Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024

Πρόσωπα & Γεγονότα Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024

0

Το κοινό μας σπίτι
-Στόχος η βελτίωση της ποιότητας ζωής της πόλης
-Καθαρή και όμορφη πόλη
-Καθαριότητα και φροντίδα των δημόσιων χώρων
-Αύξηση του Πράσινου
-Μία πόλη που θέλεις να ζεις
-Δράσεις Πολιτισμού για όλους
Σας ξαφνιάζουν οι παραπάνω φράσεις;
Δεν θα έπρεπε. Τις ακούμε και τις διαβάζουμε στα προγράμματα των υποψήφιων δημάρχων.
Όμορφες λέξεις για το κοινό μας σπίτι, τον δήμο μας.
Δεν βιαζόμαστε, περιμένουμε να τα δούμε σιγά-σιγά να υλοποιούνται.
Γ.Δ.


Αναστέλλεται
Δεν είναι η πρώτη φορά που αναστέλλεται η κυκλοφορία της Εφημερίδας «Αυγή».
Πρόκειται για όσους δεν το γνωρίζετε, για μια καθαρά κομματική εφημερίδα που εκδίδονταν και στηρίζονταν οικονομικά από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Παράλληλα συνεχίζεται και η λειτουργία του site της Εφημερίδας.
Πρόθεση του προέδρου Κασσελάκη είναι να εκδίδεται πλέον η Αυγή ως εβδομαδιαία εφημερίδα.
Σίγουρα η αναστολή έκδοσης μιας εφημερίδας δεν είναι ένα ευχάριστο γεγονός. Όμως η εποχή των κομματικών εφημερίδων- οργάνων έχει ξεπεραστεί.
Κυκλοφορεί ο Ριζοσπάστης του ΚΚΕ αλλά εκεί τα πράγματα είναι διαφορετικά, ελάχιστοι γνωρίζουν λεπτομέρειες…
Γ.Δ.


Το πρόβλημα με τα αδέσποτα
Αυτό το πρόβλημα με τα αδέσποτα είναι σχεδόν καθολικό στην χώρα μας. Ελάχιστοι δήμοι έχουν μπορέσει να τα διαχειριστούν με κάποια θετικά αποτελέσματα. Οι δικοί μας πάντως όχι. Υπάρχει νόμος και απλά προσπαθούν να τον τηρούν αλλά δεν φτάνει. Πρέπει να βοηθήσουν και οι δημότες. Αυτοί που έχουν δεσποζόμενα ζώα αν τα στειρώσουν και τα τσιπάρουν, όπως λέει ο νόμος θα σταματήσει αυτός ο ανεξέλεγκτος αριθμός αδέσποτων να κυκλοφορεί στους δρόμους. Επίσης αυτά που ήδη κυκλοφορούν αν στειρωθούν θα σταματήσει η αναπαραγωγή τους και έτσι το πρόβλημα θα είναι υπό έλεγχο. Δεν μπορεί να διαιωνίζεται αυτή τη κατάσταση με τα αδέσποτα να δημιουργούν αγέλες και να επιτίθενται σε πολίτες.
Μ.Ξ.


Ο κάθετος άξονας
Σε φιλική παρέα η συζήτηση έφτασε στον κάθετο άξονα του νομού μας που θα ενώνει την Ξάνθη με την Βουλγαρία.
Άκουσα πολλά και διάφορα. Κάποια αισιόδοξα, τα περισσότερα απαισιόδοξα.
Η αλήθεια δυστυχώς βρίσκεται στην απαισιόδοξη πλευρά. Η εκτίμηση για την ολοκλήρωση χρονικά βρίσκεται στην δεκαετία. Ενωρίτερα μην έχει κανείς ελπίδες ότι θα διαβεί τον κάθετο άξονα.
Εκτός βέβαια εάν ο Χριστόδουλος Τοψίδης «πάρει επάνω» του την όλη υπόθεση και πιέσει κυβέρνηση και ΑΚΤΩΡ για επιτάχυνση εργασιών και χρηματοδότησης.
Γ.Δ.


Αυτοκίνητα «πωλούνται»
Του βγάζω το καπέλο, τον παραδέχομαι όποιος κι αν είναι για το κόλπο που εφαρμόζει καιρό τώρα.
Μπαίνω στο θέμα αμέσως. Κάποιος συμπολίτης έμπορος μεταχειρισμένων Ι.Χ. αυτοκινήτων, για να προωθήσει τη δουλειά του σκέφτηκε και υλοποίησε τον παρακάτω τρόπο.
Μετέφερε και πάρκαρε σε διάφορα κεντρικά σημεία καμιά δεκαριά αυτοκίνητα. Στα οποία, έβαλε ένα «Πωλείται» και φυσικά το τηλέφωνό του.
Ο έξυπνος συμπολίτης και διαφημίζει τζάμπα τα αυτοκίνητά του και εδώ είναι το πρόβλημα, καταλαμβάνει πολλούς χώρους πάρκινγκ.
Το κόλπο μου το επεσήμανε συμπολίτης, ιδιώτης και το διασταύρωσα.
Συνέχεια τώρα. Ο δήμος πρέπει να τηλεφωνήσει στον πονηρό έμπορο και να του ζητήσει να μαζέψει τα αυτοκίνητα.
Έξυπνο το κόλπο αλλά οι θέσεις πάρκινγκ είναι για όλους και για ένα όχημα, όχι δέκα!
Γ.Δ.


«Τι χρειάζονται οι Πολιτικοί;»
Αλήθεια σε τι χρειάζονται οι πολιτικοί; Οι βουλευτές; Ποιος ο ρόλος και η αποστολή τους;
Τι προσφέρουν στην εκλογική τους περιφέρεια;
Οι Ξανθιώτες εάν ερωτηθούν θ’ απαντήσουν στην συντριπτική τους πλειοψηφία πως δεν προσφέρουν στον τόπο τους σχεδόν τίποτε. Απλά, υπάρχουν για να ψηφίζουν ότι τους πουν τα κόμματά τους.
Μήπως ενδιαφέρονται για τον νομό;
Ελάχιστα έως καθόλου θα είναι η απάντηση  και ας μην ξαφνιαστούν διότι υπάρχουν αποδείξεις.
Τα παραπάνω ισχύουν για το νομό μας προφανώς. Σε Νότια Ελλάδα, Κρήτη, οι βουλευτές υπηρετούν τους νομούς τους. Εδώ, άστα να πάνε…
Γ.Δ.


Εισάγουμε πολλά, παράγουμε λίγα
Όσοι συμπολίτες παρακολουθούν τις οικονομικές σελίδες και τα νέα που δημοσιεύονται εκεί, θα το έχουν προσέξει διότι αφορά την οικονομία της χώρας.
Λοιπόν σαν οικονομία, έχουμε ένα σοβαρό οικονομικό στοιχείο. Παράγουμε ελάχιστα, εισάγουμε πολλά προϊόντα.
Είναι γεγονός ότι ο παραγωγικός ιστός συνολικά, πως έχει διαταραχθεί.
Έχουμε πλέον ένα μεγάλο αρνητικό ποσοστό που χρόνο τον χρόνο υπονομεύει την οικονομία γενικά και αυξάνει το χρέος διαχρονικά.
Μια ματιά στα Μάρκετ δείχνει το μέγεθος της υποχώρησης της εγχώριας βιομηχανικής παραγωγής. Χωρίς όμως αυτήν την εγχώρια παραγωγή δεν θα μπορέσουμε ποτέ να σηκώσουμε οικονομικά κεφάλι. Κι αυτό είναι τραγικό, καταστροφικό.
Γ.Δ.


«Αξίζει περισσότερο ο καφές από το λάδι;»
Το ερώτημα μου έθεσε φίλος συμπολίτης, οικογενειάρχης παραδοσιακός με τρία παιδιά.
«Διαβάζω πως ο καφές στο χέρι πωλείται με ΦΠΑ 13% όπως και άλλες παροχές», μου είπε. «Το λάδι, αυτό το βασικό είδος διατροφής γιατί να πωλείται με 13% ΦΠΑ; Ποιο είναι πιο απαραίτητο για μια οικογένεια; Το λάδι ή ο καφές;»
Προσωπικά δεν θα αρνηθώ ότι η αξία του λαδιού είναι ασύγκριτη. Πρόκειται για ένα προϊόν που το ακολουθεί και μια μυθολογία. Όπως αυτή υπάρχει και διαιωνίζεται ακριβώς λόγω της διατροφικής αξίας της ελιάς και του λαδιού στους αιώνες.
Δυστυχώς, στην εποχή μας, φαίνεται πως κάποιοι υπουργοί διαφορετικά αξιολογούν τα πράγματα γι’ αυτό και λειτουργούν έτσι, μοντέρνα.
Πάντως, πληροφοριακά να πω ότι η κυβέρνηση στην Ισπανία μηδένισε τον ΦΠΑ στο λάδι.
Γ.Δ.


Ο Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες
Την ημέρα που στην Ελλάδα ασχολούμαστε με το κλείσιμο της Αυγής, με την κόντρα Ανδρουλάκη-Δούκα και με την τραγελαφική κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ, στις Βρυξέλλες 6 Ευρωπαίοι ηγέτες συσκέπτονταν εκ μέρους των Ευρωπαϊκών Πολιτικών τους δυνάμεων για να καταλήξουν στην κοινή τους εισήγηση, για το ποιοι θα είναι οι Πρόεδροι της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ποιος ο ΥΠΕΞ των 27 της Ε.Ε. για τα επόμενα 5 χρόνια. Και κατέληξαν.
Αυτοί οι 6 ηγέτες που αποφάσισαν ήταν: Ο Μητσοτάκης της Ελλάδας και ο Τουσκ της Πολωνίας εκ μέρους του ΕΛΚ, της μεγαλύτερης Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ομάδας. Ο Σολτς της Γερμανίας και ο Σάντσεζ της Ισπανίας εκ μέρους των Σοσιαλιστών, ο Μακρόν της Γαλλίας και ο Ρούτε της Ολλανδίας εκ μέρους των Φιλελευθέρων.
Αν προσέξατε, με εξαίρεση την Ιταλία που δεν μετείχε στις διαπραγματεύσεις, οι 5 ηγέτες είναι οι ηγέτες των μεγαλύτερων κρατών της Ε.Ε. Και ανάμεσά τους ο 6ος ηγέτης είναι της Ελλάδας.
Καμία άλλη μικρή ή μεσαία χώρα δεν συμμετείχε στο παζάρι. Μετά από 15 χρόνια απαξίωσης της Ελλάδας σε Πανευρωπαϊκό και Παγκόσμιο επίπεδο εξαιτίας τραγικών λαθών και ανεπαρκειών όλων των ηγεσιών μας ως το 2019, τώρα το 2024, χάρη σε έναν ηγέτη, η πατρίδα μας έχει φτάσει στο σημείο για πρώτη φορά στην ιστορία της, να συν-καθορίζει το μέλλον ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 27 και του ΑΕΠ των 20 τρις ευρώ.
Αντικειμενικά, αυτή είναι η μεγάλη είδηση της ημέρας που αφορά την Ελλάδα. Ίσως και της χρονιάς!
Κ.Π.


Ένας νέος Αναπτυξιακός Οργανισμός από τρεις δήμους της Ξάνθης
Αναπτυξιακό Οργανισμό έχουν  συστήσει οι δήμοι Αβδήρων – Ξάνθης και Μύκης με 200.000 ευρώ κεφάλαιο. Πρόκειται για ένα εταιρικό σχήμα που δίνει την δυνατότητα ο νόμος να ιδρύσουν οι δήμοι προκειμένου να προχωρούν σε μελέτες και να υλοποιούν προγράμματα. Υπήρχαν και παλιότερα βέβαια. Όλοι θυμόμαστε την ΕΑΠΑΞ του δήμου Ξάνθης και μάλιστα κάποιοι αυτοδιοικητικοί δεν θέλουν καν να θυμούνται! Πάντως οι  Αναπτυξιακοί Οργανισμοί είναι καλά εργαλεία καθώς είναι ευέλικτοι και μπορούν να κάνουν μελέτες που οι δήμοι για να τις κάνουν με τις τεχνικές υπηρεσίες και το προσωπικό που διαθέτουν, θέλουν χρόνια! Βέβαια θα πληρώνει ο κάθε δήμος τις μελέτες του. Αναπτυξιακό Οργανισμό έχουν συστήσει και ο δήμος Τοπείρου με τον δήμο Νέστου, ενώ από τους πρώτους που συστάθηκαν ήταν ο Αναπτυξιακός Οργανισμός Ροδόπης «Καραθεοδωρή», στον οποίο η προηγουμένη δημοτική αρχή είχε αναθέσει πολλές μελέτες.
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 29 Ιουνίου 2024

Ζωή χωρίς πλήξη Είναι γεγονός και δεν το αρνείται κανείς διαχρονικά, ότι στην χώρα της φαι…