Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Σε θέση ετοιμότητας ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας Ξάνθης

Σε θέση ετοιμότητας ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας Ξάνθης

0

«Στα χέρια της» το επικαιροποιημένο σχέδιο εκκένωσης της Παλιάς Πόλης – Πρέπει να ενημερωθούν οι κάτοικοι – Αντιπυρική ζώνη περιμετρικά του Δροσερού


Περιπολίες στο  περιαστικό – Αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης για το έργο πυροπροστασίας –  Προχωρά καλά ο καθαρισμός οικοπέδων – Ανταποκρίνονται οι Ξανθιώτες


Στο «κόκκινο» βρίσκεται ολόκληρος ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας του δήμου Ξάνθης, προκειμένου να αντιδράσει αποτελεσματικά σε οτιδήποτε απρόοπτο προκύψει σε μια περίοδο που ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι η υπ’ αριθμόν 1 απειλή.


Στιγμιότυπο από την φωτιά του Σαββάτου 22 Ιουνίου στο Δροσερό

Συναγερμός για περιαστικό – Παλιά Πόλη – Δροσερό

Τρία είναι τα σημεία εντός του αστικού ιστού που παρουσιάζουν την μεγαλύτερη επικινδυνότητα λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους που τα καταστούν «ευάλωτα» και εκεί βρίσκεται στραμμένο το «βλέμμα» της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας του δήμου Ξάνθης. Το περιαστικό άλσος, καθότι πρόκειται για μια δασική έκταση που «αγκαλιάζει» από βόρεια της πόλη και αποτελείται από πεύκα, ένα ιδιαίτερα εύφλεκτο είδος  δένδρου. Την Παλιά Πόλη με την ιδιόμορφη αρχιτεκτονική δομή της που καθιστά δύσκολη την πρόσβαση των πυροσβεστικών οχημάτων καθώς και την πυροπροστασία λόγω της οικιστικής « πυκνότητας» του οικισμού και τέλος του Δροσερού και της ιδιαίτερης ιδιοσυγκρασίας των κατοίκων που πολύ συχνά εκδηλώνουν μια έφεση στην πρόκληση πυρκαγιάς πέριξ του οικισμού. Όπως μας έχει πει ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ξάνθης Γιάννης Αραμπατζής: «Οι  πυρκαγιές στο Δροσερό είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο» και ω ς γνωστόν δεν περιορίζονται μόνο κατά την αντιπυρική περίοδο που ωστόσο σ’ αυτή είναι πιο επικίνδυνες από κάθε άποψη.


Ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Ξάνθης Γιάννης Τσάπαλης

Αντιπυρική ζώνη περιμετρικά του Δροσερού

Το πρόβλημα με το Δροσερό προσπαθεί να αντιμετωπίσει και η πολιτική Προστασία του δήμου Ξάνθης . Όπως μας αναφέρει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιάννης Τσάπαλης: «Στο Δροσερό καθημερινά έχουμε πυρκαγιές σε οικοπεδικές εκτάσεις. Καίνε ξερά χόρτα ή ελαστικά. Γνωρίζουμε ότι τις πυρκαγιές τις βάζουν κάποιοι από τους κατοίκους αλλά δεν έχουμε συλλάβει κανέναν. Απ’ την πλευρά μας καθαρίζουμε περιμετρικά του οικισμού δημιουργώντας σαν αντιπυρική ζώνη για να περιορίσουμε την εξάπλωση της φωτιάς».

Έτοιμο το πρώτο σχέδιο εκκένωσης της Παλιάς Πόλης – Πρέπει να ενημερωθούν οι κάτοικοι

Η Παλιά Πόλη έχει αποκτήσει για πρώτη φορά ολοκληρωμένο σχέδιο εκκένωσης, το οποίο όπως μας έχει αναφέρει ο κ. Τσάπαλης έχει επικαιροποιηθεί και έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα πυροπροστασίας με την κωδική ονομασία «Ιόλαος» : « Για πρώτη φορά έχουμε Σχέδιο εκκένωσης για την Παλιά Πόλη.Το έχουμε ολοκληρώσει και επικαιροποιήσει. Σκοπός μας ήταν να κάνουμε και μια άσκηση προληπτικής εφαρμογής αλλά επειδή η Πυροσβεστική είναι πολύ απασχολημένη αυτή την περίοδο το αναβάλλαμε γι’ αργότερα ώστε να μην δημιουργήσουμε περαιτέρω επιβάρυνση. Θα κάνουμε βέβαια άσκηση επι χάρτου». Ιδιαίτερη σημασία έχει το να ενημερωθούν οι κάτοικοι της Παλιάς Πόλης για το σχέδιο εκκένωσης ώστε να γνωρίζουν πως θα κινηθούν αν ο μη γένοιτο συμβεί το απευκταίο και γι αυτό πρέπει να δοθεί προτεραιότητα.

Περιπολίες στο  περιαστικό – Αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης για το έργο πυροπροστασίας

Στο περιαστικό, εφαρμόζεται κάθε χρόνο σχέδιο φύλαξης με περιπολίες από πυροσβεστικά οχήματα από 1η Ιουνίου ενώ από 1η Ιουλίου αναλαμβάνουν δράση και οι εθελοντικές ομάδες καθώς και οι 8 υπάλληλοι που έχει προσλάβει ο δήμος Ξάνθης για την  Πολιτική Προστασία. Ο δήμος με την ΔΕΥΑΞ διαθέτουν τρεις υδροφόρες με 3 JCB και ένα Γκρέιντερ ενώ διαθέτει και τους απαραίτητους οδηγούς.  Στο περιαστικό ως γνωστόν θα εγκατασταθεί σύστημα πυροπροστασίας που δώρισε η εταιρεία JTI αλλά ακόμη δε έχει υπογραφεί η σύμβαση με την Space Hellas που θα αναλάβει την υλοποιήσει του έργου και θα το παραδώσει στον δήμο.

Προχωρά καλά ο καθαρισμός οικοπέδων – Ανταποκρίνονται οι Ξανθιώτες

Σ’ ότι αφορά ένα επίσης κεφαλαιώδες θέμα πυροπροστασίας τον καθαρισμό των οικοπέδων ο κ. Τσάπαλης εξέφρασε την ικανοποίησή του από την ανταπόκριση των συμπολιτών μας: «Μπαίνουν στην πλατφόρμα και δηλώσουν ότι έχουν καθαρίσει τα οικόπεδά τους. Επίσης έχουμε και κάποιες καταγγελίες και στέλνουμε ειδοποιήσεις. Ο κόσμος όμως έχει ευαισθητοποιηθεί πολύ και ανταποκρίνεται θετικά». Αναφορικά με το πρόγραμμα τεχνικού ελέγχου για την πυροπροστασία  κατοικιών που απέχουν 300 μέτρα από δασική περιοχή ο κ. Τσάπαλης ανέφερε ότι οι επιτροπή έχει συσταθεί ωστόσο έλεγχοι δεν θα γίνουν φέτος καθώς δόθηκε μια άτυπη παράταση.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έσβησε πλήρως η φωτιά στο περιαστικό δάσος

Παραμένει η Πυροσβεστική Υπηρεσία για την αποφυγή τυχόν αναζωπυρώσεων, μαζί με εθελοντικές…