Το προφίλ των υποψηφίων Ι
Την Κυριακή θα πάμε να ψηφίσουμε και ευκαιρία να πληροφορηθούμε το προφίλ των υποψήφιων ευρωβουλευτών, ποιοι δηλαδή ζητούν την ψήφο μας.
Άνδρες, πενηντάρηδες, δικηγόροι, πανεπιστημιακοί, γιατροί και δημοσιογράφοι, είναι τα επικρατέστερα προφίλ των υποψηφίων που συνθέτουν τα ευρωψηφοδέλτια των ελληνικών κομμάτων, σύμφωνα με το νέο κείμενο πολιτικής του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦΙΜ).
Σύμφωνα με τα βασικά συμπεράσματα της ανάλυσης και στο σύνολο των υποψηφίων, το 58% είναι άνδρες, το 42% γυναίκες. Η μέση ηλικία είναι τα 53 έτη για τους άνδρες υποψηφίους και τα 50 έτη για τις γυναίκες. Το 36% έχει τελειώσει Πανεπιστήμιο (χωρίς μεταπτυχιακό), το 22% κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο και το 19% διδακτορικό. Τα επικρατέστερα επαγγέλματα μεταξύ των υποψηφίων είναι αυτά του δικηγόρου και του πανεπιστημιακού (8,4%), ενώ ακολουθούν εκείνα του γιατρού (7,8%), του δημοσιογράφου (7,5%) και του καλλιτέχνη (6,5%). Τέλος, το 18% των υποψήφιων έχει επανεκλεγεί σε προηγούμενες εκλογές (δημοτικές, εθνικές ή ευρωεκλογές), ενώ το 13% έχει διορισθεί σε κάποια πολιτική θέση.
Ανά κόμμα: το μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών υποψηφίων έχουν ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Αριστερά (50%), ενώ το μικρότερο ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ελληνική Λύση, και Νίκη (38%).
Γ.Δ.
Το προφίλ των υποψηφίων ΙΙ
Το μεγαλύτερο ποσοστό υποψηφίων με διδακτορικό έχει Νέα Αριστερά (38%), το μεγαλύτερο ποσοστό υποψηφίων με πτυχίο και μεταπτυχιακό έχει το ΠΑΣΟΚ (38%), ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό υποψηφίων μόνο με πτυχίο έχει το ΚΚΕ (62%).
Τα επαγγέλματα που εκπροσωπούνται περισσότερο ανά κόμμα, και με τη σειρά που παρατίθενται στο σχετικό δελτίο Τύπου του ΚΕΦΙΜ, είναι: Στη ΝΔ, δημοσιογράφος, δικηγόρος, γιατρός. Στο ΣΥΡΙΖΑ, δικηγόρος, γιατρός, δημοσιογράφος, πανεπιστημιακός, αθλητής/ τρια, καλλιτέχνης. Στο ΠΑΣΟΚ, πανεπιστημιακός, δικηγόρος, γιατρός, εκπαιδευτικός, ερευνητής/τρια. Στο ΚΚΕ, δικηγόρος, δημοσιογράφος, γιατρός. Στην Ελληνική Λύση, έμπορος, ιδιωτικός υπάλληλος, αγρότης/ κτηνοτρόφος, γιατρός. Στη Νέα Αριστερά, πανεπιστημιακός, δημοσιογράφος, ελεύθερος επαγγελματίας. Στη Νίκη, γιατρός, δικηγόρος, αξιωματικός ενόπλων δυνάμεων, πανεπιστημιακός, εκπαιδευτικός, καλλιτέχνης. Στην Πλεύση Ελευθερίας, καλλιτέχνης, αθλητής/τρια, νομικός, στέλεχος ΜΚΟ.
Γ.Δ.
Εμπιστοσύνη στην ΕΛΣΤΑΤ
Με ιδιαίτερη χαρά πληροφορήθηκα την εμπιστοσύνη που δείχνουν οι Έλληνες προς την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).
Υπάρχει όμως κι ένας άλλος μεγάλος λόγος για την χαρά και ικανοποίηση. Κι αυτός ο λόγος είναι ότι επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ είναι ένας δικός μας άνθρωπος, ο Θάνος Θανόπουλος, γιος του αείμνηστου Νομάρχη Κωνσταντίνου Θανόπουλου.
Σε πανελλαδική λοιπόν έρευνα της ΚΑΠΑ Research, επτά στους δέκα Έλληνες εμπιστεύονται τον Στρατό, ένας στους δύο την Αστυνομία και σχεδόν οι μισοί Έλληνες εμπιστεύονται την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), η οποία καταλαμβάνει την τρίτη θέση μεταξύ των θεσμών που συντελούν στην πρόοδο και στην ευημερία της χώρας. Μάλιστα η ΕΛΣΤΑΤ βρίσκεται μια θέση υψηλότερα από την κυβέρνηση, την οποία δεν εμπιστεύονται ή εμπιστεύονται λίγο 52% των πολιτών. Μετά την ΕΛΣΤΑΤ σε χαμηλότερες θέσεις βρίσκονται το ΕΣΥ, η Εκκλησία και η Δικαιοσύνη. «Οι πολίτες εμπιστεύονται την ΕΛΣΤΑΤ και την κατατάσσουν σταθερά στις πρώτες θέσεις μεταξύ των θεσμών που συντελούν στην πρόοδο και στην ευημερία της χώρας μας», υπογραμμίζει η Αρχή σε ανακοίνωσή της.
Γ.Δ.
Ηθική ευθύνη του Δήμου
Και μια ο λόγος για την οικογένεια Θανόπουλου, οφείλω να θυμίσω στην νέα δημοτική αρχή μια υπόθεση που δυστυχώς μένει σε εκκρεμότητα εδώ και χρόνια.
Ο λόγος για την ομόφωνη απόφαση του προηγούμενου δημοτικού συμβουλίου να τοποθετηθεί προτομή του Κωνσταντίνου Θανόπουλου στην Παλιά Πόλη.
Με την απόφασή του αυτή ο δήμος εξέφραζε την απόλυτη εκτίμηση στον Νομάρχη και Άνθρωπο Θανόπουλο, ο οποίος πρόβλεψε το μέλλον και την αξία της Παλιάς Πόλης.
Ήταν αυτός που με αγώνα δύσκολο κατάφερε να κηρυχθεί ως Παραδοσιακός Οικισμός και να προστατευθεί.
Αυτή όμως η υποχρέωση του δήμου Ξάνθης ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί.
Η προτομή παραγγέλθηκε στην Αθήνα, έγινε, είναι έτοιμη αλλά ακόμη δεν έχει εξοφληθεί από τον δήμο για να σταλεί και τοποθετηθεί εκεί που θα επιλεγεί.
Οφείλει ως εκ τούτου η νέα δημοτική αρχή, άμεσα, να προχωρήσει και ολοκληρώσει την απόφαση απονομής τιμής προς το πρόσωπο του Κωνσταντίνου Θανόπουλου.
Γ.Δ.
Εσύ ζημιώνεις με την αποχή
Μεγάλο μέρος της προεκλογικής εκστρατείας αφιέρωσαν όλα τα κόμματα προσπαθώντας να πείσουν τους πολίτες ψηφοφόρους όχι να τους ψηφίσουν αλλά να πάνε να ψηφίσουν! Κι αυτό γιατί φοβούνται μεγάλη αποχή κι έχουν δίκιο. Βλέπουμε κάθε τόσο και ρεπορτάζ που προδικάζουν ότι νικητής των ευρωεκλογών θα είναι το κόμμα της …παραλίας και άλλες τέτοιες ηλιθιότητες. Λες και δεν μπορεί κάποιος να ψηφίσει και να πάει μετά να αράξει στην παραλία. Το να αρνείσαι το δικαίωμά σου να ψηφίσεις και μάλιστα επικαλούμενος ηλίθιες δικαιολογίες, αρνείσαι να έχεις λόγο για το μέλλον σου και το πως διαμορφώνεται η καθημερινότητά σου, γιατί γι’ αυτό ψηφίζεις στις ευρωεκλογές. Μια τέτοια στάση υποδηλώνει άτομο μειωμένης προσωπικής και πολιτικής ευθύνης και έλλειψης παιδείας. Δεν μπορεί να θεωρείσαι ενεργός πολίτης και να έχεις λόγο επί παντός επιστητού, να γκρινιάζεις συνεχώς, να διαμαρτύρεσαι και να απεμπολείς με τέτοια ελαφρότητα το δικαίωμά σου να συμμετέχεις στο πολιτικό γίγνεσθαι της Ευρώπης.
Ας σοβαρευτούμε και ας ενηλικιωθούμε επιτέλους!
Μ.Ξ.
«Καλό βόλι»
Την έκφραση αυτή «καλό βόλι» την έλεγαν οι Έλληνες κατά τον αγώνα της Ανεξαρτησίας τους το 1821. Την λέγαν τα παλικάρια μεταξύ τους πριν την μάχη για να εμψυχώσει ο ένας τον άλλο, αλλά και να υπενθυμίσουν μεταξύ τους την προσοχή που πρέπει να έχουν σε κάθε βολή (βόλι) με το ντουφέκι τους στους εχθρούς διότι τα βόλια τους ήταν λίγα.
Δηλαδή, απλά δήλωναν και υπενθύμιζαν την προσοχή και τη σωστή σκόπευση που έπρεπε να εφαρμόζουν.
Από τότε, το «καλό βόλι πατριώτη» έμεινε και ακούγονταν σε όλες τις μάχες του ελληνικού στρατού.
Βέβαια με την εξέλιξη των πολέμων, δεν πρόκειται να λεχθεί πλέον.
Τα τελευταία όμως χρόνια πριν και μετά την μεταπολίτευση ακουγόταν η έκφραση «καλό βόλι» την ημέρα της εκλογικής διαδικασίας. Υπονοούσε βέβαια τότε, την ευχή για την σωστή επιλογή του κόμματος κυρίως και μετά του υποψηφίου.
Γ.Δ.
Ραντεβού στις κάλπες
Ώρες μας χωρίζουν πλέον από την Κυριακή των εκλογών.
Για τελευταία φορά θα ξαναπώ ότι οι πολίτες έχουμε την υποχρέωση να πάμε να ψηφίσουμε.
Πρόκειται για ένα δημοκρατικό δικαίωμα, μια ηθική ευθύνη απέναντι στην ίδια τη Χώρα και βεβαίως στις αρχές που διέπουν και καθορίζουν αυτό που ο Αριστοτέλης δίδασκε, ότι οι άνθρωποι, τα μέλη μιας ομάδας, κοινωνίας, έχουν την υποχρέωση της συμμετοχής στις διαδικασίες της Πόλης-Κράτους. Εξάλλου αυτή η συμμετοχή τον ξεχωρίζει εκτός των άλλων από τα ζώα.
Παρασύρθηκα, αλλά θυμίζω ότι για εκλογές θα ξαναμιλήσουμε μετά από τρία χρόνια.
Ε, λοιπόν, ας πάμε αύριο στις κάλπες, ας πραγματοποιήσουμε την δημοκρατική μας υποχρέωση ως Ευρωπαίοι πολίτες.
Γ.Δ.
Πόσους εκλέγει κάθε χώρα
Ευρωεκλογών τελική ημέρα η Κυριακή.
Ό,τι είπαμε είπαμε, όσα μας είπαν οι διάφοροι υποψήφιοι που ήταν και αρκετοί τ’ ακούσαμε ή τα διαβάσαμε, τώρα έφθασε η ώρα η δική μας. Εμείς θα κάνουμε την επιλογή μας, εμείς θα σταυρώσουμε τους εκλεκτούς που θα στείλουμε στην Ευρωβουλή.
Όμως αλήθεια πόσους Ευρωβουλευτές εκλέγει κάθε χώρα;
Διαβάστε τη λίστα παρακάτω για ενημέρωσή σας Γερμανία 96, Γαλλία 81,Ιταλία 76, Ισπανία 61, Πολωνία 53 , Ρουμανία 33, Ολλανδία 31, Βέλγιο 22, Ελλάδα 21, Τσεχία 21, Σουηδία 21, Πορτογαλία 21, Ουγγαρία 21, Αυστρία 20, Βουλγαρία 17, Δανία 15, Φινλανδία 15, Σλοβακία 15, Ιρλανδία 14, Κροατία 12, Λιθουανία 11, Σλοβενία 9, Λετονία 9, Εσθονία 7, Κύπρος 6, Λουξεμβούργο 6, Μάλτα 6.
Γ.Δ.
Θα πάω να ψηφίσω…
Την Κυριακή 9 Ιουνίου γίνονται ευρωεκλογές. Θα εκλεγούν τα νέα όργανα, η νέα ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα κληθεί να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας. Τους πολέμους, το μεταναστευτικό ζήτημα, την κλιματική αλλαγή που είναι εδώ.
Σ’ αυτές τις ευρωεκλογές θα κριθεί αν το όραμα της ευρωπαϊκής ενοποίησης θα παραμείνει ζωντανό ή αν θα θαφτεί κάτω από τα νέα τείχη που θέλουν να υψώσουν ο εθνικισμός, ο ρατσισμός, η μισαλλοδοξία και ο λαϊκισμός της ευρωπαϊκής Ακροδεξιάς που γίνεται ολοένα και πιο απειλητική.
Σ’ αυτές τις ευρωεκλογές θα κριθεί το μέλλον της Ευρώπης. Θα κριθεί αν, σε ένα κόσμο που εξακολουθεί να αλλάζει δραματικά, θα συνεχίσει να υπάρχει μια γεωπολιτική δύναμη ικανή να υπερασπιστεί τις αρχές της φιλελεύθερης δημοκρατίας απέναντι στον αυταρχισμό, τον αναθεωρητισμό και τον σκοταδισμό.
Αυτή την Κυριακή θα πάω να ψηφίσω. Θα ψηφίσω για τη δημοκρατία για να δηλώσω συμμετοχή, γιατί χωρίς συμμετοχή η δημοκρατία μαραζώνει.
Θα ψηφίσω για την Ενωμένη Ευρώπη, γιατί η Ενωμένη Ευρώπη είναι το σπίτι μας, είναι το κάστρο των δικαιωμάτων, της ασφάλειας, του πολιτισμού, του μέλλοντός μας.
Θα ψηφίσω για μένα και για την ελευθερία της επιλογής αυτών που θα με εκπροσωπήσουν στην Ευρωβουλή, γιατί η στέρηση αυτής της ελευθερίας της επιλογής κόστισε στο παρελθόν ακριβά στον καθένα από μας και στη χώρα μας.
Θα ψηφίσω γιατί θέλω να είμαι ένας συνειδητός Έλληνας Ευρωπαίος πολίτης!
Χ.Μ.
Εποχή φορολογικών δηλώσεων
Μετ’ εμποδίων προχωρούν οι φορολογικές δηλώσεις. Ούτε το 1/3 δεν έχει υποβληθεί και οι προθεσμίες πιέζουν λογιστές και φορολογούμενους. Φέτος το υπουργείο έκανε μια προσπάθεια να τους …ξελαφρώσει από τις δηλώσεις αυτών που έχουν μόνο μισθούς και συντάξεις ενεργοποιώντας την αυτόματη εκκαθάριση αλλά και εκεί τα πράγματα δεν πήγαν καλά. Κι αυτό γιατί οι φορολογούμενοι δεν βασίστηκαν και τις πήγαν στους λογιστές οι οποίοι και εντόπισαν πολλά λάθη και κάποιοι ήταν να πάρουν μεγαλύτερη επιστροφή φόρου και πήραν μικρότερη ή το αντίθετο . Τέλος πάντων η διαδικασία της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων είναι επίπονη και θέλει χρόνο. Αυτοί βέβαια που κλαίνε με μαύρο δάκρυ είναι οι επιχειρήσεις που για πρώτη φορά φορολογούνται με τεκμαρτό και ενώ κάποιες δηλώνουν ζημιά φτάνουν να πληρώνουν φόρο για …κέρδη!
Μ.Ξ.