Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 5 Ιουνίου 2024

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 5 Ιουνίου 2024

0

Δύο δημαρχίνες
Ένας νομός το να έχει εκλεγμένες δύο δημαρχίνες, είναι σίγουρα δύσκολο. Κι αυτό το λέω, διότι ακόμη η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε μεγάλο βαθμό ανδροκρατείται.
Πρόκειται για το νομό Σερρών, ο οποίος έχει γυναίκα δήμαρχο στον Μητροπολιτικό Δήμο την κυρία Βαρβάρα Μητλιάγκα και την κυρία Βάνα Πλιάκου η οποία είναι δήμαρχος στο δήμο Βισαλτίας Σερρών.
Λοιπόν κάνω αυτήν την αναφορά για μας εδώ στην Ξάνθη γιατί όλα δείχνουν πως θα περάσουν αρκετά χρόνια για να δούμε δήμαρχο γυναίκα.
Μάλιστα τη μόνη δήμαρχο που είδαμε ήταν στο δήμο Αβδήρων την κυρία Τσακίρη.
Να ελπίσουμε για το εγγύς μέλλον, ότι θα δούμε έστω υποψήφια δήμαρχο;
Γ.Δ.


Καλοκαιρινό
Καλώς μας ήρθε ο Ιούνιος λοιπόν, ο πρώτος μήνας του καλοκαιριού. Κανονικά και ημερολογιακά μας λείπουν κάποιες μέρες, όμως όπως λέει ο λαός μας «μύρισε Καλοκαίρι»· κι αυτό επιβεβαιώνεται από τις ήδη υψηλές θερμοκρασίες τοπικά και πανελλαδικά.
Βέβαια όλοι γνωρίζουμε πλέον ότι αυτές οι υψηλές θερμοκρασίες δεν είναι καλή είδηση διότι μόνο προβλήματα δημιουργούν.
Προβλήματα στο νερό που πλέον καθίσταται σιγά-σιγά σπάνιο ως αγαθό και ως απαραίτητο για την ίδια τη ζωή ημών των ανθρώπων, των ζώων και των φυτών.
Τέλος πάντων, μένω εδώ, το θέμα είναι μεγάλο και σοβαρό, ευχόμενος ένα καλό, δροσερό καλοκαίρι.
Γ.Δ.


Αύξηση δρομολογίων στο πράσινο νησί
Για τους εραστές της Θάσου η ειδησούλα. Αυξάνονται λοιπόν τα ακτοπολοϊκά δρομολόγια στο πράσινο νησί για Καβάλα-Πρίνο και Κεραμωτή-Λιμενάρια.
Συγκεκριμένα, αυξάνονται τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια στις γραμμές Καβάλα-Πρίνος και Κεραμωτή-Λιμένας από τις 5 Ιουνίου και την 1η Ιουνίου αντίστοιχα. Στη γραμμή Κεραμωτή-Λιμένας τα δρομολόγια θα φτάσουν τα 72 ημερησίως (36 από τον Λιμένα και 36 από την Κεραμωτή), ενώ στη γραμμή Καβάλα-Πρίνος τα δρομολόγια θα φτάσουν τα 10 ημερησίως (5 από τον Πρίνο και 5 από την Καβάλα). Τα εν λόγω δρομολόγια θα ισχύουν μέχρι και τον Σεπτέμβριο.
Γ.Δ.


Σοβαρή καταγγελία
Έξαλλος ήταν κάτοικος Σταυρούπολης που επικοινώνησε μαζί μας για να μας καταγγείλει πως παρ’ ολίγο να εμπλακεί σε δυστύχημα με απρόβλεπτες συνέπειες για την ζωή του από γκρέιντερ της Π.Ε. Ξάνθης που έκανε καθαρισμό στον οδικό δίκτυο Ξάνθη – Σταυρούπολη. Όπως μας είπε έκλεισαν την μία λωρίδα κυκλοφορίας και το γκρέιντερ προηγούνταν με ένα αυτοκίνητο να ακολουθεί και χωρίς καμιά προειδοποίηση. Έτσι θέτουν σε κίνδυνο  τους οδηγούς ειδικά σε στροφές που δεν έχουν καθόλου ορατότητα. Ο άνθρωπος ήταν έντρομος και μας μετέφερε τον φόβο του λέγοντας πως αν δεν ληφθούν μέτρα και αν δεν επιληφθεί η Τροχαία θα γίνει σοβαρό δυστύχημα.
Δηλαδή καθαρίζουν το οδικό δίκτυο χωρίς να λαμβάνουν τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας για τους οδηγούς;
Μ.Ξ.


Επόπτες της Γειτονιάς
Η ιδέα-θεσμός ανήκει στο δήμο Θεσσαλονίκης και η εφαρμογή της ξεκίνησε προχθές Δευτέρα.
Εν συντομία: Ο δήμος χωρίστηκε σε 24 γειτονιές και κάθε γειτονιά θα έχει τον δικό της επόπτη. Αρμοδιότητα του επόπτη είναι να ελέγχει, να ενημερώνει, να καταγράφει τα προβλήματα της γειτονιάς και να επιβάλει, όπου χρειάζεται πρόστιμο όταν δεν τηρούνται οι αρχές της καθαριότητας της πόλης, αλλά και τη βελτίωση της σχέσης των δημοτών με τις υπηρεσίες.
Με λίγα λόγια, όταν φυσικά και νομικά πρόσωπα παραβιάζουν τον κανονισμό καθαριότητας, θα επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο. Το μικρότερο πρόστιμο αφορά την απόρριψη από πεζούς και εποχούμενους σε δρόμους, πεζοδρόμια και λοιπούς κοινόχρηστους χώρους οποιουδήποτε αντικειμένου. Το μεγαλύτερο κυμαίνεται από 4.000 έως 8.000 ευρώ και αφορά τη μερική ή ολική καταστροφή, βανδαλισμό (αναγραφή συνθημάτων, γκράφιτι άνευ αδείας,) μνημείων, αγαλμάτων, αρχαιολογικών χώρων, δημοσίων κτηρίων, ιερών ναών και λοιπών δημοτικών χώρων (πλατειών, αλσών, πάρκων, χώρων άθλησης, πεζοδρομίων, παιδικών χαρών κλπ).
Για την αναγραφή συνθημάτων γκράφιτι σε παγκάκια, συντριβάνια, πινακίδες, κάγκελα, κολώνες, στάσεις λεωφορείων προβλέπεται πρόστιμο 250 ευρώ.
-Από πλευράς μας, συγχαρητήρια στον δήμαρχο κ.Αγγελούδη. Άραγε, μέρος αυτού του προγράμματος μπορεί να το υλοποιήσει δήμος της Θράκης;
Γ.Δ.


Ελπίζω και εύχομαι
Ελπίζω και εύχομαι στις ευρωεκλογές να δούμε να εκλέγονται απ’ όλα τα κόμματα οι γνώστες και ειδικοί στα περί Ευρώπης, Ευρωκοινοβουλίου. Υποψήφιοι σήμερα, αύριο Ευρωβουλευτές που με τις γνώσεις τους θα εργαστούν υπέρ των συμφερόντων της χώρας τους.
Ελπίζω και εύχομαι να μην πω, να μην πούμε τη γνωστή φράση «Ανθ’ ημών Γουλιμής» προκειμένου να δηλωθεί έκπληξη, απογοήτευση, ενίοτε και αποδοκιμασία για την εκλογή κάποιου ήσσονος, κάποιου πιο «λίγου» στη θέση κάποιου πιο αξιόλογου ή πιο σημαντικού ή ακόμη και πιο γνώστη περί των ευρωπαϊκών θεμάτων.
Η φράση θυμίζω ειπώθηκε από τον Χαρίλαο Τρικούπη την Άνοιξη του 1895, όταν πληροφορήθηκε τα εκλογικά αποτελέσματα. Με βάση αυτά, στο Μεσολόγγι που ήταν η εκλογική του περιφέρεια, δεν εξελέγη ο Χ.Τρικούπης αλλά ο Γουλιμής.
Γ.Δ.


Επικίνδυνο το πολύ Lifestyle
Τέσσερις ημέρες μας έμειναν για την ημέρα της ψηφοφορίας. Κι αν αφαιρέσουμε την Κυριακή, τρεις όλες κιόλες καθαρές και τέλος.
Ότι προλάβουν από δω και πέρα οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές που όργωσαν την περιφέρεια και άλλοι μόνον την Αττική.
Είναι γεγονός πάντως πως στην παρούσα εκλογική περίοδο είδαμε να εφαρμόζονται νέα ήθη, τελείως διαφορετικά από τις εθνικές εκλογές του 2019.
Πλέον έχει αλλάξει τελείως το επικοινωνιακό προφίλ κάποιων που εισήγαγαν μια τελείως διαφορετική νοοτροπία, απολύτως εγωκεντρική και σε μορφή του lifestyle σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Πάντως ακούστηκαν πολλά σχόλια, τα περισσότερα αρνητικά.
Ας την έχουν υπόψιν τους κι αυτή την παράμετρο κάποιοι θιασώτες της…
Γ.Δ.


Μία νέα επιχείρηση


Εδώ και λίγο καιρό άρχισε την λειτουργία της μια νέα επιχείρηση στην πόλη μας.
Πρόκειται για το Διαγνωστικό Εργαστήριο «Δημόκριτος» που βρίσκεται στην οδό Γ.Κονδύλη αριθμ.46-48 (έναντι ξενοδοχείου Ζ Palace).
Ο Δημόκριτος προσφέρει Μικροβιολογικές και Ακτινολογικές εργασίες έχοντας εργαστήρια εξοπλισμένα με σύγχρονα μηχανήματα, ενώ πραγματοποιεί και αιμοληψίες κατ’ οίκον.
Γ.Δ.


Δυο κινήσεις καλής θέλησης από την Τουρκία
Δύο κινήσεις καλής θέλησης εκ μέρους της Τουρκίας ποτέ δεν περνούν απαρατήρητες. Όπως η δήλωση του τούρκου υπουργού Παιδείας, που υποστήριξε ότι δεν έχει αντίρρηση στο ενδεχόμενο της επαναλειτουργίας της Σχολής της Χάλκης και της Τουρκάλας επικεφαλής του τμήματος καταπολέμησης της παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων της Τουρκίας, Ζεϊνέπ Μποζ, δήλωσε πως η Τουρκία δεν έχει υπόψη της κανένα έγγραφο και κανένα οθωμανικό φιρμάνι που να νομιμοποιεί την αρπαγή των Γλυπτών από τον Λόρδο Έλγιν. Τόνισε μάλιστα πως ανυπομονεί ολόψυχα να επιστρέψουν τα Γλυπτά εκεί που πραγματικά ανήκουν, δηλαδή στην Αθήνα. Αυτό συνέβη κατά την 24η Σύνοδο της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO για την Επιστροφή των Πολιτιστικών Αγαθών στις Χώρες Προέλευσης (ICPRCP). Αυτή η δήλωση είναι πολύ σημαντική γιατί ακριβώς αυτό είναι το επιχείρημα του Βρετανικού Μουσείου. Δύο κινήσεις ενδεικτικές του καλού κλίματος μεταξύ των δύο χωρών τουλάχιστον σε διμερή θέματα που είναι πάντα ευπρόσδεκτες.
Μ.Ξ.


Οι ελπίδες στον Τοψίδη


Για την επίσκεψη του υπουργού κυρίου Σταϊκούρα θα τα πούμε μετά τις εκλογές της Κυριακής.
Κι αυτό διότι άλλα ανέμεναν οι Ξανθιώτες κι άλλα άκουσαν.
Με την ευκαιρία όμως αυτή να πούμε δημόσια πλέον αυτό που συζητιέται σε όλες τις παρέες.
Οι Ξανθιώτες νιώθουν ότι η Ξάνθη συνολικά, οπισθοδρομεί σχεδόν σε όλους τους τομείς.
Υπάρχει μια αίσθηση στην κοινωνία αρνητική ως προς το μέλλον της πόλης και του νομού.
Δεν υπάρχει ο ενθουσιασμός, η αναμονή κάτι διαφορετικού, η προσδοκία αλλαγών, μια γενικευμένη μιζέρια στην ατμόσφαιρα. Η μόνη ελπίδα που υπάρχει είναι αυτή στο πρόσωπο του περιφερειάρχη Χριστόδουλου Τοψίδη, για τον οποίο ελπίζουν ότι θα δώσει την εκκίνηση μιας νέας εποχής ενισχύοντας δήμους, ιδιώτες και φορείς ιδιωτικούς και της αυτοδιοίκησης.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024

Το κοινό μας σπίτι -Στόχος η βελτίωση της ποιότητας ζωής της πόλης -Καθαρή και όμορφη πόλη…