Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024

0

Το σίριαλ των αδέσποτων
Κανείς λογικός άνθρωπος δεν έχει την απαίτηση κι ούτε προσδοκά ότι συνολικά η χώρα μας και ειδικά εμείς εδώ στη Θράκη, θ’ απαλλαγούμε από τα αδέσποτα ζώα· κυρίως δε από τα σκυλιά.
Δεν πρόκειται τα επόμενα 20-30 χρόνια να φτάσουμε το επίπεδο της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης. Εκεί αδέσποτο, εάν εμφανιστεί στους δρόμους θ’ αποτελέσει είδηση στις Εφημερίδες και στα υπόλοιπα Μέσα Ενημέρωσης.
Γι’ αυτό, ας μειωθούν τα λόγια, οι κριτικές και το ανάθεμα προς τους δήμους.
Η υπόθεση αδέσποτα πρωτίστως είναι υπόθεση ημών των ιδίων. Έχει σχέση με την παιδεία του καθενός, την κουλτούρα του, την αίσθηση της προσωπικής ευθύνης.
Ε, λοιπόν όλα αυτά για να γίνουν κτήμα των περισσότερων κατοίκων, θ΄απαιτηθούν χρόνια.
Ρίξτε μια ματιά στα χωριά μας, μην ξεχνάτε την εικόνα του Δροσερίτη άντρα ή γυναίκα από πόσα σκυλιά τον ακολουθούν μέχρι μέσα στην πόλη.
Άρα, αιτία του προβλήματος κυρίως είμαστε εμείς οι άνθρωποι και οι ενέργειές μας.
Γ.Δ.


Κρίσιμη η Κυριακή για το ΠΑΣΟΚ
Μία αγωνία την έχουν οι φίλοι και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ πιστεύω για το τι θα βγάλει η Κυριακάτικη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.
Είναι σίγουρο ότι στη συνεδρίαση αυτή θα κριθούν αρκετά πράγματα για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ. Βέβαια από την πλευρά του ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι έμπειρος ως προς τις κομματικές διαδικασίες και σίγουρα θα έχει ετοιμάσει τόσο την άμυνά του όσο και την επίθεση.
Δεν ξεχνώ βέβαια ότι απέναντί του θα βρει αρκετούς με διαφορετικές απόψεις και επιδιώξεις που θα τον αμφισβητήσουν.
Όπως τελικά κι αν εξελιχθεί η συνεδρίαση, σημασία έχει ότι θα είναι κρίσιμη, ίσως και καθοριστική τόσο για τον σημερινό πρόεδρο όσο και για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ.
Γ.Δ.


Παραιτήσεις
Εντάξει, δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο να πραγματοποιούνται παραιτήσεις στα κόμματα.
Συνήθως η κίνηση αυτή έχει μεγάλη εφαρμογή στα κόμματα της αντιπολίτευσης. Κι αυτό όταν δεν διαφαίνεται πιθανότητα κατάκτησης της εξουσίας.
Ούτως εχόντων των πραγμάτων λοιπόν, που θα έλεγε κι ένας γνωστός μου, οι κύριοι Διονύσης Τεμπονέρας, Αντώνης Κοτσακάς και Χάρης Τσιόκας, υπέβαλαν την παραίτησή τους από τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ παραμένοντας βέβαια στο κόμμα. Οι τρεις πολιτικοί παραιτούμενοι άφησαν αιχμές κατά του προέδρου Κασσελάκη δηλώνοντας «…δεν μπορούμε να παραμείνουμε αδιάφοροι για λόγους αξιοπρέπειας και αυτοσεβασμού, απέναντι σε μια μετάλλαξη, αντί για μετεξέλιξη, με την οποία διαφωνούμε».
-Τα όργανα άρχισαν και θα συνεχιστούν μάλλον.
Γ.Δ.


Ένα Ποντιακό έθιμο
Αναβίωσε το Ποντιακό Ταφικό Έθιμο στο χώρο των Κοιμητηρίων.
Πρόκειται για μια παράδοση αναβίωσης ποντιακού ταφικού εθίμου. Πρόκειται για ένα αποχαιρετιστήριο τραπέζι στις αναστημένες ψυχές, λίγο πριν αυτές επιστρέψουν στον τόπο τους, σύμφωνα με την λαϊκή Ποντιακή παράδοση.
Η αναβίωση του εθίμου περιλαμβάνει τραπέζι με εδέσματα και υπόκρουση της ποντιακής Λύρας με μουσική και τραγούδια επιτραπέζια που τραγουδούνται από τους συγγενείς και φίλους που διοργανώνουν το έθιμο.
Γ.Δ.


Χωρίς μνήμη δεν πας μπροστά
Το θέμα της προτομής Κωνσταντίνου Θανόπουλου, έτσι όπως χρόνια καθυστερεί να ολοκληρωθεί η τοποθέτησή του, αποτελεί και μια ευκαιρία εξαγωγής κάποιων συμπερασμάτων.
Πρώτο και βασικό, η γραφειοκρατία που υπάρχει στον δήμο. Χρόνια τρία για να στηθεί μια προτομή που είναι έτοιμη.
Θυμίζω ότι ο ανδριάντας του Ελευθερίου Βενιζέλου, του Κωνσταντίνου Καραμανλή, το σύμπλεγμα του Ποντιακού και Μικρασιατικού ξεριζωμού, ολοκληρώθηκαν και στήθηκαν στον μισό χρόνο· με αποκλειστική ευθύνη Συλλόγων, Σωματείων, Ιδιωτών.
Η προτομή Κ.Θανόπουλου που έχει εμπλακεί ο δήμος καθυστερεί διότι οι περισσότεροι εκεί, δεν έχουν μνήμη και γνώση των γεγονότων της περιόδου εκείνης. Ξεχνούν βέβαια όμως ότι χωρίς μνήμη του παρελθόντος δεν πας μπροστά ούτε και μακριά.
-Εμείς που ζήσαμε τα γεγονότα της περιόδου εκείνης έχουμε μνήμη και προσδοκούμε να δούμε την τοποθέτηση της προτομής από τον δήμαρχο Στράτο Κοντό. Είναι η ελάχιστη τιμή στην προσφορά του Κ.Θανόπουλου.
Γ.Δ.


Μήπως βιάζεται;
Κάποιοι …ψήλωσαν απότομα μέσα στο ΠΑΣΟΚ και διεκδικούν την ηγεσία. Η αναφορά για τον Χάρη Δούκα που με 14,5% εκλέχθηκε δήμαρχος Αθηναίων. Ένα νέο στέλεχος που μέχρι να θέσει υποψηφιότητα και να εκλεγεί δεν τον ήξερε κανείς. Και ξαφνικά χωρίς να δώσει δείγματα γραφής και ως δήμαρχος διεκδικεί την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Μήπως βιάζεται; Η βιασύνη στην πολιτική δεν συγχωρείται. Να θυμίσουμε τι έπαθε ο Ευάγγελος Βενιζέλος όταν το βράδυ των εκλογών της 16η Σεπτεμβρίου του 2007, τότε που  το ΠΑΣΟΚ με τον Γιώργο Παπανδρέου δεν κατάφερε να εκλεγεί, με μία αιφνίδια κίνηση, ανακοίνωσε από το Ζάππειο Μέγαρο την υποψηφιότητά του για τη θέση του προέδρου! Έγιναν εσωκομματικές εκλογές και ηττήθηκε κατά κράτος από τον Γιώργο Παπανδρέου. Και μιλάμε για ένα Βενιζέλο που διετέλεσε υπουργός σε πολλές κυβερνήσεις  του ΠΑΣΟΚ.
Μ.Ξ.


Μας λείπει ένα Μέγαρο
Καλοκαιράκι και βλέπουμε παντού στους γειτονικούς νομούς να έρχονται θίασοι, να γίνονται συναυλίες. Στην πόλη μας μετρημένες στα δάκτυλα είναι οι θεατρικές παραστάσεις που έχουν κλείσει στο υπαίθριο δημοτικό αμφιθέατρο. Και αυτό έχει την εξήγησή του. Είναι γεγονός ότι παρά τις παρεμβάσεις δεν πληροί τις προδιαγραφές για να φιλοξενεί θεατρικές παραστάσεις. Καταρχάς είναι περικυκλωμένο από πευκόφυτη περιοχή και μόνο αυτό το  καθιστά επικίνδυνο.
Γενικά πρέπει να παρατηρήσουμε ότι η πόλη μας δεν διαθέτει κάποιους χώρους για εκδηλώσεις και θέατρο. Και το δημοτικό αμφιθέατρο έχει τα προβλήματά του και το υπαίθριο το ίδιο. Μήπως θα έπρεπε να σκεφτεί η δημοτική αρχή να κάνει κάτι γι’ αυτό;  Κάτι αντίστοιχο με το Μέγαρο Μουσικής της Κομοτηνής ας πούμε;
Μ.Ξ.


Δηλώσεις στον αέρα
Διαβάστε σχετική δήλωση δημοτικού συμβούλου για ένα σοβαρό και κρίσιμο θέμα που ταλανίζει κάθε χρόνο τις Πρωτοβάθμιες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης.
«Δεν θα δεχτούμε συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων».
Βρε, τι μας λες πολιτευτή της κακιάς ώρας! Όταν οι μαθητές μειώνονται σ’ ένα σχολείο, εσύ τι προτείνεις;
Την άρνηση. Διότι λογική δεν υπάρχει στην πρόταση.
Βρες παιδιά, φέρτα και το σχολείο, η διοίκηση, δεν έχει πρόθεση να κλείσει ή να μειώσει κάποιο σχολείο.
Ήδη το μέτρο της συγκέντρωσης των μαθητών σ’ ένα σχολείο εφαρμόζεται σε βουνό και κάμπο. Μεταφέρονται οι μαθητές με ταξί που πληρώνει η Πολιτεία.
Αιτία; Η υπογεννητικότητα που υπάρχει και η οποία εάν δεν ληφθούν μέτρα θ’ αποβεί μοιραία για πολλές περιοχές και φυσικά την ίδια την χώρα.
Γ.Δ.


Μια προτομή…Ι
Από 31 Αυγούστου μέχρι και 7 Σεπτεμβρίου, η Ξάνθη, οι Ξανθιώτες, θα γιορτάζουν τις Γιορτές Παλιάς Πόλης.
Μία γιορτή δηλαδή για έναν οικιστικό χώρο, τον Παραδοσιακό Οικισμό, όπως είναι η πραγματική του ονομασία.
Μια γιορτή, επαναλαμβάνω, που διεξάγεται εδώ και χρόνια με επιτυχία και συμμετοχή του κόσμου, εξαιτίας ενός εμπνευσμένου ανθρώπου, ενός οραματιστή Νομάρχη, τον Κωνσταντίνο Θανόπουλο.
Οι Γιορτές έρχονται, φεύγουν. Η Παλιά Πόλη μένει, έγινε σημείο αναφοράς για την Ξάνθη και η πόλη ακόμη να τιμήσει, στοιχειωδώς, τον άνθρωπο που την προστάτευσε από την καταστροφή και την ανέδειξε.
Γ.Δ.


Μια προτομή ΙΙ
Πριν 4 χρόνια, το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Ξάνθης, ομόφωνα πήρε την απόφαση και αποδέχτηκε την πρόταση να τιμηθεί ο Κωνσταντίνος Θανόπουλος για την προσφορά του στην Ξάνθη με την προστασία της Παλιάς Πόλης, με την δημιουργία μιας προτομής του και τοποθέτησής της σε κάποιο σημείο της Παλιάς Πόλης.
Η απόφαση ενεργοποιήθηκε πριν 3 χρόνια από ανθρώπους που γνώριζαν τον Κ.Θανόπουλο σε συνεργασία πάντα με τον δήμο.
Έτσι, βρέθηκαν γλύπτης, χυτήριο, έγινε το πρόπλασμα, το είδαν και συμφώνησαν τα παιδιά του Θανόπουλου και η προτομή πραγματοποιήθηκε. Είναι έτοιμη, αμπαλαρισμένη για να σταλεί στον δήμο αλλά θα πρέπει να πληρωθεί το κόστος κατασκευής, ένα «τεράστιο» ποσό 5-6000 ευρώ!!!
Εδώ και δύο χρόνια, η προτομή βρίσκεται στο χυτήριο, αναμένοντας την αποστολή της στον δήμο Ξάνθης. Επιτέλους, ας φροντίσει ο σημερινός δήμος, εν όψει και των Γιορτών Παλιάς Πόλης, να έρθει επιτέλους η προτομή και να τοποθετηθεί σε κάποιο σημείο της πόλης που αγάπησε και προστάτεψε ο Κωνσταντίνος Θανόπουλος.
-Είναι θέμα απόδοσης τιμής και αναγνώρισης.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 29 Ιουνίου 2024

Ζωή χωρίς πλήξη Είναι γεγονός και δεν το αρνείται κανείς διαχρονικά, ότι στην χώρα της φαι…