Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 18 Ιουνίου 2024

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 18 Ιουνίου 2024

0

Αυτή είναι επιλογή ή πλάκα;
Συχνά πληροφορούμαστε ότι νεαροί και νεαρές, όλοι μαζί, έτσι, χωρίς λόγο, καταστρέφουν δημόσια ή δημοτική περιουσία. Μάλιστα είναι και υπερήφανοι για την καταστροφή, την φωτογραφίζουν, την ανεβάζουν στα σόσιαλ.
Άλλη εποχή. Θυμάμαι τους γονείς μας που μας μεγάλωναν με άλλες αρχές, παρότι είχαν τελειώσει το δημοτικό τα δύσκολα εκείνα χρόνια.
Μας δίδασκαν σεβασμό στην ξένη περιουσία, όποια κι αν ήταν αυτή, ενώ αποκοτιές και μετά δικαιολογίες δεν γίνονταν δεκτές. Κι αλίμονο εάν μάθαιναν αρνητικά σχόλια για αντικοινωνική συμπεριφορά μας.
Σήμερα, αναρωτιέμαι, πόσο χρόνο αφιερώνουν οι σύγχρονοι γονείς στα παιδιά τους, στο μεγάλωμά τους. Μάλλον λίγο θα έλεγα.
Γ.Δ.


Η άπραγη αντιπολίτευση στην Περιφέρεια ξύπνησε…
Οφείλω να ομολογήσω ότι δεν ξαφνιάστηκα. Το θεωρούσα μάλιστα αναμενόμενο διότι αυτός που δεν κάνει τίποτε δημιουργικό κατά την θητεία του σ’ ένα πόστο, είναι αυτός που ασκεί κριτική α’ αυτόν που τον αντικατέστηκε και προχωρά σε υλοποίηση έργου!
Παράδειγμα τρανό, ο περιφερειακός σύμβουλος και πρώην αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Κώστας Αντωνιάδης.. που άσκησε έντονη κριτική προς τη διοίκηση της περιφέρειας ότι το πρόγραμμα για την Τουριστική Ανάπτυξη και Προβολή που επιμελήθηκε και σύντομα θα ολοκληρωθεί, από τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Αρχοντή, δήθεν είναι φτωχό.
Γενικευμένο επιχείρημα μιας άπραγης κατά το παρελθόν διοίκησης Μέτιου, για κάτι που ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί.
Γ.Δ.


Περί ακρίβειας ο λόγος
Αναλύσεις περί αναλύσεων όλη την εβδομάδα που μας πέρασε για το εκλογικό αποτέλεσμα.
Θα σας μεταφέρω ό,τι άκουσα τις ημέρες αυτές από τους Ξανθιώτες.
-Η ακρίβεια στα τρόφιμα, τα φρούτα και τα λαχανικά ήταν ανεξέλεγκτη. Σα να μην υπήρχε έλεγχος, σα  να απουσίαζε το κράτος.
-Τα καύσιμα διεθνώς μειώνονται εκτός από τη χώρα μας. Ρίξαν άγκυρα…
-Χωρίς έλεγχο στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος οι πάροχοι τιμολογούν όσο θέλουν.
-Υψηλότατες τιμές στην τηλεφωνική επικοινωνία. Προσφέρεται χαμηλή ποιότητα ίντερνετ πανευρωπαϊκά και σε υψηλότατη τιμή.
Γ.Δ.


Τα ενοίκω και τα εν δήμω
Μία ακόμη περίπτωση ενδοοικογενειακής βίας βγήκε στο φως και μάλιστα ο θύτης είναι γνωστός ποινικολόγος και θύμα τη σύζυγό του και αυτή δικηγόρος και μάλιστα με ενεργή δράση σε θέματα ενδοοικογενειακής βίας και δομές υποστήριξης. Απ’ ότι έγινε γνωστό η ίδια είχε υποστεί και παλιότερα κακοποίηση από τον σύζυγό της και ενώ είχε την πρόσβαση σε όλες αυτές τις δομές, δεν μιλούσε. Και σ’ αυτή την περίπτωση αρχικά είπε ότι έπεσε από τις σκάλες και αν δεν ήταν ο γιατρός παρατηρητικός και ο νέος νόμος που του δίνει το δικαίωμα να κάνει καταγγελία, ίσως και αυτή την φορά ο ποινικολόγος να την γλύτωνε. Τι μας λέει αυτό; Ότι την ενδοοικογενειακή βία τη συναντάμε σ’ όλη την κοινωνική διαστρωμάτωση και σ’ όλα τα επίπεδα μόρφωσης. Οι  γυναίκες είναι πάντα θύματα και φοβούνται να μιλήσουν όσο ψηλά κι αν στέκονται. Είτε γιατί απειλείται η ζωή τους είτε γιατί δεν θέλουν να διαταράξουν την κοινωνική τους εικόνα. Τελικά η παροιμία «τα εν οίκω μη εν δήμω» ίσως να μην είναι και τόσο σωστή γιατί υποθάλπει τέτοιες επικίνδυνες καταστάσεις!
Μ.Ξ.  


Προσπάθειες για ένωση της κεντροαριστεράς
Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών έφεραν ανακατατάξεις στα κόμματα. Στο μεν κυβερνών έγιναν προσπάθειες διόρθωσης με ένα ανασχηματισμό αλλά η μεγάλη ανακατάταξη είναι στα κόμματα της λεγόμενης κεντροαριστεράς. Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε πρώτα στο ΠΑΣΟΚ με πρωτοκλασάτα στελέχη να αμφισβητούν την ηγεσία και να την καταλογίζουν εμμέσως πλην σαφώς την αδυναμία του κόμματο να καρπωθεί τις απώλειες της ΝΔ, στο δε ΣΥΡΙΖΑ επίσης δεν ικανοποιεί το αποτέλεσμα. Κι αυτό φάνηκε από την δήλωση του Νίκου Παππά που ως φαίνεται είναι ο ιθύνων νους στο κόμμα και αυτός που κινεί τα νήματα να ρίχνει την πρόταση για συνασπισμό ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ κατά το πρότυπο της Γαλλίας μετά την νίκη της Λεπέν με πρόεδρο εκλεγμένο από την βάση. Το σκεπτικό είναι να ενωθεί η κεντροαριστερά απέναντι στην ΝΔ του Μητσοτάκη. Προς το παρών οι  δύο πρόεδροι Κασσελάκης και Ανδρουλάκης κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους αλλά το  βέβαιο είναι ότι θα υπάρξουν εξελίξεις….
Μ.Ξ.


Τί γίνεται με τα σκουπίδια;
Συμπολίτες που κινούνται στο κέντρο μου έλεγαν πρόσφατα πως έκαναν μία διαπίστωση καθόλου θετική για τη νέα δημοτική αρχή, που αφορά τα σκουπίδια.
Απορούν οι συμπολίτες και ρωτούν να μάθουν γιατί μειώθηκε ο αρχικός ρυθμός καθαρισμού; Τι μεσολάβησε; Μειώθηκε ο αριθμός των εργαζομένων ή μειώθηκε ο έλεγχος;
Πάντως, όποια αιτία κι αν υπάρχει, θα πρέπει σίγουρα η πόλη να καθαρίζεται.
Βέβαια, θα πρέπει να ομολογήσουμε οι Ξανθιώτες ότι κάποιοι συστηματικά αγνοούν τους κάδους και πετούν ανεξέλεγκτα ό,τι θεωρούν σκουπίδια.
Παράλληλα, θα πρέπει να γίνει σύσταση στους διανομείς διαφημιστικών φυλλαδίων να μην αφήνονται όπου να’ ναι. Αρκεί να πω ότι μεγάλος αριθμός αυτών καταλήγουν στους δρόμους.
Γ.Δ.


Όψεις του ίδιου προβλήματος
Δεν είναι κακό να παραδεχτούμε ότι οι Έλληνες έχουμε μια δυσιπόστατη σχέση με τα σκουπίδια.
Στο σπίτι μας δεν υπάρχει ίχνος σκουπιδιού, ούτε στην αυλή μας, αλλά όταν βγούμε έξω, στον δημόσιο χώρο, αλλάζουμε συμπεριφορά. Σε απόλυτη αντίθεση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους.
Στον δημόσιο χώρο δεν δείχνουμε κανέναν σεβασμό. Όχι μόνον τον λερώνουμε ασύστολα, αλλά φτάνουμε να τον καταστρέφουμε ακόμη.
Ένα άλλο σημείο που θα πρέπει να επισημανθεί είναι η παρουσία μερίδας Δροσεριτών, οι οποίοι μικροί και μεγάλοι πετούν ακόμη και στην πλατεία της πόλης στον κέντρο, ό,τι σκουπίδι έχουν στα χέρια τους.
Η έννοια καλάθι αχρήστων κλπ δεν υπάρχει γι’ αυτούς.
Γ.Δ.


Η πόλη μας και τα ποδήλατα
Το γνωρίζουν όλοι και το αναγνωρίζουν. Η πόλη μας είναι αρνητική για τα ποδήλατα.
Μάλιστα άξιος λόγου ποδηλατόδρομος δεν υπάρχει. Υφίσταται τμήμα 300-400 μέτρων από τη γέφυρα του Κόσυνθου επάνω, μέχρι την άλλη γέφυρα της ίδιας οδού Β.Σοφίας.
Έτερον ουδέν…
Μία ολόκληρη πόλη, μητροπολιτική τρομάρα της, δεν έχει ποδηλατόδρομο.
Κι έτσι, οι ποδηλάτες, λάθος, χρησιμοποιούν τα πεζοδρόμια.
Μια καλή αρχή θα μπορούσε ως διαδρομή να γίνει από την έξοδο της πόλης προς δυτικά και να ολοκληρώνεται στο άλσος Ευμοίρου.
-Τι λέει επ’ αυτού ο δήμος Ξάνθης;
Γ.Δ.


Τελευταίος επιζών Ριμινίτης
Γεννημένος στον Πειραιά με καταγωγή από την Μάνη, υπηρέτησε από το 1949-1996 σε όλες τις βαθμίδες της Τράπεζας της Ελλάδος όπου διετέλεσε δύο φορές Υποδιοικητής της 1982-1986 και 1993-1996. Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου 1982-1986 και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα δικαιώματα του ανθρώπου 2000-2010.
Ο κ.Ευάγγελος Κουράκος τιμήθηκε και με το χρυσό μετάλλιο της πόλης της Ξάνθης για την ανιδιοτελή προσφορά του στον άνθρωπο και την κοινωνία.
Στρατιωτική θητεία: Κατά τη διάρκεια της κατοχής διέφυγε στην Μέση Ανατολή και Ιταλία, όπου ως εθελοντής συμμετείχε στις πολεμικές επιχειρήσεις εναντίον των Γερμανών με την 3η Ελληνική Ορεινή Ταξιαρχία (Ρίμινι) όπου και τραυματίστηκε.
«Το λέγαν Αγία Κυριακή το καΐκι εκείνο που στης σκλαβιάς την κατοχή, δούλευε στη διαφυγή, πάλευε για τη νίκη. (Κώστας Βίρβος).
-Όταν μιλάμε για πατριώτες.
Γ.Δ.


Περί ακρίβειας ο λόγος
Αναλύσεις περί αναλύσεων όλη την εβδομάδα που μας πέρασε για το εκλογικό αποτέλεσμα.
Θα σας μεταφέρω ό,τι άκουσα τις ημέρες αυτές από τους Ξανθιώτες.
-Η ακρίβεια στα τρόφιμα, τα φρούτα και τα λαχανικά ήταν ανεξέλεγκτη. Σα να μην υπήρχε έλεγχος, σα  να απουσίαζε το κράτος.
-Τα καύσιμα διεθνώς μειώνονται εκτός από τη χώρα μας. Ρίξαν άγκυρα…
-Χωρίς έλεγχο στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος οι πάροχοι τιμολογούν όσο θέλουν.
-Υψηλότατες τιμές στην τηλεφωνική επικοινωνία. Προσφέρεται χαμηλή ποιότητα ίντερνετ πανευρωπαϊκά και σε υψηλότατη τιμή.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024

Αλλάξτε τροπάριο… Έχει καταντήσει ρουτίνα πλέον. Σχεδόν ανά βδομάδα η Εταιρεία Προστασίας …