Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 7 Ιουνίου 2024

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 7 Ιουνίου 2024

0

Σήμερα τέλος
Λοιπόν σήμερα Παρασκευή 7 Ιουνίου, είναι το τέλος της προεκλογικής περιόδου. Το Σάββατο θα είναι ημέρα τακτοποίησης των τελευταίων ιδιωτικών επαφών, εκκρεμοτήτων, συζήτηση με τα επιτελεία όλων των αρχηγών και χαλαρές συζητήσεις και τραπεζώματα με τους δημοσιογράφους που κάλυψαν την προεκλογική περίοδο.
Έτσι, το Σάββατο κατά τον νόμο δεν γίνονται κομματικές συγκεντρώσεις, σταματούν οι διαφημίσεις και ομιλίες. Μάλιστα κατά το παρελθόν, το Σάββατο απαγορευόταν η διάθεση αλκοόλ από καφέ, μπαρ κλπ. Φυσικά όλοι πίναν αλκοόλ σε φλυτζάνια τσαγιού…
Φυσικά η Αστυνομία το γνώριζε αλλά το προσπερνούσε με χαμόγελα.
Γ.Δ.


Εκλογές χαμηλών τόνων
Τυπικά, μένει η Κυριακή που θα πάμε να ψηφίσουμε. Κι αυτή αναμένεται να είναι ήσυχη, ήρεμη όπως ήταν πάντα εδώ και πολλά χρόνια.
Όμως ήσυχα και χωρίς παρατράγουδα πέρασε όλη η προεκλογική περίοδος. Μάλιστα οι φετινές εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο, ήταν από τις πιο ήσυχες, ήρεμες, νυσταλέες.
Ελάχιστος κόσμος στα εκλογικά κέντρα, το ίδιο μικρό το ενδιαφέρον στις συγκεντρώσεις που οργανώθηκαν. Απόδειξη της έλλειψης ενδιαφέροντος και πάθους αν κι αυτό πλέον αμβλύνθηκε πολύ.
Μάλλον αρχίζουμε να ωριμάζουμε σιγά-σιγά ως λαός και να αντιμετωπίζουμε τις εκλογές με άλλη άποψη, χωρίς τους παλιούς φανατισμούς.
Γ.Δ.


Αναμνήσεις
Με την ευκαιρία των σημερινών εκλογών που ήταν ιδιαίτερα πολιτισμένες έως με χασμουρητά, θυμήθηκα άλλες εποχές, όχι και τόσο μακρινές. Αναφέρομαι για την μετά την μεταπολίτευση περίοδο.
Τότε που όντως υπήρχαν συγκρούσεις μεταξύ των οπαδών των κομμάτων. Τότε που υπήρχε κυνηγητό για τα πανό, τις αφίσες, τα μεγάφωνα, τα φεϊγβολάν, τα κομβόι στα χωριά κατά τις ομιλίες στα καφενεία.
Φυσικά το κλίμα έδιναν οι αρχηγοί των κομμάτων και από κάτω οι οπαδοί να συνεχίζουν τις ακρότητες μεταξύ τους, ενώ δεν απουσίαζε και η συμμετοχή της Αστυνομίας που βρισκόταν σε δύσκολη θέση.
Τώρα αυτά εδώ και λίγα χρόνια δεν υπάρχουν πλέον. Κόμματα και μέλη που ακολούθησαν τις εντολές του νόμου και οι εκλογές είναι ένα πανηγύρι Δημοκρατίας μεν αλλά με κανόνες.
Γ.Δ.


Γυρίζουν στα χωριά
Ένα προεκλογικό στοιχείο του παρελθόντος που συνεχίζεται και σήμερα είναι οι ομιλίες στα χωριά, στα καφενεία.
Μάλιστα κατά το παρελθόν υπήρχαν τα πράσινα και γαλάζια καφενεία. Ήταν τα χρόνια που και καφενεία υπήρχαν αλλά και κάτοικοι. Σήμερα έχουν μειωθεί και τα δύο.
Παρόλη την αλλαγή προς το δυσμενέστερο, εντούτοις αυτή η ηρωική πλέον εξόρμηση, συνεχίζεται. Το τονίζω, όχι με την ίδια επιτυχία διότι μειώθηκαν οι άνθρωποι αλλά και το ενδιαφέρον. Μάλιστα για τις ευρωεκλογές ήταν ιδιαίτερα μικρό. Οπότε ακροατήριο μικρό, ενδιαφέρον το ίδιο, τι να πεις, τι να υποστηρίξεις, ποια κριτική να κάνεις.
Τελικά, καλά που μας επισκέφθηκαν οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές και «ζεστάθηκε» το προεκλογικό κλίμα.
Γ.Δ.


Άλλα πολλά λόγια
«Για όλα τα εσωτερικά θέματα ακούσαμε, για τα Ευρωπαϊκά τίποτε» μου είπε χθες φίλος της στήλης.
Ναι, αυτή είναι η πικρή αλήθεια στη χώρα μας. Πρόκειται για ένα συμπέρασμα που δεν αμφισβητείται από καμία πολιτική παράταξη.
Φυσικά και από εμάς που παρακολουθήσαμε από την αρχή μέχρι το τέλος την εξέλιξή της.
Η διαπίστωση είναι απόλυτα σωστή. Για όλα τα θέματα εσωτερικής πολιτικής ακούσαμε υποσχέσεις διαφόρων ειδών, για το Ευρωκοινοβούλιο, για την ίδια την λειτουργία του και τον ρόλο αυτού, σχεδόν τίποτε κυρίως από την αντιπολίτευση.
Μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ δια του προέδρου του, άσκησε κριτική, έδωσε υποσχέσεις σα να είχαμε βουλευτικές εκλογές. Προφανώς αυτό έγινε σκόπιμα και στόχευε στο θυμικό του λαού, αλλά θυμίζω, τη Δευτέρα θα έχουμε την ίδια κυβέρνηση και μάλιστα για τα επόμενα τρία χρόνια.
Έτσι, ακούσαμε άλλα λόγια, πολλά, εκτός στόχου και ουσίας γιατί το ζητούμενο ήταν άλλο.
Γ.Δ.


Η γειτονιά
Ο χθεσινός τίτλος, πρωτοσέλιδος μάλιστα, έλεγε: «Η γειτονιά έσωσε γυναίκα από τον ξυλοδαρμό του συζύγου της».
Δε μένω στην απαράδεκτη και βάναυση συμπεριφορά του συζύγου. Αυτό είναι καταδικαστέο από κάθε άποψη. Μένω στη λέξη «η γειτονιά». Παρότι βρίσκεται η οδός Σταθμού στο κέντρο της πόλης, η αντίδραση προς την γυναίκα που φώναζε και ζητούσε βοήθεια ήταν αυτή της γειτονιάς. Δηλαδή, των ανθρώπινων σχέσεων, της αλληλεγγύης και του ενδιαφέροντος για τον γείτονα άμεσα.
Εδώ ακριβώς βρίσκεται η διαφορά. Η κυρία που αντέδρασε στην εικόνα της βίας δεν άργησε και δεν προβληματίστηκε καθόλου. Λειτούργησε με το ανθρώπινο ένστικτο του γείτονα που προστρέχει για άμεση βοήθεια.
Αισιόδοξο μήνυμα εκπορεύθηκε προχθές από τη γειτονιά μας και τους ανθρώπους της.
Γ.Δ.


Να περιμένουμε επισκέπτες
Ενημερωτικά προς τους επαγγελματίες της εστίασης για να λάβουν τα μέρα τους ως προς την άφιξη Τούρκων επισκεπτών σε λίγες ημέρες.
Συγκεκριμένα, η αργία για το μπαϊράμι, που διαρκεί από 15 έως 19 Ιουνίου, επεκτάθηκε φέτος ως τις 21 Ιουνίου, γεγονός που σημαίνει πως από τα μέσα του μήνα και για περίπου μία εβδομάδα, η Θράκη και η βόρεια Ελλάδα γενικότερα θα πλημμυρίσουν από Τούρκους επισκέπτες.
Φυσικά Καβάλα, Θάσος, Αλεξανδρούπολη και Θεσσαλονίκη θα δεχθούν τους περισσότερους επισκέπτες. Πράγμα που βεβαίως σημαίνει αύξηση κίνησης, πωλήσεων, διανυκτερεύσεων, φαγητού κλπ.
Ποιο ποσοστό αυτών των επισκεπτών θα πάρει η Ξάνθη άγνωστο. Μακάρι να είναι σημαντικό.
Γ.Δ.


Δεν έχουν το θεό τους
Δεν έχουν το θεό τους οι απατεώνες που στοχεύουν με νέες ιδέες να ξεγελάσουν τους αφελείς πολίτες.
Πρόσφατο και σίγουρα όχι τελευταίο κρούσμα στο διαδίκτυο. Θύμα ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος, το πρόσωπο του οποίου εμφανίζεται στο facebook και στο tik tok να παρουσιάζει-διαφημίζει «θεραπεία» για την καταπολέμηση αρθρίτιδας και λοιπών παθήσεων των αρθρώσεων.
Φυσικά αντέδρασε άμεσα ο Μητροπολίτης απευθυνόμενος στις σχετικές αρχές για να εντοπιστούν και τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι.
Εκείνο που εντυπωσιάζει είναι το μεγάλο θράσος των ανθρώπων που χρησιμοποιούν τέτοιες μεθόδους για να εξαπατήσουν αφελείς και να κερδίσουν χρήματα από την προσφερόμενη «θεραπεία»
Απορίας άξιον είναι ότι αυτοί δεν λογαριάζουν τίποτε μπροστά στο δικό τους παράνομο κέρδος.
Γ.Δ.


D – Day
Στις 6 Ιουνίου του 1944  έγινε η απόβαση στη Νορμανδία που αποτελεί την εκκίνηση της προσπάθειας των Συμμάχων να απελευθερώσουν την ηπειρωτική Ευρώπη από την Γερμανική κατοχή κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.  Έχει ονομαστεί D – Day,  «Day of Days» («Ημέρα των Ημερών») και έχει γραφτεί στα βιβλία της ιστορίας ως μια χρυσή σελίδα ηρωισμού, αυταπάρνησης και υπεράσπισης της ελευθερίας των λαών. Φέτος γιορτάζονται τα 80 χρόνια και πραγματοποιούνται διάφορες εκδηλώσεις με επίκεντρο βέβαια τη Νορμανδία, όπου βρίσκονται οι παγκόσμιοι ηγέτες των ΗΠΑ, της Βρετανίας της Γαλλίας του Καναδά και της χώρας μας. Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα περπατήσουν στην εμβληματική ακτή της Απόβασης, κοντά στο Μπαγέ, όπου αποβιβάσθηκαν οι πρώτοι Αμερικανοί στρατιώτες τα ξημερώματα της 6ης Ιουνίου 1944 και όπου οι συμμαχικές δυνάμεις έχασαν μεγάλο αριθμό ανδρών μπροστά στον κατακλυσμό του γερμανικού πυρός. Ημέρα μνήμης και συμβολισμού μιας Μεγάλης Ημέρας για τη ελευθερία και την δημοκρατία των λαών. Η φετινή επέτειος συμπίπτει με τις ημερομηνίες που οι χώρες της ΕΕ έχουν εκλογές για να εκλέξουν τους εκπροσώπους τους στο Ευρωκοινοβούλιο. Συμπίπτει επίσης με την άνοδο των ακροδεξιών δυνάμεων στην Ευρώπη και αυτό είναι πολύ επικίνδυνο. Γι’ αυτό και έχει μεγάλη σημασία η D – Day.
Μ.Ξ.


Πάμε διακοπές στον …Νέστο!
Ποιες παραλίες; Η νέα τάση του καλοκαιριού είναι ο Νέστος! Πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα έχει η …όχθη του Νέστου. Πέρα από το ότι είναι προορισμός για σχολικές εκδρομές, για ΚΑΠΗ και διάφορους συλλόγους έχει πολλές παρέες νεαρών που στήνουν τις σκηνές και κάνουν διακοπές εκεί λες και είναι σε νησί! Όπως μας είπε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τοπείρου Τυργαϊδης Στέλιος ότι ο δήμος Τοπείρου έχει δύο οργανωμένες παραλίες των Μαγγάνων και του Ερασμίου αλλά την επισκεψιμότητα που έχει ο Νέστος δεν την έχουν και οι δυο μαζί! Είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα αυτό για τον δήμο Τοπείρου και φαίνεται πως άρχισε να το συνειδητοποιούν και να το αξιοποιούν! Αντίστοιχα και ο δήμος Αβδήρων έχει την λίμνη Βιστονίδα που μπορεί να προσφέρεται για παραλιακό τουρισμό αλλά για άλλου είδους, όπως παρατήρησης πτηνών και οικοσυστημάτων. Αλλά είναι σε πολύ πρώιμο στάδιο η αξιοποίησή της, δυστυχώς.
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024

Το κοινό μας σπίτι -Στόχος η βελτίωση της ποιότητας ζωής της πόλης -Καθαρή και όμορφη πόλη…