Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 4 Ιουνίου 2024

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 4 Ιουνίου 2024

0

Κυριακή κοντή γιορτή
Λοιπόν εκλογές την Κυριακή αλλά η αυλαία πέφτει και κάθε κατεργάρης στον πάγκο του.
Μάλιστα, ένας λόγος που πρέπει να πάμε να ψηφίσουμε την Κυριακή, είναι ότι στις κάλπες θα ξαναπάμε μετά από τρία ολόκληρα χρόνια. Γι’ αυτό ας το σκεφθούμε καλύτερα το θέμα κι ας αφιερώσουμε μισή ώρα για να πάμε να ψηφίσουμε.
Πριν χρόνια, όπως θυμούνται οι παλαιότεροι, η συμμετοχή στην ψηφοφορία των εκλογών ήταν υποχρεωτική και θα έπρεπε να δικαιολογηθεί η μη συμμετοχή ενώ υπήρχαν και ποινές. Ήταν η εποχή που ψηφίζαμε με το εκλογικό βιβλιάριο ανά χείρας.
Γ.Δ.


Πάμε κάλπη
Ακολούθησε η άρση της υποχρεωτικότητας της συμμετοχής στις εκλογές. Παρόλα αυτά, η συμμετοχή ήταν ιδιαίτερα μεγάλη, προσέγγιζε το ανώτατο όριο.
Ήταν τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης, υπήρχε ένταση μεταξύ των οπαδών από τη μία πλευρά και την άλλη αλλά και η επιθυμία ποια από τις δύο κομματικές μεγάλες παρατάξεις θα κερδίσει. Μάλιστα η όλη ιστορία είχε φτάσει σε ακραίες εκδηλώσεις. Τα μεγάλα κόμματα νοίκιαζαν τρένα, αεροπλάνα, πλοία για να μεταφέρουν τους ψηφοφόρους τους τόσο από εντός της χώρας αλλά και από το εξωτερικό.
Όλη αυτή η υπερβολή εδώ και χρόνια ευτυχώς έχει σταματήσει.
Γ.Δ.


Στην αποχή λέμε ΟΧΙ
Είναι η τελευταία φορά που αναφέρομαι στο θέμα της αποχής από τις εκλογές γενικά. Άρα ισχύει και για τις Ευρωεκλογές· που για κάποιους δεν έχουν την σπουδαιότητα των εθνικών εκλογών.
Σίγουρα δεν είναι το ίδιο. Είναι όμως το ίδιο σοβαρές. Κι αυτό διότι επιλέγεις τα κόμματα εκείνα που θα στείλουν τους ικανούς και άξιους στην Ευρωβουλή, εκεί όπου διαμορφώνονται οι αποφάσεις που καθορίζουν σε μεγάλο ποσοστό στη συνέχεια τις αποφάσεις που θα ληφθούν από τα εθνικά κοινοβούλια.
Γι’ αυτό και για πολλούς και διάφορους λόγους, λέμε ΟΧΙ στην αποχή, υποστηρίζουμε τη συμμετοχή στις κάλπες της Κυριακής.
Γ.Δ.


Ψηφίζω Ευρώπη
Σε λίγα εικοσιτετράωρα οι Έλληνες και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι, κάτοικοι από χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πάνε για να ψηφίσουν. Η προεκλογική περίοδος τελειώνει, ελάχιστες ημέρες έχουν απομείνει, μένει η ψηφοφορία της Κυριακής.
Οφείλω να δηλώσω, το κάνω χρόνια τώρα, ότι νιώθω μια διαφορετική αίσθηση όταν ψηφίζω ως ευρωπαίος πολίτης. Έχω την αίσθηση ότι κατέχω ένα προνόμια να συμμετέχω με την ψήφο μου στην μεγάλη Ευρωπαϊκή οικογένεια και ότι με υπολογίζει, με καλεί να είμαι εκεί με την ψήφο μου και να δώσω το παρών μου ως ευρωπαίος πολίτης. Ενός ενεργού πολίτη που νοιάζεται για το μέλλον αυτού του μεγάλου εγχειρήματος που είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση. Γι’ αυτήν την κατάκτηση την Κυριακή ψηφίζω Ευρώπη, γιατί επιθυμώ να μείνουμε στην Ευρώπη.
Γ.Δ.


Χρειαζόμαστε τις νίκες
Σχολιάστηκε θετικά το γεγονός, το ζήσαμε εξάλλου και το χαρήκαμε κι εμείς ως γνήσιοι φίλαθλοι.
Δύο μεγάλες αθλητικές νίκες, η πρώτη στο μπάσκετ και η δεύτερη στο ποδόσφαιρο, έφεραν κοντά ανθρώπους που σε καμία άλλη περίπτωση δεν θα συνεόρταζαν.
Και όμως, οι αθλητικές νίκες το κατόρθωσαν και μάλιστα στον ύψιστο βαθμό. Κι αυτές οι μεγάλες γιορτές έγιναν με ευπρέπεια χωρίς ν’ ανοίξει μύτη που λένε.
Εκατομμύρια άνθρωποι είδαν τους δύο αγώνες, χιλιάδες βγήκαν στους δρόμους με ενθουσιασμό, γιορτάζοντας τις διακρίσεις των ομάδων τους. ήταν ένα ξέσπασμα, μία ικανοποίηση που η μικρή Ελλάδα κέρδισε την πρωτιά χαρίζοντας υπερηφάνεια στους Έλληνες για το κατόρθωμα.
-Τις χρειαζόμαστε τις νίκες αυτές.
Γ.Δ.


Καλό καλοκαίρι
Το καλοκαίρι μπήκε για τα καλά με το θερμόμετρο να πιάνει 30άρι το Σαββατοκύριακο και χθες Δευτέρα. Οι παραλίες γέμισαν και στη δική μας περιοχή και ξεκίνησαν οι εκδρομές του Σαββατοκύριακου των φίλων μας των Βουλγάρων. Όλα δείχνουν ότι θα έχουμε ένα πολύ θερμό καλοκαίρι και μακάρι να είναι και ήρεμο από πλευράς πυρκαγιών. Πάντως είναι γεγονός ότι μετά την πυρκαγιά στο Μάτι και τις περσινές πυρκαγιές ο κρατικός μηχανισμός είναι πιο προετοιμασμένος, αλλά και οι πολίτες πιο ευαισθητοποιημένοι. Και αυτό φαίνεται ότι σπεύδουν να καθαρίσουν τα οικόπεδά τους και κάνουν καταγγελίες στην ειδική πλατφόρμα γι’ αυτούς που δεν τα καθαρίζουν ώστε να επιληφθούν οι δημοτικές υπηρεσίες. Αυτό σημαίνει συνειδητοποίηση της ευθύνης που έχουμε όλοι και ότι πρέπει να μην τα περιμένουμε όλα από το κράτος και τους δήμους αλλά να μεριμνήσουμε και εμείς στην προστασία της κατοικίας και της περιουσίας μας.
Μ.Ξ.


Σωστό και δίκαιο
Στις ευρωεκλογές έχουμε Ξανθιώτες υποψήφιους σ’ όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα πλην την Νίκης και της Πλεύσης Ελευθερίας. Ειδικότερα από την ΝΔ έχουμε υποψήφια την Νουρτζάν Σούλογλου , από τον ΣΥΡΙΖΑ τον Γρηγόρη Στογιαννίδη , από το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ την Αικατερίνη Πλέσια – Ευσταθοπούλου, από το ΚΚΕ τον Βασίλη Μπέλλο, από την Νέα Αριστερά την Αννέτα Τσελεπή, από την Ελληνική Λύση τον Γιώργο Μυλωνά και από ΜέΡΑ25 την Ειρήνη Κατωπόδη. Υπάρχει λοιπόν εκπροσώπηση αλλά η αλήθεια είναι ότι για να εκλεγεί κάποιος είναι πολύ δύσκολο γιατί θα αναμετρηθεί με τους πιο προβεβλημένους των κομμάτων. Ωστόσο είναι σωστό και δίκαιο να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας. Τέσσερις σταυρούς έχουμε το δικαίωμα γιατί να μην είναι ένας από την Ξάνθη αν και εφόσον ψηφίσουμε κόμματα που έχουν υποψήφιους από την Ξάνθη.
Μ.Ξ.


Υποσχέσεις μόνον
Τον Ιούνιο ξεκινάνε μας είπαν οι άνθρωποι της εταιρείας που ανέλαβε να συνεχίσει και υλοποιήσει το έργο του φυσικού αερίου της πόλης μας.
Προφανώς ξέχασαν ή τους διέφυγε να μας πουν για ποιον συγκεκριμένο Ιούνιο. Διότι ήδη βρισκόμαστε στον Ιούνιο και ήχο από μηχάνημα εκσκαφής δεν ακούμε. Άκρα του τάφου σιωπή. Όχι μόνον αυτό αλλά ούτε μια δημόσια εκ μέρους τους ανακοίνωση δεν κάνει η εταιρεία, μια προβολή και διαφήμιση του έργου της για την ενημέρωση των Ξανθιωτών που φυσικό αέριο ακούν και από έργα τίποτε.
Πολύ στο αθόρυβο και μουγκό το έχουν ρίξει και από την άλλη οι Ξανθιώτες περιμένουν.
Κι εδώ άτυχος ο νομός μας όταν στην Δράμα όλα δουλεύουν ρολόι.
Γ.Δ.


Το δικαίωμα της επιλογής
Το λέω και το υποστηρίζω χρόνια τώρα. Το δικαίωμα της επιλογής είναι σεβαστό. Της οποιασδήποτε επιλογής εκ μέρους ενός ατόμου. Αυτές οι επιλογές δε, μας χαρακτηρίζουν και δείχνουν την προσωπικότητα του κάθε ανθρώπου. Από τις επιλογές δε που αποφασίζουμε να κάνουμε μας κρίνουν αλλά κι εμείς οι ίδιοι έτσι, μέσω αυτών, δίνουμε τι δικαίωμα να μας αξιολογήσουν.
Το δικαίωμα της επιλογής ξεκινά από τα πλέον μικρά και φθάνουν ως το ανώτερο το άτομο που επιλέγεις ως εκείνο για να ζήσεις μαζί του. Στο ενδιάμεσο όμως βρίσκονται άλλες χαμηλότερου ειδικού βάρους επιλογές, όλες όμως με τη δική τους αξία. Κι αυτές, μικρές, μεσαίες, επίσης μας χαρακτηρίζουν. Τις επιλέγουμε, τις διεκδικούμε, τις θέλουμε.
Κάνουμε επιλογή, άρα συμμετέχουμε. Το ίδιο λοιπόν καλούμαστε ως υπεύθυνοι πολίτες να κάνουμε και την Κυριακή. Να κάνουμε την επιλογή μας ποια παράταξη μας εκφράζει και να πάμε να την υποστηρίξουμε. Υποστηρίζουμε την επιλογή μας.
Σηματοδοτεί παράλληλα αυτό πως είμαστε υπεύθυνοι. Έχουμε εμείς, μόνοι μας κάνει την επιλογή μας.
Γ.Δ.


Ευχαριστούμε

Ναι, ευχαριστούμε όλους όσοι με κάθε τρόπο επίλεξαν να μας ευχηθούν για τα γενέθλια της εφημερίδας μας.
Τα 47 χρόνια δεν είναι πολλά, είναι όμως αρκετά για την πορεία μιας καθημερινής ενημέρωσης.
Και πάλι, ένα θερμό Ευχαριστώ απ’ όλους τους συντελεστές της έκδοσης.
Με την ευκαιρία, παραθέτω τα λόγια, ανάμεσα στα πολλά άλλων, του αγαπημένου φίλου και συνοδοιπόρου Θανάση Μουσόπουλου.
«Είμαι χαρούμενος και περήφανος για τη συμμετοχή μου από την πρώτη μέρα στο ΕΜΠΡΟΣ!
Ευχαριστώ και συγχαίρω τον φίλο Γιάννη και την αγαπητή Ελένη για την πορεία του ΕΜΠΡΟΣ! Όνομα και πράμα…
Ο τοπικός τύπος είναι όπλο για την πρόοδο ενός τόπου
ΕΥΓΝΩΜΩΝ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ»


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 22 Ιουνίου 2024

Η ειδοποιός διαφορά Μία σημαντική διαφορά που πλέον είναι εμφανής στην κοινή γνώμη του νομ…