Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Ποιες είναι οι αλλαγές στο νέο πρόγραμμα των Νέων Αγροτών

Ποιες είναι οι αλλαγές στο νέο πρόγραμμα των Νέων Αγροτών

0

Τι δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης


Σημαντικές είναι οι αλλαγές αλλά και τα κίνητρα στη νέα πρόσκληση για το επερχόμενο πρόγραμμα των «Νέων Αγροτών».

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος αναμένεται να είναι περί τα 590 εκατ. ευρώ, με τους αρμόδιους να έχουν καταβάλλει αρκετή προσπάθεια ώστε να απλοποιηθούν οι διαδικασίες και των εγγραφών για τους ενδιαφερόμενους που θέλουν να συμμετάσχουν στο μέτρο.

Η ενίσχυση που θα λάβουν οι νεοεισερχόμενοι στο πρόγραμμα ξεκινά από τις 30.000 ευρώ (για εκμετάλλευση με προσανατολισμό στη φυτική παραγωγή ή/και τη μελισσοκομία) και φτάνει έως και τις 42.500 ευρώ (για εκμετάλλευση με προσανατολισμό στη ζωική παραγωγή), για όσους ενταχθούν στο νέο πρόγραμμα. To 70% του ποσού στήριξης θα δοθεί με την ένταξή του στο μέτρο και το 30% μετά την πιστοποίηση της ορθής ολοκλήρωσης του επιχειρηματικού σχεδίου.

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης «με τα προγράμματα Νέων Αγροτών πάντα στοχεύαμε, στην εγκατάσταση όσο το δυνατόν περισσοτέρων νέων στην  ύπαιθρο, μέσα από την παροχή οικονομικών κινήτρων. Δεν, όμως, είναι λίγες οι περιπτώσεις που κάποιοι εκμεταλλεύθηκαν τα συγκεκριμένα, γενναία, κίνητρα για μια περιστασιακή παρουσία στον χώρο» προσθέτοντας «με αυτό το δεδομένο αλλά και με στόχο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ηλικιακή ανανέωση του δυναμικού του πρωτογενούς τομέα αλλά και τη στήριξη όσων πραγματικά θέλουν να μείνουν και να προκόψουν στον αγροτικό τομέα, μελετούμε την αλλαγή σε μια σειρά προϋποθέσεων για τη συμμετοχή στα Προγράμματα Νέων Αγροτών».

«Επενδύουμε στους νέους αγρότες» υπογράμμισε «γιατί μέσω αυτών και των δυνατοτήτων που έχουν, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις των καιρών και κυρίως να συμβαδίσουμε με τη μετεξέλιξη του πρωτογενούς τομέα, σε μια παραγωγική δραστηριότητα που θα ενσωματώνει τις νέες τεχνολογίες, θα αποτελεί πυλώνα οικονομικής ανάπτυξης και θα διασφαλίζει την επισιτιστική επάρκεια στη χώρα».

Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό «Επιδίωξή μας είναι όλο και περισσότεροι νέοι να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα από επιλογή και όχι από ανάγκη επιβίωσης».

«Με το πρόγραμμα Νέων Αγροτών, στοχεύουμε να ενισχύσουμε την ελληνική ύπαιθρο. Ο πρωτογενής τομέας, με αιχμή του δόρατος τους νέους αγρότες, αποτελεί το θεμέλιο για την ενίσχυση της ελληνικής περιφέρειας. Γιατί δεν μπορεί να υπάρξει ισχυρή Ελλάδα, χωρίς ισχυρή ελληνική περιφέρεια» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Αυγενάκης.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πιο «φιλική» πόλη ζητούν τα ΑμεΑ Π.Ε. Ξάνθης

Ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Θράκης, Μποζ Ερσίν μεταφέρει το κλίμα της συνάν…