Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 14 Ιουνίου 2024

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 14 Ιουνίου 2024

0

Μια εικόνα χαλάρωσης


Ο γνωστός συμπολίτης μας γιατρός Νίκος Ιωσηφίδης, άνετος, αφού ήπιε το καφεδάκι του στον Μπάμπη στην οδό Σταθμού.
Απόλαυσε την πρωινή συνήθειά του όπως και εκατομμύρια Έλληνες, διαβάζοντας την Εφημερίδα μας για ενημέρωσή του.
Εκεί λοιπόν τον συνάντησε ο φακός μας και ιδού μια χαλαρή πρωινή εικόνα.
Γ.Δ.


Καταιγίδα
Τα μηνύματα έρχονταν από νωρίς όμως δεν λαμβάνονταν υπόψιν παρά τις προειδοποιήσεις της ΕΜΥ. Έτσι, όλοι έπεσαν ήσυχοι για τον ύπνο των δικαίων.
Να όμως που ο καιρός άλλα σχεδίαζε. Έτσι, κατά τις 1 και 30 ξέσπασε καταιγίδα μ’ έναν αέρα ιδιαίτερα ισχυρό που τα έκανε άνω-κάτω σε όλη την περιοχή.
Ευτυχώς που δεν συνοδευόταν από χαλάζι ή δυνατή βροχή.
Πάντως ο αέρας αυτός, τόσο ισχυρός, σίγουρα θα έχει προξενήσει ζημιές. Στα μπαλκόνια σίγουρα και στα σπίτια που είχαν ανοιχτά παράθυρα για δροσιά.
-Καλά λέγανε οι παλιοί, με τη μανία της φύσης, με τη δύναμή της δεν μπορείς να τα βάλεις.
Γ.Δ.


Κανείς Θρακιώτης στην κυβέρνηση
Ανακοινώθηκε ο ανασχηματισμός με πολύ λίγες αλλαγές. Τη μετακίνηση της Κεραμέως από το Εσωτερικών στο Εργασίας δεν την λες και υποβάθμιση αν και σχετίζεται με την υπόθεση των e – mails της Ασημακοπούλου αλλά το γεγονός ότι είναι εκτός κυβέρνησης ο Σκρέκας και ο Αυγενάκης είναι μια απόδειξη ότι πληρώνουν την μη επαρκή διαχείριση στο κομμάτι της ακρίβειας ο Σκρέκας αλλά και το μπάχαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ με τις αγροτικές επιδοτήσεις ο Αυγενάκης. Επίσης επιστρέφουν οι Τσιάρας για το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (Θεσσαλός γαρ) και ο Καβαλιώτης Νίκος Παναγιωτόπουλος στην θέση του Δημήτρη Καιρίδη στο Υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής. Ο Εβρίτης Σταύρος Κελέτσης αποχώρησε από υφυπουργός στο ΥΠΑΑΤ και πλέον κανείς Θρακιώτης δεν βρίσκεται στην κυβέρνηση είτε σαν υπουργός είτε σαν υφυπουργός!
Μ.Ξ.  


Μην πετάτε τα βιβλία σαν σκουπίδια!


Εικόνες ντροπής αντικρύσαμε σε δρόμο της πόλης μας και δεν είναι η μοναδική. Βιβλία πεταμένα και σχισμένα ανακατεμένα με σκουπίδια.  Πιθανόν οι μαθητές έβγαλαν το άχτι τους πετώντας τα στον δρόμο τώρα που τέλειωσε η σχολική χρονιά. Μάλλον αυτοί που το έκαναν θα …έλειπαν από τα μαθήματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης ή ανακύκλωσης ή δεν έχουν ακούσει τίποτε για το zero waste (μηδενικό αποτύπωμα). Και μιλάμε για την γενιά «Ζ» που είναι η πιο ενημερωμένη και ευαισθητοποιημένη περιβαλλοντικά.
Μ. Ξ. 


Το αυλάκι με το νερό
Οι τακτικοί αναγνώστες της στήλης θα θυμούνται σε πρόσφατα σχόλια την αναφορά μου με προτάσεις για την αύξηση του πράσινου στον αστικό ιστό της πόλης.
Χρησιμοποίησα μάλιστα την έκφραση «κουλτούρα της δροσιάς»  και «μια δροσερή περιοχή» (Τετάρτη και Πέμπτη). Η αναφορά δεν ήταν τυχαία. Ήδη άλλοι δήμοι τα σχέδια αυτά τα έχουν εφαρμόσει.
Συμπολίτης μας λοιπόν, με αφορμή αυτά τα σχόλια, μου έκανε και μια άλλη πρόταση, το ίδιο υπέρ της κουλτούρας της δροσιάς. Πρότεινε προς τον δήμο, να καθαρίσει και επαναλειτουργήσει το γνωστό αυλάκι που από τον Κόσυνθο, κατέβαζε νερό και κινούσε τον νερόμυλο στο «Νησάκι», ακολουθούσε τη σχετική διαδρομή στο πάρκο δίπλα στο Λιμνίο και κατέληγε πιο κάτω ποτίζοντας τους μπαξέδες στην περιοχή Πετρελαιοαποθηκών.
Αυτή η πρόταση του συμπολίτη. Ας την εξετάσει ο δήμος, διότι όντως το ρυάκι αυτό, όλο το καλοκαίρι θα μειώνει τη θερμοκρασία στο γύρω περιβάλλον και θ’ αποτελεί μια όμορφη και δροσερή επίσκεψη όπως παλιά. Θυμίζω ότι χιλιάδες Ξανθιώτες έχουν φωτογραφηθεί δίπλα στο αυλάκι αυτό.
Γ.Δ.


Ποιοι είναι οι υπουργοί αυτοί;
Τα τηλεφωνήματα τα θεώρησα αυτονόητα και αναμενόμενα με τον σχολιασμό ότι ορισμένοι υπουργοί τα έκαναν μούσκεμα στη θητεία τους στα υπουργεία.
Λοιπόν οι συμπολίτες που μου τηλεφώνησαν και μου έθεσαν το ερώτημα ποιους εννοώ, τους απάντησα ότι η απόδειξη θα φανεί στον ανασχηματισμό.
Εκεί, όλοι θα καταλάβουμε για τους αδιάφορους, ανίκανους, φοβισμένους ν’ αναλάβουν ευθύνες και να σπάσουν αυγά κατά τη διάρκεια της θητείας τους.
Άνθρωποι που αντί να τιμήσουν την επιλογή του πρωθυπουργού στο πρόσωπό τους, λειτούργησαν φοβικά, χωρίς πρωτοβουλίες για αλλαγές, για γρήγορη επίλυση των εκκρεμοτήτων.
Απαντώ λοιπόν στους φίλους που τηλεφώνησαν να’ χουν υπομονή. Σύντομα θα υπάρχουν νέα.
Γ.Δ.


Ευρωβουλευτής από τσόντα
Τελικά υπάρχει απάντηση στο ερώτημα πώς στο καλό η Γαλάτω Αλεξανδράκη από τον Έβρο, η κτηνοτρόφος και κρεοπώλης εξελέγη Ευρωβουλευτής.
Λοιπόν το θέμα ήταν καθαρά οικογενειακό. Προεκλογικά, ενώ συμπληρώνονταν τα ψηφοδέλτια απ’ όλα τα κόμματα, στην Ελληνική Λύση, έτσι για συμπλήρωμα μπήκε το όνομα της Γαλάτως από την κόρη της η οποία είναι προσωπική γραμματέας του Κυριάκου Βελόπουλου. Η γυναίκα μπήκε σαν τσόντα για να συμπληρωθεί το ψηφοδέλτιο. Όμως τελικά η υποψηφιότητα αυτή συγκέντρωσε 50.803 ψήφους, διότι έκανε τον αγώνα η κόρη που είναι γνωστή ως στέλεχος και ζητούσε τον τέταρτο σταυρό για την μητέρα της, η οποία εκλέχθηκε μεν αλλά σίγουρα θα παραιτηθεί, εκτός εάν πάει μαζί της η κόρη της. Όλα πιθανά.
Γ.Δ.


Ένας παλιός Καραμανλικός
Διάβασα τις δηλώσεις του Ευάγγελου Αντώναρου λίγο μετά τις εκλογές.
Σίγουρα δεν περίμενα τέτοιον λόγο, με ξάφνιασε δυσάρεστα. Κι αυτό διότι δεν φανταζόμουν ένας άνθρωπος που κατείχε κυβερνητική θέση στη Νέα Δημοκρατία, να στρέφεται με τέτοιους χαρακτηρισμούς εναντίον του σημερινού πρωθυπουργού.
Διαβάστε τι είπε για να βγάλετε τα συμπεράσματά σας:
«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ξέρει (και δεν μπορεί) να διαχειρίζεται ήττες. Ούτε ως προσωπικότητα ούτε ως πολιτικός. Είναι η πρώτη φορά από τότε που πρωτοβγήκε βουλευτής το 2004 παίρνοντας όλη την εκλογική πελατεία του πατέρα του, που δέχεται ηχηρή σφαλιάρα. Όταν δει ότι η πίεση γίνεται αφόρητη και δεν τον παίρνει άλλο να το παίζει πρωθυπουργός, θα την κάνει. Είτε έχει βρει θέση στο εξωτερικό είτε όχι».
Αυτός είναι ο Αντώναρος, δεξιός, Καραμανλικός, υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Γ.Δ.


Ο ανασχηματισμός θα μπορούσε να περιμένει
Αυτό που συμβαίνει μετά τις ευρωεκλογές είναι αρκετά ενδιαφέρον. Δεν κρινόταν τίποτε σε δραματικό βαθμό, οι πολίτες κατά βάση αντέδρασαν και εξέφρασαν την αποδοκιμασία τους απέχοντας και μόλις τρεις ημέρες μετά, όλο το πολιτικό σκηνικό βρίσκεται σε αναστάτωση, με τους πολίτες να παρακολουθούν βαριεστημένοι και αδιάφοροι – αν παρακολουθούν.
Υπό αυτές τις συνθήκες, προφανώς και το πιο ενδιαφέρον δεν είναι ο ανασχηματισμός. Όλοι γνωρίζουμε και μπορούμε να στοιχηματίσουμε, ότι αυτός ελάχιστα προβλήματα θα λύσει και ίσως και να προκαλέσει νέα, μόνο και μόνο λόγω της αδράνειας που θα φέρουν οι αλλαγές. Θα φανεί και η ουσία θα παραμένει: Το μόνο που έχει να κάνει η κυβέρνηση είναι να κυβερνήσει και να λύσει τα ζητήματα που, διαπιστωμένα, απασχολούν τους πολίτες.
Όσο αυτά εξελίσσονται, είναι φανερό ότι το μεγάλο μαλλιοτράβηγμα θα πρέπει να αναμένεται στο ΠαΣοΚ και στο ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Ανδρουλάκης ήδη αμφισβητείται ανοιχτά, ο Κασσελάκης πάει να τους τρελάνει όλους και το ματς έχει αρχίσει.
Υπό αυτές τις συνθήκες, ο Μητσοτάκης μάλλον θα πρέπει να έχει μετανιώσει για τη βιασύνη του να κάνει άνω κάτω την κυβέρνηση και να ψάχνεται για το ποιον θα βάλει πού.
Θα μπορούσε να περιμένει λίγο, να διασκεδάσει με την ανακατωσούρα στην Κεντροαριστερά και να πάρει ψύχραιμα τις αποφάσεις του…
Α.Κ.


Ανασχηματισμός;
Τελικά ο πρωθυπουργός κινήθηκε στο νέο ανασχηματισμό στην γνωστή δική του συνταγή.
Δηλαδή, μικρές έως πολύ μικρές αλλαγές, τίποτε το συγκλονιστικό.
Θυμίζουμε ότι ο προηγούμενος ανασχηματισμός πως έγινε την Τετάρτη 3 Ιανουαρίου και άλλαξαν και τότε πρόσωπα που δεν ικανοποίησαν τα έργα τους.
Μάλιστα η νέα κυβέρνηση αποτελείται από 22 υπουργούς και 39 υφυπουργούς, ζωή να’ χουν και μάλλον είναι από τις πολυπληθέστερες. Εάν θα είναι από τις αξιότερες, θα φανεί στο χειροκρότημα, κατά πως λέει το τραγουδάκι.
Εκτίμηση για τον ανασχηματισμό; Μικρή αισιοδοξία για το μέλλον όταν κρατάς στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τον φοβισμένο, ανεύθυνο Νίκο Ταγαρά που θα’ πρεπε να’ναι ο πρώτος για να πάει σπίτι του.
Τέλος, ξαναβάζει ο πρωθυπουργός στην κυβέρνηση τον Κώστα Τσιάρα και μάλιστα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όταν είχε απομακρυνθεί πριν 6 μήνες ως αποτυχημένος.
Αυτό προφανώς δηλώνει μειωμένο ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τον πρωτογενή τομέα, δηλαδή, Τόμπολα για αγρότες, κτηνοτρόφους και αλιείς. Χειρότερα δεν γινόταν…
Γ.Δ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 18 Ιουνίου 2024

Αυτή είναι επιλογή ή πλάκα; Συχνά πληροφορούμαστε ότι νεαροί και νεαρές, όλοι μαζί, έτσι, …