Κουλτούρα της δροσιάς
Στο χθεσινό φύλλο, στην ίδια στήλη υπήρχε ένα σχόλιο με τον τίτλο «Μια δροσερή περιοχή».
Το σχόλιο αναφερόταν σε μια περιοχή της πόλης που όντως είναι μια από τις πλέον δροσερές.
Με την ευκαιρία του σχολίου αυτού, επανέρχομαι με μία πρόταση προς τον δήμο Ξάνθης που εάν υλοποιηθεί, η πόλη μας κλιματολογικά θ’ αλλάξει και το καλοκαίρι θα είναι δροσερό, πράγμα θετικό όταν γνωρίζουμε πως θα έχουμε αύξηση της θερμοκρασίας.
Η πρόταση λοιπόν είναι διπλή. Πρώτη, η αναβάθμιση των υφιστάμενων πράσινων υποδομών με φύτευση νέων ειδών πρασίνου και δεύτερον τη δημιουργία νέων χώρων πράσινων υποδομών για αύξηση του πρασίνου και της δροσιάς που θα προσφέρουν στην πόλη.
Γ.Δ.
Παράπονα μεν, αλλά…
«Φυσικά και δεν προσδοκώ να δω Ξανθιώτη, ούτε ίσως και Θρακιώτη βουλευτή (πλην Κελέτση του Έβρου) ν’ αναλαμβάνει όχι υπουργός, αλλά ούτε υφυπουργός», μου είπε πρωί- πρωί στο τηλέφωνο φίλος, γνωστό πειραχτήρι.
Γνωρίζει ο άνθρωπος το δυναμικό της Θράκης στην παρούσα χρονική περίοδο γι’ αυτό και εκφράζεται μ’ αυτόν τον τρόπο.
Γνωρίζω ότι κάποιοι θα δυσαρεστηθούν, όμως κακώς.
Η αλήθεια είναι αυτή και πρέπει να την βλέπουμε κατάματα, μας αρέσει δεν μας αρέσει.
Από την άλλη το να κρύβεις την πραγματικότητα δεν βοηθάς στο να αλλάξει και βελτιωθεί η ποιότητα της εκπροσώπησης την οποία, ας μη ξεχνάμε φυσικά, ότι εμείς επιλέγουμε…
Γ.Δ.
Από τα …γάλατα στην ευρωβουλή!
Στα περίεργα της ευρωκάλπης κατατάσσεται και η εκλογής της …ανυποψίαστης 74χρονης κτηνοτρόφου από τον Έβρο της κυρίας Γαλάτως Αλεξανδράκη, η οποία καταλαμβάνει την δεύτερη έδρα της Ελληνικής Λύση με 55.000 σταυρούς. Η κα Γαλάτω είπε ότι μπήκε για να βοηθήσει και τελικά εκλέχθηκε να μας εκπροσωπήσει στην ευρωβουλή. Ούτε κατάλαβε πως έγινε αυτό, καθώς οι ψηφοφόροι της Ελληνική Λύσης την σταύρωναν κι αυτή στην τύχη αφού ήταν πρώτη λόγω επωνύμου στο ψηφοδέλτιο. Η συμπαθής κυρία δεν είναι βέβαιο αν γνωρίζει πού είναι οι Βρυξέλες και τι ακριβώς εκλέχθηκε να κάνει. Αυτό είναι αποτέλεσμα ότι κάποια κόμματα για να γεμίσουν τα ψηφοδέλτια τους βάζουν τυχαίους και ανυποψίαστους πολίτες, χωρίς κανένα κριτήριο και που δεν έχουν το μίνιμουμ των προσόντων που απαιτεί μια τέτοια θέση. Έτσι έχουμε την κα Γαλάτω από τα …γάλατα στην Ευρωβουλή αν τελικά δεν παραδώσει σε άλλον την έδρα!
Μ.Ξ.
Καθεύδοντες…
Άραγε ποιός να φταίει…
Ο νόμος..;
Η ανάγνωσή του..;
Η εκτέλεσή του..;
Άραγε πόσο και σε ποιόν να έφταιξε μια
εντεκάχρονη ψυχούλα..;
Εκείνη που…¨φευ τους υπνυπνώοντας ήγειρε¨.
Χ.Μ.
Άρχισαν τα… όργανα στο ΠΑΣΟΚ
Ήταν αναμενόμενο να υπάρξει αμφισβήτηση ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ μετά απ’ αυτό το μίζερο αποτέλεσμα. Δεν ήταν ούτε νίκη, ούτε ήττα, ήταν ένα μήνυμα ότι δεν υπάρχει δυναμική παρότι όλοι αναγνωρίζουν ότι είχε ένα πολύ καλό ψηφοδέλτιο αλλά και ότι η προεκλογική του εκστρατεία ήταν πολύ καλή. Αυτό που λέει όμως ο κόσμος είναι ότι δεν τραβάει ο αρχηγός. Αυτό τώρα το λένε και άλλοι εντός του κόμματος. Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος μιλώντας ανοιχτά για εκλογές προέδρου έως τέλος 2024 ενώ ακολούθησαν ο Παύλος Γερουλάνος, ο Νίκος Παπανδρέου , ο Παύλος Χρηστίδης, Μανώλης Χριστοδουλάκης. Ο Νίκος Ανδρουλάκης ωστόσο φαίνεται να αρνείται και παραπέμπει σε εκλογές που ορίζει το Καταστατικό για το 2025. Είναι γεγονός όμως ότι άρχισε η γκίνια και η εσωστρέφεια στο ΠΑΣΟΚ.
Μ.Ξ.
Φθάνει η ώρα των αποτυχημένων
Ποιος είναι ένας αποτυχημένος υπουργός;
Το ερώτημα είναι επίκαιρο εξαιτίας του αναμενόμενου ανασχηματισμού της κυβέρνησης της Ν.Δ.
Σ’ αυτό δε το ερώτημα σίγουρα θ’ απαντήσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός και από τις αλλαγές που θα πραγματοποιήσει θα βγουν τα συμπεράσματα και θα δοθούν απαντήσεις.
Υπουργοί που αγνόησαν, περιφρόνησαν αλαζονικά του Πολίτες, που δεν έδιναν λύσεις στα προβλήματα, που τα μετέθεταν στο μέλλον και φυσικά δεν επιλύονταν.
Υπουργοί, υφυπουργοί αλλά και Γενικοί Γραμματείς υπουργείων με έπαρση, με ύφος αλλά χωρίς ήθος, που έλεγαν ψέματα και δικαιολογίες για να μη λύσουν ένα θέμα που ενδιέφερε άμεσα εκατοντάδες ανθρώπους.
Ανθρώπους που δεν καταπάτησαν δημόσια έκταση, δεν έκτισαν αυθαίρετα αλλά θέλουν νόμιμα να λειτουργήσουν, κι αυτούς, τους νομιμόφρονες κορόιδευαν χρόνια.
Γ.Δ.
Αυτοί πρέπει να φύγουν
Αυτούς λοιπόν οι πολίτες τιμώρησαν και την κυβέρνηση με δύο τρόπους.
Πρώτος τρόπος αποχή. Μεγάλη και βροντερή. Δεύτερος τρόπος, διάχυση των ψηφοδελτίων προς όλα τα γειτονικά κόμματα.
Κι αυτά τα πραγματοποίησαν από αγανάκτηση. Για την πολύχρονη κοροϊδία των υπουργών, Γραμματέων και Φαρισαίων. Που αντί να λύνουν προβλήματα δυσκόλευαν τη λύση τους με τερτίπια, μισόλογα, υπονοούμενα και δήθεν το θέμα είναι έτσι, είναι δύσκολο, χρειάζεται να γίνει μελέτη που κοστίζει και άλλα πολλά, που δεν τιμούν και δεν αρμόζουν στους υπουργούς.
Αυτοί λοιπόν οι υπουργοί θα πρέπει να φύγουν. Αρκετή ζημιά επί σειρά ετών έκαναν.
Γ.Δ.
Προβληματισμός εξ αριστερών
Η περίοδος που διανύουμε είναι δύσκολη. Κι αυτό οφείλεται στο εκλογικό αποτέλεσμα για τους φερόμενους ως μεγάλους, τους δημιούργησε προβλήματα.
Προβλήματα εξαιτίας των χαμηλών ποσοστών που οι κάλπες τους έδωσαν.
Μάλιστα, ο μεγάλος προβληματισμός ξεκινά από τους κεντροαριστερούς μέχρι τους γνήσια Αριστερούς.
Ήδη άρχισαν κάποιες δηλώσεις, παρότι ακόμη είναι νωρίς για κατάθεση σοβαρών προτάσεων.
Εξάλλου πέρα από το θεωρητικό μέρος, υπάρχει και το πρακτικό όπως, το ποιος θα ξεκινήσει να κάνει το πρώτο βήμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αυτός ή κάποιος άλλος σχηματισμός;
Όταν μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει και δηλώνει ότι επιθυμεί να κινηθεί μόνος του.
-Προβληματισμός όντως μεγάλος και σοβαρός.
Γ.Δ.
Οι απόντες των Ευρωεκλογών
Κοινή είναι η διαπίστωση, την γνωρίζουν όλοι σε όλα τα κόμματα και κυρίως σ’αυτά που υπάρχουν βουλευτές.
Λοιπόν, κατά γενική ομολογία και παραδοχή, οι βουλευτές του νομού, και οι τρεις, ήσαν απόντες. Παντελώς θα έλεγα. Περισσότερο έτρεξαν, δούλεψαν, αγωνίστηκαν τα απλά στελέχη, παρά οι βουλευτές. Εκτός εάν δικαιολογήσουν την απουσία του ισχυριζόμενοι ότι κατεύθυναν τον αγώνα τους και τις επαφές τους από τα ιατρεία τους.
Δικαιολογημένα λοιπόν χαρακτηρίστηκαν ως «οι απόντες των Ευρωεκλογών». Να τους χαιρόμαστε…
Γ.Δ.
Ταμάμ;
Ο τίτλος είναι επίκαιρος και ταιριάζει απόλυτα με το περιεχόμενο του σχολίου.
Στο χθεσινό φύλλο, στην ίδια στήλη με τίτλο «Εν συντομία» σημείωνα «…λοιπόν, η ΝΔ ως κυβέρνηση οφείλει να δει με νέο πνεύμα και οπτική την Θράκη. Οφείλει να επεξεργαστεί και να υλοποιήσει μια μεταρρυθμιστική ατζέντα αποκλειστικά για την Θράκη. Ακόμη, οφείλει ν’αποδείξει εν τοις πράγμασι την ισχυρή παρουσία του κράτους στην περιοχή…»
Ακολούθησε το Άρθρο του δικηγόρου Στέργιου Γιαλάογλου με τον τίτλο «Ξάνθη και Ροδόπη: ένα επαναλαμβανόμενο λάθος».
Αναφέρει στο τέλος του Άρθρου του ο Γιαλάογλου: «Ως Θρακιώτης και ως Ξανθιώτης για πρώτη φορά, αισθάνομαι ντροπή, θλίψη και απογοήτευση. Απολογούμαι στους μουσουλμάνους συμπολίτες μου που αφέθηκαν μόνοι και αβοήθητοι, σε όσους περίμεναν από την Πολιτεία να τους προσέξει και να τους προστατέψει απέναντι στον Τουρκικό ζυγό και στους παρακρατικούς μηχανισμούς που εγκαθιδρύουν ένα ιδιότυπο καθεστώς συνδιοίκησης στην περιοχή. Λυπάμαι που Άρειος Πάγος και κράτος των Αθηνών άφησαν έναν τουρκικό μηχανισμό να διχάσει ξανά την περιοχή, να διαδώσει το σύνθημα Τούρκος ψηφίζει Τούρκο, που αδικεί και την περιοχή και τους κατοίκους της, καθώς εκφράζει μόνο τους λίγους προσκυνημένους του Προξενείου που λάδωσε το εντεράκι τους από τον τουρκικό παρά, για να γίνουν διάσημοι μόνο στην Τουρκία και στους μηχανισμούς του παρασκηνίου της τουρκικής διπλωματίας. Θλίβομαι με τους εκπροσώπους των κομμάτων που εγκατέλειψαν την περιοχή και την άφησαν βορά στους ξένους πράκτορες. Αισθάνομαι αγανάκτηση με τους κοινοβουλευτικούς της περιοχής που προτιμούν τον ρόλο της γλάστρας από την προσφορά στον τόπο τους. Η αποχή δεν είναι λύση, αλλά εν τέλει είναι η μόνη διέξοδος. Όταν πατριωτικά κομματίδια διαλύουν τον ιστό της περιοχής, η ευθύνη είναι πρωτίστως της κυβέρνησης. Στον θίασο των κομμάτων και το θέατρο των εκλογών, οι Θρακιώτες παίζουμε πλέον μόνο ως φαντάσματα».
Ολόκληρο το Άρθρο του Στέργιου Γιαλάογλου δημοσιεύθηκε στο φύλλο της Τετάρτης 12 Ιουνίου στην σελίδα 14.
Γ.Δ.