Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τι μέλλει γενέσθαι με την ελληνική εκδοχή του «Front Populaire»;

Τι μέλλει γενέσθαι με την ελληνική εκδοχή του «Front Populaire»;

0

Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ «καλοβλέπουν» μία τέτοια σύμπραξη


Η αδυναμία της κεντροαριστεράς να αμφισβητήσει τη ΝΔ από τη μία και τα κέρδη της ακροδεξιάς από την άλλη τόσο σε ποσοστά όσο και σε απόλυτους αριθμούς καταδεικνύουν την αναγκαιότητα αυτού του βήματος


Ευρωεκλογές τέλος και τώρα πλέον ο κάθε χώρος αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Η κυβέρνηση, ούσα χαμένη, προχώρησε σε μίνι ανασχηματισμό με σκοπό να δείξει ότι «έλαβε τα μηνύματα» ενώ τα κόμματα της κεντροαριστεράς συζητούν, έστω και σπασμωδικά, μία πιθανή σύμπλευση, με την οποία θα μπορέσουν να αναχαιτίσουν την άνοδο της ακροδεξιάς ψήφου αλλά και να πλησιάσουν σε ποσοστά κυβερνησιμότητας την Νέα Δημοκρατία, όπως αποφασίστηκε στην Γαλλία.

Το ΠΑΣΟΚ στα «χαμένα» και ο ΣΥΡΙΖΑ …«ψάχνεται»

Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται «προ των πυλών» διότι στις 30 Ιουνίου θα ληφθούν αποφάσεις που θα αφορούν το μέλλον του κόμματος. Παρότι στελέχη όπως ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο Παύλος Γερουλάνος, ο Μανώλης Χριστουδουλάκης, Απόστολος Πανάς, Ντόρα Γιαννακοπούλου αλλά και Πάρις Κουκουλόπουλος και ο Κώστας Σκανδαλίδης έριξαν το γάντι προς τον Νίκο Ανδρουλάκη στην συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που πραγματοποιήθηκε στις 20 Ιουνίου ζητώντας εκλογές το φθινόπωρο ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν το σήκωσε παραπέμποντας για αποφάσεις στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Σ’ αυτή θα κριθεί αν το ΠΑΣΟΚ θα πάει σε εσωκομματικές εκλογές μέσα στο 2024 ή αυτές θα γίνουν όπως ορίζει το καταστατικό το 2025.

Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ φαίνεται να μην μπορεί να βρει ησυχία ώστε να πραγματοποιήσει έναν νηφάλιο απολογισμό των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών καθώς παρότι την επομένη των ευρωεκλογών υπήρξαν φωνές από το εσωτερικό του κόμματος για την αναγκαιότητα ενός αριστερού μετώπου αλά Γαλλία, ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να έχει έντονες εσωκομματικές «παραφωνίες» με τον κ. Κασσελάκη να αφήνει σαφείς αιχμές για τα όσα συνέβαιναν τα προηγούμενα χρόνια [σ.σ. για τον Αλέξη Τσίπρα] λέγοντας ότι «κυκλοφορεί απίστευτο μαύρο χρήμα στα κόμματα στη χώρα μας. Μου λένε πολλοί: “πάρε κι εσύ, δεν βγαίνει αλλιώς. Έτσι είναι η Ελλάδα”. Λοιπόν – Ο δικός μου ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάρει ποτέ μαύρα. Δεν θα έχει άγνωστες πηγές χρηματοδότησης» με τις αντιδράσεις κεντρικών στελεχών να είναι ιδιαίτερα έντονες.

Οι συζητήσεις για την κεντροαριστερή σύμπραξη

Στο τραπέζι των συζητήσεων πέφτουν διάφορα ερωτήματα, όπως: Θα υπάρξει νέο σχήμα; Τι θα γίνει με την αυτοτέλεια των υπαρχόντων κομμάτων; Θα διαλυθούν, και πόσο εύκολο είναι αυτό; Ποιος θα ηγηθεί της προσπάθειας; Ποιο θα είναι το προγραμματικό πλαίσιο επί του οποίου θα υπάρξουν οι συγκλίσεις; Είναι εφικτό να ξεπεραστούν οι παρούσες ηγεσίες και να εκκινήσει η διαδικασία από τη βάση ή σε επίπεδο κοινωνίας;

Οι απαντήσεις διαφέρουν και ομογενοποίηση δεν υπάρχει. Θα ήταν και έκπληξη εάν υπήρχε τόσο νωρίς. Όμως στην επισήμανση «νωρίς» που λένε μερικά στελέχη και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, υπάρχει και ο αντίλογος πως όλα πρέπει να τρέξουν πολύ γρήγορα.

Πολλοί στρέφουν το βλέμμα στον Αλέξη Τσίπρα που με το Ινστιτούτο και όσα είπε προ ημερών έδειξε τον δρόμο. Αρκετοί ψάχνονται να δουν τι θα κάνει ο πρώην πρωθυπουργός και αναζητούν ένα νεύμα ή έστω να καταλάβουν τι ακριβώς επιθυμεί. Στο πλαίσιο αυτό διερωτώνται εάν και πότε θα αναλάβει ευρύτερες πρωτοβουλίες για να υπάρξει ανασύνθεση του χώρου της Κεντροαριστεράς.

Σύμφωνα με τον Άρη Ραβανό, οι συζητήσεις είναι έντονες και καθημερινές και απλά η Διεθνής Διάσκεψη του Ινστιτούτου Τσίπρα αποτέλεσε την πολιτική καύσιμη ύλη για ανοίξει περισσότερο η βεντάλια.

Και πώς να μη γίνει αυτό, όταν την περασμένη εβδομάδα δημοσιεύθηκαν τουλάχιστον δυο μετρήσεις (Metron Analysis και GPO) που έδειξαν ότι οι ψηφοφόροι και στα δύο κόμματα αναζητούν αυτή τη συνεργασία. Σύμφωνα με την έρευνα, το 70,9% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε θετικά στο ενδεχόμενο συνεργασίας των δύο κομμάτων. Στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, το ποσοστό όσων το βλέπουν θετικά είναι χαμηλότερο (52,3%).

«Αυτό το δεδομένο τροφοδοτεί και τις ζυμώσεις με πολλά στελέχη να αναζητούν τον οδικό χάρτη, με τον οποίο ίσως θα μπορούσαν να προχωρήσουν η συμπόρευση, η προοδευτική συμμαχία, η συνεργασία των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς», προσθέτει ο κ. Ραβανός.

Το κοινό κείμενο Φαραντούρη – Μπατζελή θα μπορούσε να αποτελέσει μία αρχή;

Σε κοινό κείμενο που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή», ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νικόλας Φαραντούρης, και η πρώην υπουργός και ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κατερίνα Μπατζελή, στέλνουν το μήνυμα για την συγκρότηση ενός προοδευτικού πόλου.

Αναφερόμενοι στο ζήτημα της κλιματικής κρίσης δείχνουν ένα από τα πεδία στα οποία μπορούν τα δύο κόμματα να συμπλεύσουν πολιτικά και αναφέρονται στην «ευθύνη των προοδευτικών – δημοκρατικών δυνάμεων να συνεργάζονται… μακριά από περιχαρακώσεις και εγωισμούς για όσα (πολλά) μπορούν να ενώσουν».

«Στο νέο συντηρητικό πολιτικό περιβάλλον που διαμορφώνεται στην Ευρώπη, με την προστασία του περιβάλλοντος να επισκιάζεται από άλλες γεωστρατιωτικές προτεραιότητες, είναι ευθύνη των προοδευτικών – δημοκρατικών δυνάμεων να συνεργάζονται και να αξιώνουν κάθε φορά ένα καλύτερο αύριο για τις επόμενες γενιές και την κοινωνία, μακριά από περιχαρακώσεις και εγωισμούς για όσα (πολλά) μπορούν να ενώσουν. Η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης με την κοινωνία σύμμαχο είναι ένα μόνο από αυτά και μπορεί να αποτελέσει τον ασφαλέστερο οδικό χάρτη της συνεργασίας των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς».

Τα σενάρια φουντώνουν οπότε δεν θα ήταν περίεργο να δούμε σύντομα μια ελληνική έκδοση του «Front Populaire».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Παύλος Μαραγκός
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πολιτική στήριξη από το ΠΑΣΟΚ στον Νικήτα Κακλαμάνη για την Προεδρία της Βουλής

«Παρών» η Νέα Αριστερά στην αυριανή ψηφοφορία Το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε την απόφασή του να στηρί…