέσω της αποσαφήνισης του ρόλου που αποδίδει ο Χέγκελ στη διαλεκτική ως λογική μέθοδο, η μελέτη αυτή εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της αναζήτησης μιας εναλλακτικής φιλοσοφικής οδού για την αντιμετώπιση του προβλήματος της αλήθειας, πέρα από τα αδιέξοδα ενός λόγου εγκλωβισμένου στην καθαρότητά του.

H Μαρία Δασκαλάκη σπούδασε φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, ενώ εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή για την έννοια του Λόγου στη Φαινομενολογία του πνεύματος του Χέγκελ στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου. Εργάζεται ως συμβασιούχος ερευνήτριαστο Ινστιτούτο Τεχνολογίας και Έρευνας (Ηράκλειο). Έχει διδάξει φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Είναι συγγραφέας του βιβλίου Vernunft als Bewusstsein der absoluten Substanz. Zur Rekonstruktion des Vernunftbegriffs in Hegels «Phanomenologie des Geistes» (Akademie Verlag [De Gruyter], 2012), καθώς και αρκετών επιστημονικών άρθρων και συμβολών σε συλλογικούς τόμους. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν τη νεώτερη και αρχαία ελληνική γνωσιοθεωρία, μεταφυσική και οντολογία, αλλά και σύγχρονες τάσεις της φιλοσοφίας του νου και της επιστήμης.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αφιερώματα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Λογοτεχνικό εργαστήρι με τον Γιώργο Φραντζολά: «Για να ξανασυναντηθούμε με τον Παπαδιαμάντη»

Τέσσερις συναντήσεις, που θα πραγματοποιηθούν κατά τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2…