Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024

0

Προσδοκίες από το Σ.Β.Α.Α. αλλά και επιφυλάξεις
Είναι αναμφίβολο ότι το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης Ξάνθης ότι δημιούργησε αρκετές προσδοκίες στους Ξανθιώτες όταν το πληροφορήθηκαν αναλυτικά από τις Εφημερίδες.
Προφανώς υπήρξαν και επιφυλάξεις κι αυτό θεωρείται καθόλα λογικό.
Η πλευρά Τσέπελη εξέφρασε την επιφύλαξη ως προς τη συνεκτικότητα του Σχεδίου και τον μη πλήρη σχεδιασμό και αναφορά στον Αστικό ιστό της πόλης.
Προσδοκίες και επιφυλάξεις λοιπόν, για μια σημαντική παρέμβαση. Εκ του αποτελέσματος θα κριθούν όλα.
Γ.Δ.


Για τον ποδηλατόδρομο
Παγίως, εδώ και αρκετά χρόνια, ακόμη από την περίοδο Στυλιανίδη στον δήμο Ξάνθης, η Εφημερίδα μας σχολίαζε δύο θέματα.
Πρώτο, την αξιοποίηση του Άλσους Ευμοίρου και δεύτερο τη δημιουργία ποδηλατόδρομου από τον Φόρο έως το Εύμοιρο.
Μάλιστα την προηγούμενη εβδομάδα στην στήλη, υπήρχε η σχετική αναφορά (Τρίτη 15 Ιουνίου) με επανάληψη για πολλοστή φορά της πρότασής μας για δημιουργία ποδηλατόδρομου. Μάλιστα τονίζαμε και ποιο θα έπρεπε να είναι το σημείο αυτό. Ακολουθεί το σχόλιο της 18η Ιουνίου.
Γ.Δ.


Ιδού και το σχόλιο
Σχολίαζα λοιπόν στην στήλη την Τρίτη 18 Ιουνίου χωρίς βεβαίως να γνωρίζω το Σχέδιο που είχε ήδη ετοιμάσει ο δήμος για την Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη τόσο για το Άλσος Ευμοίρου όσο και για τον Ποδηλατόδρομο.
«Η πόλη μας και τα ποδήλατα
Το γνωρίζουν όλοι και το αναγνωρίζουν. Η πόλη μας είναι αρνητική για τα ποδήλατα.
Μάλιστα άξιος λόγου ποδηλατόδρομος δεν υπάρχει. Υφίσταται τμήμα 300-400 μέτρων από τη γέφυρα του Κόσυνθου επάνω, μέχρι την άλλη γέφυρα της ίδιας οδού Β.Σοφίας.
Έτερον ουδέν…
Μία ολόκληρη πόλη, μητροπολιτική τρομάρα της, δεν έχει ποδηλατόδρομο.
Κι έτσι, οι ποδηλάτες, λάθος, χρησιμοποιούν τα πεζοδρόμια. Μια καλή αρχή θα μπορούσε ως διαδρομή να γίνει από την έξοδο της πόλης προς δυτικά και να ολοκληρώνεται στο άλσος Ευμοίρου.
-Τι λέει επ’ αυτού ο δήμος Ξάνθης;»
Γ.Δ.


Σημείο Αναφοράς το Άλσος
Και για να είμαστε δίκαιοι, στο ερώτημά μας «τι λέει επ’ αυτού ο δήμος Ξάνθης;», η απάντηση ήταν καταλυτική.
Ο δήμος αξιολόγησε και ενέταξε στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης και τις δύο προτάσεις μας που έρχονται από το παρελθόν μεν, αλλά είναι σύγχρονες και απαραίτητες.
Είναι σύγχρονη πόλη οι κάτοικοι να κυκλοφορούν και με ποδήλατα και να μειώνεται η κυκλοφορία των αυτοκινήτων, και να υπάρχει αξιοποιημένος σωστά ένας μεγάλος πνεύμονας πρασίνου αλλά με υποδομές και προσφορά χώρων για άθληση, πικ νικ, δρόμους για περπάτημα, αναψυκτηρίου και άλλων χώρων αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων.
Μάλιστα κατά το πρόσφατο παρελθόν η στήλη το θέμα του Άλσους Ευμοίρου το είχε αντιμετωπίσει ολιστικά διότι ακριβώς αποτελεί το Άλσος ένα σημείο αναφοράς και προσφοράς ενός επιπέδου διαβίωσης για τους κατοίκους της πόλης.
Γ.Δ.


Συμμετέχουν και διακρίνονται οι Ουκρανοί
Άξιοι θαυμασμού από κάθε άποψη οι Ουκρανοί αθλητές, ποδοσφαιριστές και λοιποί.
Οι οποίοι συμμετέχουν σε διοργανώσεις, διακρίνονται και ξεχωρίζουν.
Διακρίνονται όταν στην χώρα τους πολεμούν και αντιμετωπίζουν την ρωσική εισβολή.
Οι Ουκρανοί λοιπόν είναι άξιοι θαυμασμού διότι δεν συμμετέχουν απλά, αλλά αγωνίζονται στα γήπεδα και γενικά στον αθλητισμό. Αποδεικνύουν έτσι ότι το καθήκον τους προς την πατρίδα είναι μια υπόθεση σοβαρή που απαιτεί θυσίες.
-Σίγουρα έχουν κερδίσει την συμπάθεια των υπολοίπων με την αξία τους.
Γ.Δ.


Θάλασσα μεν…
Καλοκαίρι, πρόωρες υψηλές θερμοκρασίες, πόλεις δύσκολες, πολυκατοικίες, ελλείψεις ανοικτών πράσινων σημείων, αέρας λιγοστός, άσφαλτος να μην περπατιέται.
Λύση προφανώς η έξοδος προς την αναζήτηση της δροσιάς. Κοντά ή μακριά, ανάλογα.
Βουνό ή θάλασσα για κάποιους.
Ο μεγάλος προορισμός σίγουρα η θάλασσα, οι παραλίες. Που την αργία του Αγίου Πνεύματος η συντριπτική επιλογή ήταν η θάλασσα. Δικαιολογημένα. Ήταν η αναζήτηση της θαλάσσιας αύρας, της δροσιάς του θαλασσινού νερού, το κολύμπι και ο κρύος καφές συνοδεία της ξαπλώστρας.
Γ.Δ.


…αλλά και βουνό δε
Ναι, ιδιαίτερα απολαυστική η θάλασσα, οι παραλίες όπου η πολυκοσμία σπάει ρεκόρ.
Από την άλλη βέβαια, υπάρχουν και οι φίλοι των βουνών. Που για δροσιά, επιλέγουν ένα κοντινό βουνίσιο χωριό. Εκεί, κάτω από τα μεγάλα πλατάνια απολαμβάνουν αρκετή δροσιά που το βράδυ απαιτεί ζακέτα.
Το βουνό σίγουρα το καλοκαίρι δεν μπορεί ν’ ανταγωνιστεί την παραλία, την θάλασσα.
Το βουνό όμως προσφέρει εκτός από τη δροσιά και την ησυχία, την ηρεμία, την χαλάρωση. Εδώ πάνω στο βουνό η ζωή έχει πιο χαλαρούς ρυθμούς, οι ντόπιοι είναι πιο ευγενικοί, κάνουν παρέες, συζητούν, είναι διαφορετικά, πιο ανθρώπινη η όλη ιστορία που ουσιαστικά λειτουργεί σε μία πλατεία που προσφέρει και παγωμένο νερό από την παλιά πηγή.
Γ.Δ.


«Έφυγε» ο Θανάσης Πασσαλής
Αποχαιρέτησαν χθες Τρίτη οι συγγενείς και φίλοι τον Θανάση Πασσαλή για το δικό του τελευταίο ταξίδι. Η σύζυγός του Αύρα και οι κόρες του Ευδοκία και Κυριακή. Η εξόδιος ακολουθία έγινε στα Άβδηρα, γενέτειρα του Θανάση.
Ο Πασσαλής υπήρξε έμπορος αυτοκινήτων και Ασφαλιστικών Εταιρειών. Πέθανε σε ηλικία 86 χρόνων αλλά τα τελευταία χρόνια δοκιμάστηκε από την υγεία του.
Στην οικογένειά του εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια.
Γ.Δ.


Πού είναι τα κουνούπια;
Μειωμένα είναι τα κουνούπια στην παραλιακή ζώνη του νομού μας τόσο που κάνουν αίσθηση! Η κατάσταση είναι πολύ βελτιωμένη ειδικά αν τη συγκρίνουμε με πέρσι που ήταν ανυπόφορη κατά γενική ομολογία. Όπως φαίνεται είχε αποτέλεσμα το γεγονός ότι οι ψεκασμοί άρχισαν από τον Απρίλιο για τις προνύμφες ενώ συνεχίζονται κανονικά και τώρα και όπως μας πληροφόρησαν θα γίνονται και αεροψεκασμοί για ακμαία κουνούπια όταν δοθεί η άδεια από το υπουργείο, περίπου τέλη αυτού του μήνα. Πάντως η όχληση έχει περιοριστεί και αυτό είναι πολύ ευχάριστο.
Και τα καλά να λέγονται…λοιπόν! Έχει αποτέλεσμα το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών.!
Μ.Ξ.


Οι «εξυπνάκηδες» της παραλίας
Εκτός από τα κουνούπια αυτό που είναι φανερό και κάνει καλή εντύπωση είναι πως και οι παραλίες είναι καθαρές. Προς το παρόν βέβαια. Οι δήμοι Αβδήρων και Τοπείρου, όπως μας τα είπαν σε ρεπορτάζ μας, τα έκαναν. Καθάρισαν από σκουπίδια,  ισοπέδωσαν και κοσκίνισαν την άμμο. Φαίνεται η παρέμβασή τους. Αρκεί βέβαια να τις προσέξουν και οι λουόμενοι και να μην τις καταντήσουν σκουπιδότοπους. Είναι μια επαναλαμβανόμενη ιστορία…αυτοί που τις βρωμίζουν αυτοί είναι που φωνάζουν και κάνουν παράπονα στους δήμους…Τόσο θράσος…Όπως βέβαια και αυτοί που κάνουν κατάληψη με το έτσι θέλω σε παραλίες βάζοντας την ομπρέλα τους και τις ξαπλώστρες τους τις οποίες αλυσοδένουν για να μην πάει κανείς άλλος, και τις χρησιμοποιούν όποτε θέλουν αυτοί για όλο το καλοκαίρι. Έχουν μια μόνιμη θέση στην παραλία χωρίς να πληρώνουν τίποτε και σε κανένα…Και δεν βάζουν μόνο δικές τους ομπρέλες αλλά μερικοί το τραβάνε πιο πολύ και κάνουν κατάληξη και στις ομπρέλες του δήμου. Οι «έξυπνοι»! Και τρέχα εσύ καημένε μέσα στο λιοπύρι να βρεις μια θεσούλα στην παραλία!
Αυτές οι χοντροκοπιές μερικών που δείχνει και το ποιόν τους, του πλαδαρού και βολεμένου νεοέλληνα που το παίζει «έξυπνος» και γελά σε βάρος των άλλων πρέπει να καταγγέλλονται. Οι ανοργάνωτες παραλίες ανήκουν σε όλους …Όπου δείτε αλυσίδες σε ομπρελοκαθίσματα καταγγείλτε το στον δήμο.
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024

Το σίριαλ των αδέσποτων Κανείς λογικός άνθρωπος δεν έχει την απαίτηση κι ούτε προσδοκά ότι…