Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 11 Ιουνίου 2024

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 11 Ιουνίου 2024

0

Έπεσαν έξω οι δημοσκοπήσεις για τη Ν.Δ.

Το ποσοστό της Ν.Δ. στις ευρωεκλογές της Κυριακής ήταν η έκπληξη.

Συγκέντρωσε 27,94 % όταν οι περισσότεροι δημοσκόποι έδιναν το ποσοστό γύρω στο 30,32% έως και 33%.

Μάλιστα και η Εφημερίδα μας στα ποσοστά όλων των κομμάτων που εκτιμούσε ότι θα φτάσουν, στα περισσότερα έπεσε μέσα εκτός της Ν.Δ.

Θυμίζουμε ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ δίναμε ένα 15% και σχεδόν το προσέγγισε  με το 14,94%, για το ΠΑΣΟΚ δίναμε ένα 12%, το οποίο ξεπέρασε φτάνοντας το 12,8% .

Ως προς το ΚΚΕ, την Ελληνική Λύση, την Πλεύση Ελευθερίας και τη Νίκη, τα ποσοστά μας ήταν σωστά εκτός της Νέας Αριστεράς που πέσαμε αρκετά έξω.

Γ.Δ.


Δεν επιθυμώ να δικαιωθώ

Ο τίτλος του σχολίου πριν τις εκλογές και τις αποφάσεις του ΠΑΣΟΚ για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και άλλα, στην στήλη ήταν ‘’Δεν επιθυμώ να δικαιωθώ’’.

Δυστυχώς, δικαιώθηκα. Ότι από τα κοινωνικά αυτά θέματα θα ζημιωνόταν εκλογικά.

Όπως και συνέβη τελικά.

Λυπάμαι αλλά πολιτική είναι να προσαρμόζεσαι στις νέες τάσεις, στις εξελίξεις και στον εκσυγχρονισμό. Δεν το έκανες, μένεις πίσω και οι άλλοι σε προσπερνούν κυρίως αυτοί που είναι ικανοί λαϊκιστές.

Γ.Δ.


Τα δύο αρνητικά σημεία του ΠΑΣΟΚ

Αττική και Θεσσαλονίκη ήταν οι δύο βασικές πληθυσμιακά γεωργραφικές περιοχές που χαντάκωσαν κυριολεκτικά το ΠΑΣΟΚ.

Στις περιοχές αυτές βρέθηκε έως 4ο και πέμπτο κόμμα με ιδιαίτερα μικρό ποσοστό.

Η τρίτη θέση που τελικά κατέλαβε με 12,88 πέρα από του ότι το αδικεί γενικώς , του στέρησε τη σίγουρη δεύτερη θέση και με διαφορά μάλιστα.

Δυστυχώς για το ΠΑΣΟΚ, ενώ γνώριζε την αδυναμία του αυτή δημοσκοπικά, δεν κατάφερε να την ανατρέψει. Κι έτσι βρέθηκε τρίτο.

Από την άλλη πλευρά, πήγε πολύ καλά στην Κρήτη, όπως και αναμενόταν εξάλλου και φαινόταν στις δημοσκοπήσεις.

Γ.Δ.


Πτώσεις σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Από την άλλη πλευρά, στη ΝΔ η πτώση οφειλόταν όχι στην απώλεια της πρώτης θέσης,  αλλά στην μείωση των ποσοστών της ανά νομό.

Δηλαδή, ήταν μεν πρώτη από όλα τα κόμματα αλλά με μειωμένο το ποσοστό έναντι του προσδοκώμενου.

Για αυτό και η πτώση στο 27,94%  που με τίποτα δεν αναμενόταν από το επιτελείο της ΝΔ και επίσης δεν προσέγγιζαν οι δημοσκοπήσεις μέχρι το τέλος.

Εκτός προσδοκιών βέβαια ήταν την Κυριακή και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στόχευε στο 20% και έμεινε στο 15% χοντρικά. Σίγουρα δεν θα το έλεγες αυτό επιτυχία που δημιουργεί προοπτικές για το μέλλον.

Γ.Δ.


Έρχονται εξελίξεις;

Θα το θυμάστε ίσως ότι το ερώτημα του τίτλου το είχα θέσει, ίδιο , πριν λίγες ημέρες των ευρωεκλογών.

Σχολίαζα τότε ότι δεν θα πρέπει να αποκλείονται πολιτικές, αλλά και κυβερνητικές εξελίξεις  που θα έχουν άμεση σχέση με το εκλογικό αποτέλεσμα της 9ης Ιουνίου.

Θεωρώ ότι τα αποτελέσματα μάλλον μας οδηγούν προς την επιβεβαίωση ότι πράγματι θα έχουμε πολιτικές εξελίξεις.

Το ποιες θα είναι αυτές θα τις επεξεργαστούν οι αρχηγοί με τα επιτελεία τους.Το πιθανότερο βέβαια είναι ό,τι πρόκειται να συμβεί, δεν θα είναι άμεσο. Θα αποφασιστούν εν καιρώ και με ψυχραιμία.

Το μόνο που είναι σίγουρο είναι ότι θα υπάρξει ανασχηματισμός της κυβέρνησης, ο οποίος μάλιστα θα είναι σημαντικός, για να δουλέψει τα επόμενα χρόνια, για να παραγάγει θετικά αποτελέσματα κι όχι αρνητικά, όπως συνέβη με μερικούς υπουργούς και υφυπουργούς.

Γ.Δ.

Περί του κόμματος ΚΙΕΦ

Νομίζω ότι θα πρέπει να αφιερώσουμε λίγο χρόνο και στο κόμμα Ισότητας , Ειρήνης και Φιλίας, το γνωστό μειονοτικό Κ.Ι.Ε.Φ.

Το οποίο στη Ροδόπη συγκέντρωσε το 36,4% και σε εμάς εδώ στην Ξάνθη έλαβε το 27,2% των μειονοτικών ψήφων. Σύνολο εκλογικής δύναμης 0,80% , άρα πολύ μακριά από το 3% για την εκλογή ευρωβουλευτή.

Το Κ.Ι.Ε.Φ. συμμετέχει συνήθως στις ευρωεκλογές για να κάνει εμφανή τη δύναμη του κόμματος. Στις βουλευτικές εκλογές δεν συμμετέχει άμεσα. Απλά υποστηρίζει μέσω του μηχανισμού του προξενείου της Τουρκίας στην Κομοτηνή μουσουλμάνους υποψηφίους σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ σε Ροδόπη και Ξάνθη.

Ανταποδίδοντας τα δύο άλλα κόμματα, στις Ευρωεκλογές δεν είχαν μουσουλμάνους υποψηφίους  στον συνδυασμό τους.

Παιχνίδια πολιτικών και κομματικών σκοπιμοτήτων ένθεν και ένθεν και στο μέσον η Θράκη. Η οποία τελικά πληρώνει το κόστος, αλλά αυτό το αγνοεί η κεντρική διοίκηση, αλλά δυστυχώς και οι κυβερνήσεις.

Γ.Δ.


Τάδε είπε συμπολίτης

Συμπολίτης Νεοδημοκράτης , σοβαρός,μικροβιοτέχνης επιτυχημένος και προσγειωμένος στην ζωή και με γνώσεις της πιάτσας, αλλά και της πολιτικής, όπως και των πολιτικών μου τηλεφώνησε Δευτέρα πρωί για να μου πει μία αλήθεια.

Μου είπε λοιπόν και ελπίζω να συμφωνήσετε  μαζί του ότι δεν έχασε προσωπικά ο Μητσοτάκης στις Ευρωεκλογές, αλλά μερίδα υπουργών.

Αυτό σίγουρα το έχει εντοπίσει ο πρωθυπουργός και τους πολιτικούς αυτούς θα τους αλλάξει.Όπως θα αλλάξουν και τομείς της δημόσιας διοίκησης που αντί να στηρίζουν την ανάπτυξη και την πρόοδο, την καθυστερούν, την εμποδίζουν για να μην πω ότι την σαμποτάρουν.Έτσι, όμως αφενός η κυβέρνηση συνολικά εκτίθεται και κυρίως ο επικεφαλής που είναι ο πρωθυπουργός.

Αυτά μου είπε ο συμπολίτης μας που βρίσκεται στον χώρο του επιχειρείν, της παραγωγής και όχι των επιδομάτων, της τεμπελιάς και της λαμογιάς.

Γ.Δ.


Εκλογές τέλος, τα κεφάλια μέσα

Ό,τι είπαμε, είπαμε, όσα ακούσαμε από την τηλεόραση αρκετά, όσα διαβάσαμε σοβαρά ή ανόητα, τέλος.

Εκλογές για την Ευρώπη τέλος, έπεσε η αυλαία για τις 27 χώρες, τώρα το μπαλάκι πήγε αλλού.

Ό,τι ψήφισε η κάθε χώρα είναι μπροστά της, θα το γευθεί για τα επόμενα χρόνια, της αρέσει δεν της αρέσει.

Αυτό μαγείρεψε, αυτό θα φάει, κάθε χώρα έχει τη δική της ευθύνη και να μην ψάχνει από δικαιολογίες. Ο λαός μας λέει το γνωστό ‘’όπως έστρωσες, θα κοιμηθείς’’.

Εκλογές τέλος, τα κεφάλια μέσα και δουλειά πλέον, όχι δικαιολογίες και τεμπελιά. Προφανώς αυτό ισχύει για τους πολίτες, αλλά κυρίως την Κυβέρνηση.

Γ.Δ.


Τα μηνύματα της ευρωκάλπης

Τα μηνύματα της ευρωκάλπης είναι πολλαπλά και σε ευρωπαϊκό, πανελλαδικό επίπεδο αλλά και σε τοπικό επίπεδο. Είναι φανερό και άκρως ανησυχητικό ότι στην Ευρώπη αυξάνουν τη δύναμη τους τα εθνικιστικά κόμματα με εμβληματικό παράδειγμα τη Γαλλία. Το ίδιο και στην Αυστρία αλλά και στην Γερμανία. Αυτό χρειάζεται  πολλαπλή ανάγνωση. Το ευρωπαϊκό αφήγημα της ενοποίησης δεν εμπνέει τους ευρωπαίους πολίτες που σημαίνει ότι έχουν γίνει λάθη στην ευρωπαϊκή πολιτική. Σε επίπεδο χώρας το μήνυμα της κάλπης προς την ΝΔ είναι ότι ναι μεν το εκλογικό σώμα δεν απέσυρε την εμπιστοσύνη του αλλά παράλληλα της κουνά το δάκτυλο για την ακρίβεια και για άλλα εσωτερικά θέματα που θεωρεί ότι δεν τα πήγε καλά. Ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο Στέφανος Κασσελάκης δεν κατάφερε τον στόχο του να ξεπεράσει το 17% των εκλογών του 2023 αλλά παραμένει δεύτερη δύναμη, ενώ το ΠΑΣΟΚ σχεδόν είναι καθηλωμένο κοντά στο 11 – 12% χωρίς σημάδια ανάκαμψης.  Μεγάλη βέβαια είναι η αύξηση στα αυτοπροσδιοριζόμενα ως «πατριωτικά» κόμματα, όπως η Ελληνική Λύση , η Νίκη, η Λατινοπούλου που πήραν έδρες στο ευρωκοινοβούλιο και που αρθρώνουν ενα συντηρητικό πολιτικό λόγο με εθνικιστικά συνθήματα.

Μ.Ξ.


Η περίπτωση του  Κ.Ι.Ε.Φ.

Σε τοπικό επίπεδο τα πράγματα είναι …αλλού παπά Ευαγγέλιο( ή μάλλον Χότζα)! Η παρουσία του Κ.Ι.Ε.Φ. κάθε που γίνονται ευρωεκλογές αλλοιώνει το εκλογικό αποτέλεσμα ίσα ίσα για να επικαιροποιήσει την δύναμή του στην μειονότητα, γεγονός που του επιτρέπει να εγείρει θέμα εθνικής μειονότητας κατά παράβαση της συνθήκης της Λοζάνης. Μια ατζέντα που προωθεί η πολιτική της Τουρκίας και των ενταύθα υποστηρικτών της. Παρά το γεγονός ότι η ΝΔ είχε υποψήφια από την μειονότητα  την Νουρτζάν Σούλογλου πήρε μόνο 500 ψήφους ενώ ο Μπαλτατζή Χουσεΐν από το Κ.Ι.Ε.Φ πάνω από 5.000.

Μ.Ξ.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024

Αλλάξτε τροπάριο… Έχει καταντήσει ρουτίνα πλέον. Σχεδόν ανά βδομάδα η Εταιρεία Προστασίας …