Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Ταξίδι δια μέσω της πένας της Φωτεινής Μπατζακίδου

Ταξίδι δια μέσω της πένας της Φωτεινής Μπατζακίδου

0

Σε μια ζεστή, φιλική ατμόσφαιρα γεμάτη θαλπωρή κι αγάπη έγινε η παρουσίαση του βιβλίου της κ. Φωτεινής Μπατζακίδου, «Αλίκτυπο Ταξίδι», στο Βιβλιοπωλείο ΔΥΟ.

Για το βιβλίο μίλησαν οι φιλόλογοι, Θανάσης Μουσόπουλος και Κωνσταντίνα Βουτσινά.

Ο κ. Μουσόπουλος, ο δάσκαλός μας, ο ποιητής και συγγραφέας, που δοξάζει την πόλη μας κι εκτός των συνόρων της, ξεκινώντας μας είπε λίγα λόγια για την κ. Μπατζακίδου, καθώς και για το πρώτο βιβλίο της, “Φιλιά στον καθρέφτη”, που είναι αφιερωμένο στα παιδιά του 50, τα χαμοπούλια, όπως τα ονομάζει η ίδια, που ήταν συμμαθητές της, αγόρια και κορίτσια που μεγαλώσανε μαζί της και τους το αφιερώνει.

Το δεύτερο, είναι μια νουβέλα, που μιλάει για όλα εκείνα τα παιδιά που αποχωρίζονταν τους γονείς τους που μετανάστευαν στη Γερμανία.

Τα περισσότερα από αυτά μεγαλώνουν με τους παππούδες, που όμως, παρά τις δύσκολες εποχές και καταστάσεις που βίωναν, δεν τους έλειπε το γέλιο κι η αγάπη.

Μα και τις δύσκολες στιγμές που περνούσαν οι μετανάστες στην Γερμανία.

Η κ. Φωτεινή Μπατζακίδου, η δασκάλα, η συμπατριώτισσα, η συμμαθήτρια της μητέρας μου, η σύντροφος, η ευαίσθητη, η γεμάτη χιούμορ, η Φωφώ μας, μας εξήγησε τους λόγους που έγιναν αφορμή για να γράψει το συγκεκριμένο βιβλίο. Ο πρώτος και βασικός ήταν όταν στα 21 χρόνια της, πρωτοδιόριστη δασκάλα σε ένα διθέσιο σχολείο, συνάντησε ένα ξανθό αγόρι που οι γονείς του έφευγαν για τη ξενιτιά.

Ο ήρωας του βιβλίου ο “Ανέστης” ήταν μαζί μας και η συγκίνηση στο βλέμμα του έδειχνε τα συναισθήματα που αναδύθηκαν λόγω βιωμάτων κι όχι μόνο…

Κι αυτό μας το εξηγεί μια φράση του κ. Μουσόπουλου:

“Για μένα αγγίζει τα όρια της τραγωδίας το μυθιστόρημα.”

Την κ. Βουτσινά, αν και δεν είχα την τύχει να τη γνωρίζω προσωπικά, όμως με την εκφραστική φωνή της διαβάζοντας αποσπάσματα από το βιβλίο, μας οδήγησε εντός του, μας εντρύφησε στα μυστικά του μονοπάτια και στους συναισθηματικούς του διαλογισμούς.

Οι παρευρισκόμενοι, φίλοι κι αγαπημένοι της συγγραφέως, πήραν τον λόγο κι όλοι κατέθεσαν το δικό τους βίωμα μαζί της ή σε σχέση με το βιβλίο.

Η συγγραφέας έδωσε και μια ιδέα για το τρίτο βιβλίο της,

που θα μιλάει για την Ξάνθη, μικρά αποσπασματικά κείμενα, γεμάτα από τις όμορφες γωνίες της, που μόνο ένα βλέμμα που διεισδύει στις λεπτομέρειες, όπως της συγγραφέως, μπορεί να διακρίνει.

Αναμένουμε…

 

Νατάσα Μακρή

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η «Λυσιστράτη» «ζωντανεύει» από τα Ανατολικά του Νέστου

Στις 1 και 2 Ιουλίου στο Θερινό Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης Το θεατρικό εργαστήρι Ανατολικά…