Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επιχειρηματικότητα Πιάστηκε στα τεκμήρια 1 στους 2 επαγγελματίες που υπέβαλαν δήλωση

Πιάστηκε στα τεκμήρια 1 στους 2 επαγγελματίες που υπέβαλαν δήλωση

0

Οι μισοί δήλωσαν μόνοι τους εισοδήματα πάνω από το τεκμήριο


Ένας στους δύο επαγγελματίες φορολογήθηκε με βάση τα τεκμήρια, κάτι που σημαίνει ότι θα πληρώσει και μεγαλύτερο φόρο σε σύγκριση με το περσινό έτος. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, μέχρι χθες είχαν υποβληθεί 75.166 δηλώσεις ελεύθερων επαγγελματιών. Από αυτούς οι 37.943 εμπίπτουν στο τεκμήριο και οι υπόλοιποι έχουν δηλώσει μόνοι τους εισοδήματα πάνω από το τεκμήριο.

Από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ προκύπτει ότι ελάχιστοι επαγγελματίες (το 0,6%) αμφισβητούν το νέο σύστημα φορολόγησης, με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να αφήνει, ωστόσο, ανοιχτό παράθυρο για βελτιώσεις, χωρίς όμως να αλλάζει ο πυρήνας της μεταρρύθμισης. «Καταλαβαίνω την αντίδραση και το αίσθημα της αδικίας, αλλά το τεκμήριο είναι “μαχητό”», ανέφερε ο πρωθυπουργός (Alpha), για να σημειώσει πως «δεν θα κάνουμε πίσω στη μεταρρύθμιση», ίσως γίνουν κάποιες βελτιώσεις, αλλά ο πυρήνας δεν θα αλλάξει. «Να κρατήσετε ότι θα έχουμε μόνο επιμέρους διορθώσεις, αν υπάρχουν κάποιες κατάφωρες αδικίες, τις οποίες θα βρούμε τώρα στην πορεία. Αλλαγή στον κεντρικό πυρήνα της πολιτικής μας δεν θα υπάρξει», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι το νέο σύστημα φορολόγησης θα επαναξιολογηθεί όταν θα ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και εφόσον διαπιστωθεί ότι υπάρχουν αδικίες, θα γίνουν διορθωτικές κινήσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, η πρώτη κατηγορία, δηλαδή οι φορολογούμενοι στους οποίους η Εφορία καταλόγισε ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα από 10.920 ευρώ και έως 14.196 ευρώ, δήλωναν τα προηγούμενα χρόνια εισοδήματα πολύ χαμηλότερα και μάλιστα δεν ξεπερνούσαν τις 5.000 ευρώ. Πλέον, γι’ αυτούς ο φόρος είτε τριπλασιάζεται, είτε τετραπλασιάζεται. Από τους 37.493 που φορολογήθηκαν με τεκμαρτό τρόπο, 255 εκδήλωσαν ενδιαφέρον αμφισβήτησης του ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος, συμπληρώνοντας και τους σχετικούς κωδικούς της φορολογικής δήλωσης (κωδικοί 443-444 του Ε1 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος).

Από τους 255 οι 24 προχώρησαν τη διαδικασία, δηλαδή έδωσαν το πράσινο φως στη φορολογική διοίκηση να τους ελέγξει όχι μόνο για το προηγούμενο έτος, αλλά ενδεχομένως ο έλεγχος να φθάσει σε βάθος πενταετίας. Οι ανωτέρω 24 θα ελεγχθούν για το σύνολο των περιουσιακών τους στοιχείων (κινητών αξιών και ακινήτων), τις τραπεζικές τους καταθέσεις, τυχόν θυρίδες που έχουν και κρυπτονομίσματα. Ο έλεγχος θα επεκταθεί και στα μέλη της οικογένειάς τους.

Η δεύτερη κατηγορία αφορά αυτούς που δήλωσαν εισοδήματα άνω του τεκμαρτού εισοδήματος. Πρόκειται για το 30% των επαγγελματιών που δηλώνουν διαχρονικά εισοδήματα υψηλότερα από τον μέσο όρο και πληρώνουν στην Εφορία τσουχτερούς φόρους, καθώς φορολογούνται από το πρώτο ευρώ.

Σημειώνεται ότι οι 735.000 επαγγελματίες θα πληρώσουν φέτος μειωμένο τέλος επιτηδεύματος και μάλιστα για τελευταία φορά, καθώς από το νέο έτος καταργείται. Συγκεκριμένα, από τα 650 ευρώ που ήταν πέρυσι, φέτος περιορίζεται στα 325 ευρώ.

Σημειώνεται ότι στις 17 Ιουνίου οι επαγγελματίες κλιμακώνουν τις αντιδράσεις τους για τον τεκμαρτό προσδιορισμό του εισοδήματός τους και τη διαδικασία ελέγχου για όσους αμφισβητήσουν το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα, ένα μέτρο που, όπως υποστηρίζουν, οδηγεί σε αφανισμό χιλιάδες επαγγελματίες και επιστήμονες, καταθέτοντας προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Πάντως, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, αναφερόμενος στο θέμα (ΣΚΑΪ), ανέφερε ότι «όταν περάσαμε τον νόμο αναγνώρισα ότι είναι δυσάρεστο για κάποιους, όμως όταν διαπιστώνουμε ένα πρόβλημα πρέπει με κάποιον τρόπο να το αντιμετωπίζουμε. Ήταν μια παρέμβαση με χρώμα κοινωνικής δικαιοσύνης και τα τεκμήρια αυτά είναι μαχητά, είναι ανοιχτά δηλαδή σε αμφισβήτηση από τους ενδιαφερόμενους. Αν κάποιος προτείνει να συνεχίσουν να πληρώνει ο μέσος μισθωτός περισσότερα, ας βγει να το υποστηρίξει».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επιχειρηματικότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Προ των πυλών το μίνι φορολογικό νομοσχέδιο: Τι φέρνει για οικογένειες και επαγγελματίες

Τίθεται σε διαβούλευση 10 ημερών Τις αμέσως επόμενες ώρες αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευ…