Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Προς εξερεύνηση η τουριστική διαδρομή της Ξάνθης

Προς εξερεύνηση η τουριστική διαδρομή της Ξάνθης

0

Η περιφέρεια καλεί δήμους και φορείς να καταθέσουν μέχρι τον Αύγουστο τις προτάσεις τους για να δημιουργηθεί η βάση δεδομένων για τις τουριστικές διαδρομές της ΠΑΜΘ


Την τουριστική διαδρομή στην λίμνη Βιστονίδα θα προτείνει ο δήμος Αβδήρων –

Ποια τα μειονεκτήματα της Ξάνθης που θέτουν εμπόδια στον τουρισμό


Τις τουριστικές διαδρομές της Π.Ε. Ξάνθης καλούνται να …εξερευνήσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι με τον τουρισμό φορείς με απώτερο στόχο να την καταστήσουν προορισμό για όλες τις περιόδους και μορφές τουρισμού. Το «πράσινο φως» γι’ αυτό το εγχείρημα δόθηκε κατά την σύσκεψη που είχε ο Θεματικός αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού ΑΜΘ  Παναγιώτης Αρχοντής με την αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης Πολυξένη Μπρίκα και στην οποία προκλήθηκαν και συμμετείχαν ο δήμαρχος Αβδήρων Γιώργος Τσιτιρίδης, οι αντιδήμαρχοι Ξάνθης, Τοπείρου, Μύκης, ο πρόεδρος του ΕΒΕ της ΟΕΒΕ και του Εμπορικού συλλόγου  Ξάνθης καθώς επίσης και ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θράκης, του συλλόγου Ξενοδόχων Ξάνθης και ο Ειδικός σύμβουλος Τουρισμού της ΠΑΜΘ Ανάργυρος Προμοίρας. Να σημειώσουμε ότι ανάλογες συσκέψεις πραγματοποιούνται σ’ όλες τις περιφερειακές ενότητες.


 

Δημιουργία βάσης δεδομένων για τις τουριστικές διαδρομές της ΠΑΜΘ

Όπως ανέφερε ο κ. Αρχοντής μιλώντας στο «Ε»: «Για πρώτη φορά γίνεται αυτό στην περιφέρειά μας. Δίνουμε βήμα σε κάθε περιφερειακή ενότητα να επιλέξει αυτή σε συνεργασία με τους εμπλεκομένους με τον τουρισμό φορείς και να προτείνει τις τουριστικές διαδρομές. Εμείς θα κατηγοριοποιήσουμε τις προτάσεις σε 11 μεγάλες κατηγορίες με υποκατηγορίες ειδικού τουρισμού, θα τις προτεραιοποιήσουμε και θα τις εντάξουμε στο συνολικό στρατηγικό μας σχεδιασμό που θα υλοποιήσουμε.  Αυτό που θέλουμε είναι να δημιουργήσουμε μια βάση δεδομένων για κάθε περιφερειακή ενότητα ξεχωριστά με θεματικές διαδρομές και να διαμορφώσουμε το τουριστικό προϊόν της ώστε να έχουμε μια συγκεκριμένη στόχευση δίνοντας παράλληλα προτεραιότητα μέσα από χρηματοδοτικά εργαλεία στις υποδομές που θα στηρίζουν το σχεδιασμό μας». Όπως εξήγησε ο κ. Αρχοντής για το λόγο αυτό δόθηκε το χρονικό περιθώριο μέχρι τον Αύγουστο στους φορείς να προτείνουν τουριστικές διαδρομές για να συγκροτηθεί η βάση δεδομένων που ειρήσθω εν παρόδω θα είναι κλειστεί με πρόσβαση μόνο από την χωρική αντιπεριφερειάρχη. Ο κ. Αρχοντής πρόσθεσε πως η Π.Ε. Ξάνθης προσφέρεται για ανάπτυξη πολλών μορφών εναλλακτικού τουρισμού.

Την τουριστική διαδρομή στην λίμνη Βιστονίδα θα προτείνει ο δήμος Αβδήρων

Ο δήμαρχος Αβδήρων ανέφερε στο «Ε» πως: « Στον  δήμο Αβδήρων υπάρχει ενα δίκτυο πολιτιστικής διαδρομής που είχε αναπτύξει η ΕΦΑ Ξάνθης και περιλαμβάνει περιήγηση στο Αρχαιολογικό χώρο Αβδήρων, στο Βυζαντινό Πολύστυλο και στο αρχαίο λατομείο Αβδήρων. Εμείς σαν δήμος θα προτείνουμε την διαδρομή προς τη λίμνη Βιστονίδα επενδύοντας στην ανάπτυξη του φυσιολατρικού τουρισμού.

Ποια τα μειονεκτήματα της Ξάνθης που θέτουν εμπόδια στον τουρισμό

Να σημειώσουμε ότι στη σύσκεψη τέθηκαν παράλληλα και τα προβλήματα που υπάρχουν και δυσκολεύουν την τουριστική ανάπτυξη. Όπως την μη ολοκλήρωση του κάθετου άξονα, το πρόβλημα ότι δεν υπάρχει υπεραστική σύνδεση με το αεροδρόμιο Χρυσούπολη , ότι  δεν υπάρχει επαρκής αριθμός ξενοδοχειακών υποδομών, ότι υπάρχουν προβλήματα με το ΤΑΙΠΕΔ όπως στην περίπτωση των Λουτρών Ποταμιάς κ.ά.

Ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θράκης Απόστολος Αγκόρτσας επικρότησε ως πολύ θετική την πρωτοβουλία του θεματικού αντιπεριφερειάρχη κ. Αρχοντή ανέφερε ωστόσο ότι η περιφερειακή ενότητα Ξάνθης απέχει πολύ από τον να χαρακτηριστεί τουριστικός προορισμός. Επεσήμανε δε κάποια βασικά προβλήματα Όπως: η απαγόρευση της διέλευσης μικρών τουριστικών λεωφορείων από τη δίοδο  του Αγ. Κωνσταντίνου αλλά και την Νυμφαία στην Ροδόπη. : « Αυτό στερεί στο νομό μας εκδρομικό τουρισμό από την γειτονική Βουλγαρία». Επίσης έθιξε το θέμα της συνθήκης Ραμσάρ και κυρίως επειδή δεν έχουν καθοριστεί οι όροι δόμησης μέσα στις ζώνες προστασίας ώστε να επιτρέπονται αντίστοιχες χρήσεις. Ως πολύ αρνητικό ανέφερε την αναστολή για τη ειδικότητα τουριστικής εκπαίδευσης στα ΙΕΚ ΟΑΕΔ Ξάνθης καθώς επίσης και τη μη συμμετοχή των ιδιωτών με κάλυψη μέρος των εξόδων από την περιφέρεια σε εκθέσεις που γίνονται στο εξωτερικό παρά μόνο των δημοσίων υπαλλήλων. Επίσης ανέφερε πως η τουριστική προβολή πρέπει να γίνεται μεθοδευμένα σε συνεργασία με μεγάλα τουριστικά γραφεία. Τέλος ενημέρωσε ότι  η Ξάνθη διαγράφει μια πτωτική πορεία σε ξενοδοχειακές μονάδες καθώς από τις 19 που ήταν πριν 5 χρόνια έχουν απομείνει μόλις 12!

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΑΜΘ: Επιδότηση 50% για την Αναβάθμιση της Επιχείρησής σας

Δίπλα στις επιχειρήσεις η ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης με εξειδικευμένη γνώση και εμπειρία Η Πε…