Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Πλατιά χαμόγελα για την επιτυχία του «School Buddy» στο Γυμνάσιο και Λύκειο Αβδήρων

Πλατιά χαμόγελα για την επιτυχία του «School Buddy» στο Γυμνάσιο και Λύκειο Αβδήρων

1

Τα μέλη της ομάδας «School Buddy» μιλούν στο «Ε» για την καινοτόμο ψηφιακή πλατφόρμα τονίζοντας τα οφέλη της συνεργασίας του Γυμνασίου και Λυκείου Αβδήρων με το Γυμνάσιο Φερών Έβρου


Το ταλέντο των μαθητών σε συνδυασμό με την καθοδήγηση του καθηγητή Πληροφορικής, Ιωάννη Μπουτζίκα και της καθηγήτριας Οικονομικών, Λουλουδιάς Κεφαλά συνεχίζει να ξεχωρίζει σε πανελλαδικό και παγκόσμιο επίπεδο


Την ομάδα της «School Buddy» από το Γυμνάσιο και Λύκειο Αβδήρων Ξάνθης συνάντησε την Τετάρτη 5 Ιουνίου το «Ε». Η πεντάδα μαθητών μίλησε γεμάτη ενθουσιασμό λίγες μόλις ώρες μετά την ανακοίνωση για την κατάκτηση του 1ου βραβείου στον παγκόσμιο διαγωνισμό του Social Innovation Relay SIRGlobal2024. Τα παιδιά, με πλατιά χαμόγελα, ήταν «ανοιχτά» να μιλήσουν για ό,τι ζητήθηκε έχοντας βέβαια στο πλευρό τους την καθηγήτρια Οικονομικών και υπεύθυνη συντονισμού, Λουλουδιά Κεφαλά, η οποία στέκει στο πλευρό τους, επικροτεί κάθε τους προσπάθεια και τους δίνει το βήμα να πάνε μπροστά για νέες διακρίσεις.

Η ομάδα «School Buddy», η οποία αναλαμβάνει μετά από συνεργασία την αναδιανομή του εκπαιδευτικού υλικού ανάμεσα σε σχολεία που έχουν πλεόνασμα και σε σχολεία που έχουν ελλείψεις, αποτέλεσε προϊόν συνεργασίας του Γυμνασίου και Λυκείου Αβδήρων Ξάνθης με το Γυμνάσιο Φερών Έβρου. Στην πλατφόρμα αυτή, μπορούν να συμμετέχουν όλα τα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία. Επίσης, μπορούν να πάρουν μέρος και επιχειρήσεις, οι οποίες θα προσφέρουν εξοπλισμό, ως χορηγία.

Η κ. Κεφαλά και ο καθηγητή πληροφορικής, Ιωάννης Μπουτζίκας επενδύουν στο ταλέντο των μαθητών, τους κατευθύνουν προς την εξερεύνηση νέων ιδεών μετουσιώνοντάς τες σε πράξεις. Η αναγνώριση της δουλειάς τους σε πανελλαδικό και παγκόσμιο επίπεδο είναι αναμφισβήτητα επισφράγισμα της ανοδικής πορείας τους.

Ειδικότερα, πανελλαδικά έχουν κατακτήσει ως ομάδα το 1ο Βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Social Innovation Relay του JA Greece, το 2ο Βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό «Καλύτερη Εικονική Επιχείρηση» του JA Greece και 1ο Βραβείο στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Επιχειρηματικότητας Νέων με Προσανατολισμό στην Αειφόρο Ανάπτυξη του Envolve Entrepreneurship, ενώ πριν λίγες ημέρες ανακοινώθηκε επισήμως και η κατάκτηση του 1ου βραβείου στον παγκόσμιο διαγωνισμό του Social Innovation Relay SIRGlobal2024 που ήταν κάτι δύσκολο για παιδιά και συντονιστές, αλλά εφικτό, όπως αποδείχθηκε από το αποτέλεσμα.

Η κ. Κεφαλά τόνισε τον ενθουσιασμό της για την πρόοδο της ομάδας. «Είναι χαρά να βλέπει κανείς τον κόπο και την κούραση τόσων ημερών να δικαιώνουν όλους όσοι έβαλαν “το λιθαράκι τους”, ώστε να παραχθεί αυτό το αποτέλεσμα. Θέλω να ευχαριστήσω επίσης όλες τις τοπικές επιχειρήσεις που “αγκάλιασαν” αυτή την πρωτοβουλία».

Όπως σημείωσε, αφήνει την κούραση στο περιθώριο και προχωρά ως συνοδοιπόρος για τα παιδιά, κοντά τους σε κάθε τους νέο ξεκίνημα.

Πώς βλέπουν τα ίδια τα παιδιά τον κόσμο του SCHOOL BUDDY;

Ο Ευάγγελος Τουρνανέλης, η Όλγα Ποζατσίδου, η Έλενα Τουρνανέλη, ο Χαράλαμπος Τσάκος, η Δημήτρης Τσέκου χωρίς να ξέρουν «από πού να ξεκινήσουν» όπως λένε παίρνουν τον λόγο και κατά κάποιον τρόπο αλληλοσυμπληρώνονται, ταυτίζονται σε κάποια σημεία με κοινό, ωστόσο, παρονομαστή την αγάπη για αυτό που κάνουν.

«Δίκαιη εκπαίδευση σε όλους»

Η 16χρονη Όλγα Ποζατσίδου ως διευθύντρια Οικονομικών του project, παρουσιάζει στο «Ε» την ταυτότητα της «School Buddy» και τονίζει ότι «το “School Buddy” είναι μία πλατφόρμα ανταλλαγής υλικού ανάμεσα σε σχολεία που έχουν περισσότερα υλικά και πλεόνασμα και σε σχολεία που έχουν ελλείψεις. Αυτό που θέλει να προσφέρει είναι δίκαιη εκπαίδευση σε όλους».

Τα οφέλη και όσα «κρατά» η ίδια από αυτό τα αποτυπώνει ως εξής: «Χάρη στους δασκάλους μας είχαμε την ευκαιρία να συμμετέχουμε σε τρεις διαγωνισμούς , μιας και πήραμε και παγκόσμια διάκριση. Επίσης, γνωριστήκαμε με άλλα παιδιά και επισκεφθήκαμε μέρη που δεν περιμέναμε».

«Κάτι όσο δύσκολο κι αν φαίνεται, αν το πιάσεις σωστά και βήμα-βήμα πας προς τον στόχο, μπορείς να το πετύχεις»

Ο Ευάγγελος Τουρνανέλης ως πρόεδρος στέκεται στα όσα κέρδισε από το «School Buddy» σε ομαδικό επίπεδο, αλλά και σε καθαρά προσωπικό. Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι «μάθαμε να διαχειριζόμαστε και να παρουσιάζουμε δεξιότητες, να εκφράζουμε τις ιδέες μας όχι μόνο στα ελληνικά, αλλά και στα αγγλικά μέσω της συμμετοχής μας σε παγκόσμιο διαγωνισμό, ενώ παράλληλα είδαμε πώς λειτουργεί μία εταιρεία όταν υπάρχει το πρόβλημα της απόστασης. Προσωπικά ως πρόεδρος κατάφερα να διαχειριστώ μια ομάδα, να συνεννοούμαι με τους συνεργάτες μου, φρόντισα να κάνω design στην πλατφόρμα, να την προγραμματίσω, την ίδια στιγμή που δεν είχα πρότερη γνώση για κάτι τέτοιο. Επίσης, χρειαζόμασταν κεφάλαιο για την υλοποίηση της ιδέας οπότε υπήρχε διαδικασία, ώστε να ψάξεις σπόνσορες».

Συμπληρώνοντας, δίνει σε αδρές γραμμές τα αρχικά στάδια, τις δυσκολίες που συνάντησε η ομάδα στην προσπάθειά της να εφαρμόσει στην πράξη όλες τις ιδέες.

«Στην αρχή σκεφτόμασταν τι θέλουμε να παρουσιάσουμε, τι θέλουμε να αναπτύξουμε. Η αρχική ιδέα ήταν να στήσουμε μία διαδικτυακή πλατφόρμα για να βοηθά τα σχολεία με κάποιον τρόπο .Έπειτα, οι ελλείψεις σε βιβλία ή θρανία μάς έκαναν να σκεφτούμε πως αυτό αποτελεί ένα πρόβλημα που πρέπει να λύσουμε. Παρουσιάσαμε τις ιδέες μας σε συνεργασία πάντα με το σχολείο Φερών. Καταλήξαμε, λοιπόν στην απόφαση για ανταλλαγή υλικού και σιγά σιγά μπήκαμε και στις σκέψεις περί design. Έμαθα πως τελικά κάτι όσο δύσκολο κι αν φαίνεται, αν το πιάσεις σωστά και βήμα-βήμα πας προς τον στόχο, μπορείς να το πετύχεις».


2ο βραβείο Καλύτερης Εικονικής Επιχείρησης 2024

«Εξοικείωση στην επικοινωνία με επίσημους ανθρώπους στην βάση της επιχειρηματικότητας»

Η Έλενα Τουρνανέλη ως γενική διευθύντρια και υπεύθυνη του Τμήματος Προσωπικού τονίζει πως την χαροποιεί ιδιαίτερα που κατάφεραν ως παιδιά της εφηβείας να διαφοροποιηθούν από άλλους συνομηλίκους τους, να ξεφύγουν από τον κόσμο των κινητών και να μάθουν τι σημαίνει επιχειρηματικότητα.

«Στην ουσία εξοικειωθήκαμε στην επικοινωνία με ανθρώπους που δεν γνωρίζαμε από τη μια μέρα στην άλλη», όπως προσθέτει.

«Ένα σχολείο μολονότι δεν είναι πολύ μεγάλο και βρίσκεται εκτός πόλης, πετυχαίνει αυτό που δεν μπόρεσαν άλλα σχολεία»

Τέλος, ο Χαράλαμπος Τσάκος από το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων, τονίζει πως το θαυμαστό για εκείνον είναι να βλέπει το σχολείο του που μολονότι δεν είναι πολύ μεγάλο και βρίσκεται εκτός πόλης να πετυχαίνει αυτό που δεν μπόρεσαν άλλα σχολεία.


Η 20άδα του «School Buddy»

Ευάγγελος Τουρνανέλης – Πρόεδρος

Ειρήνη Αλιλλάρι – Γενική Γραμματέας

Όλγα Ποζατσίδου – Διευθύντρια Τμήματος Οικονομικών

Αβραάμ Αβραμίδης – Τμήμα Οικονομικών

Δημήτρης Τσέκου – Τμήμα Οικονομικών

Έλενα Τουρνανέλη – Γενική Διευθύντρια και Υπεύθυνη του Τμήματος Προσωπικού

Αναστάσιος Μαργαρίτης – Τμήμα Προσωπικού

Παντάνασσα Φραγκοπούλου – Διευθύντρια Νομικού Τμήματος

Στέλιος Μαλάκης – Νομικό Τμήμα

Μεντινέ Μουμίν – Τμήμα Design

Σαλή Ντοϊγκού – Τμήμα Design

Χαράλαμπος Κακαβικάκης – Διευθύνων Σύμβουλος Δημοσίων Σχέσεων

Ορένα Κόγιο – Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων

Χαράλαμπος Τσάκος – Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων

Γεώργιος Κρυονερίδης – Τμήμα Marketing

Κυριακή Καραντώνη – Τμήμα Marketing

Πέτρος Λούδος – Τμήμα Marketing

Στέφανος Λούκαρης – Τμήμα Marketing

Κωνσταντίνα Παπαδοπούλου – Τμήμα Marketing

Δήμητρα Παντελίδου – Τμήμα Marketing

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τελετή αποφοίτησης στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Ξάνθης

Θα μιλήσουν εκπαιδευόμενοι και θα παρουσιαστεί project του σχολείου   Το Σχολείο Δεύτ…