Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Πέντε «κουμπιά πανικού» ενεργοποιήθηκαν σε 10 μέρες στην Ξάνθη!

Πέντε «κουμπιά πανικού» ενεργοποιήθηκαν σε 10 μέρες στην Ξάνθη!

0

Ξεκίνησε στις 10 Ιουνίου η λειτουργία του Γραφείου Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής βίας στο ισόγειο του Αστυνομικού Μεγάρου Ξάνθης


 «Βραχιολάκι» ή προσωρινή κράτηση για τους δράστες ενδοοικογενειακής βίας – Ανακοινώθηκαν νέα μέτρα


Ξεκίνησε την λειτουργία του το Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας στην Ξάνθη, στις 10 Ιουνίου, όπως είχε προαναγγείλει σε ρεπορτάζ του το «Ε». Το Γραφείο βρίσκεται στο ισόγειο του Αστυνομικού Μεγάρου και έχει επαρκή στελέχωση με προσωπικό οκτώ ατόμων για την διαχείριση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας που καταγγέλλονται. Να σημειώσουμε ότι το τηλέφωνο του Γραφείου Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας είναι 2541084114 και το e-mail: gav.atxanthis@astynomia.gr

Υπάρχει κίνηση αλλά όχι υπερβολική

Σε μέτρια επίπεδα και χωρίς κάτι υπερβολικό κινείται η ροή των καταγγελιών για ενδοοικογενειακή βία μέχρι στιγμής στο Γραφείο, όπως μας ενημερώνουν αρμόδιες πηγές. Ειδικότερα έχουν γίνει και συνεχίζουν να γίνονται καταγγελίες μέσω τηλεφώνου και ακολουθείται η διαδικασία ελέγχου για να διαπιστωθεί η βασιμότητα της καταγγελίας και αμέσως μετά ενεργοποιείται η  αυτεπάγγελτη δίωξη.

Να σημειώσουμε ότι τα αδικήματα της ενδοοικογενειακής βίας διώκονται αυτεπαγγέλτως. Αυτό σημαίνει ότι η καταγγελία μπορεί να γίνει από τον παθόντα με την υποβολή έγκλησης ή οιονδήποτε τρίτο με την υποβολή μήνυσης, καταγγελίας ή απλής αναφοράς στις διωκτικές αρχές για ότι συνέβη ή πληροφορήθηκε, η δε έλλειψη εγκλήσεως είναι άνευ εννόμου σημασίας.

Τι σημαίνει η αυτεπάγγελτη δίωξη για την Ελληνική Αστυνομία;

Οι αρμόδιες αστυνομικές Υπηρεσίες έχουν την υποχρέωση να ενεργήσουν άμεσα, όταν πληροφορούνται με οποιονδήποτε τρόπο, για την τέλεση οιουδήποτε αδικήματος ενδοοικογενειακής βίας.

 

Κι όμως! Ενεργοποιήθηκαν 5 «κουμπιά πανικού» σε 10 μέρες!

Μπορεί οι καταγγελίες να είναι σε μέτρια επίπεδα όμως ο …φόβος είναι μεγάλος και εξακριβώνεται από το γεγονός ότι σε 10 μέρες λειτουργίας του Γραφείου έχουν ενεργοποιηθεί 5 «κουμπιά πανικού σε γυναίκες!

Πως λειτουργεί το «κουμπί πανικού»

Ειδικότερα πρόκειται για μια εφαρμογή στο κινητό που είναι όμως καλυμμένη και μόνο ο κάτοχος γνωρίζει ποια είναι ώστε όταν βρεθεί σε κίνδυνο να πατήσει το κουμπί. Άμεσα ειδοποιείται με μήνυμα το 100 και δίνεται και το στίγμα, δηλαδή οι γεωγραφικές συντεταγμένες όπου βρίσκεται αυτός που καλεί.

«Βραχιολάκι» ή προσωρινή κράτηση για τους δράστες ενδοοικογενειακής βίας

Στο μεταξύ πρόσθετες διατάξεις για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, μεταξύ άλλων την ηλεκτρονική επιτήρηση με «βραχιολάκι».

Ειδικότερα με τα νέα μέτρα:

1)Η προφυλάκιση για κακουργηματικές φύσεως περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας είναι κανόνας και μόνον σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορούν να επιβληθούν περιοριστικοί όροι όπως βραχιολάκι και κατ’ οίκον περιορισμός.

2)Οι ποινές για τους δράστες εγκλημάτων ενδοοικογενειακής βίας εκτίονται, χωρίς να δίνεται αναστολή και χωρίς να μπορεί να μετατραπεί η ποινή τους καθ’ οιονδήποτε τρόπο.

3)Η παραπομπή τους σε δίκη γίνεται σύντομα μετά την ανάκριση χωρίς να μεσολαβεί κρίση δικαστικού συμβουλίου.

4)Προβλέπεται προσωρινή κράτηση έως έξι μήνες για τους δράστες ενδοοικογενειακής βίας ακόμα κι αν αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος.

5)Για τα αυτόφωρα δε εγκλήματα ενδοοικογενειακής βίας η κράτηση παρατείνεται έως τις πέντε ημέρες.

6)Προστατεύονται τα θύματα με την πρόβλεψη ότι δεν είναι υποχρεωτική η παρουσία τους στο δικαστήριο, αρκεί η ανάγνωση της κατάθεσής τους στις Αρχές και η καταγγελία τους, εκτός αν το δικαστήριο κρίνει ότι η παρουσία τους είναι απαραίτητη.

7)Προβλέπεται επίσης η επιβολή περιοριστικών όρων πριν ακόμα ασκηθεί ποινική δίωξη για να προστατευθούν τα θύματα. Αν οι όροι αυτοί (για παράδειγμα να μην πλησιάζει το θύμα, να μην το παρενοχλεί, το απειλεί κ.λπ.) παραβιαστούν, τότε προβλέπεται ποινή φυλάκισης για τον δράστη και ενημέρωση της αστυνομίας.

8)Κάθε υποτροπή του δράστη καθιερώνεται ως επιβαρυντική περίπτωση ενδοοικογενειακής βίας που οδηγεί στο μέγιστο ύψος της ποινής.

9)Δεν επιτρέπεται να εφαρμοστεί διαδικασία ποινικής διαμεσολάβησης στα ιδιαιτέρως σοβαρά πλημμελήματα ενδοοικογενειακής βίας, ακόμα και αν το θύμα συναινεί στη διαμεσολάβηση (δηλαδή να τα βρουν και να μην προχωρήσει η ποινική διαδικασία).

Σε κάθε περίπτωση, θεσπίζεται δυνατότητα του εισαγγελέα να μη δεχθεί συμφωνία των μερών για διαμεσολάβηση ή να την ανακαλέσει, όταν συντρέχουν στοιχεία που θα μπορούσαν να μειώσουν την ικανότητα του θύματος για συνειδητή επιλογή.

10)Σε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, ο εισαγγελέας διερευνά αυτεπάγγελτα αν πρέπει να αλλάξει και το καθεστώς επιμέλειας των παιδιών.

Επίσης προβλέπεται η λειτουργία πλατφόρμας καταγγελιών εγκλημάτων ενδοοικογενειακής βίας ακόμα και από τρίτους.

Καθώς και η δημιουργία αρχείου/ιστορικού αναφορών ενδοοικογενειακής βίας από τις αστυνομικές αρχές, το οποίο επισυνάπτεται ως συνοδευτικό έγγραφο της δικογραφίας.

Τέλος, να σημειωθεί ότι πρόσφατα τέθηκε σε εφαρμογή και η νέα Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, ενώ η ελληνική νομοθεσία που άλλαξε τελευταία έχει περιλάβει πολλές προστατευτικές διατάξεις για τα θύματα τέτοιων αντικοινωνικών και εγκληματικών συμπεριφορών.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης ξεκαθάρισε ότι οι αλλαγές δεν αφορούν συγκυριακά φαινόμενα και εντάσσονται στη μόνιμη νομοθετική παραγωγή της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση φαινομένων βίας και ενδοοικογενειακής βίας.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνάντηση της Ένωσης Αξιωματικών ΕΛ.ΑΣ. Α.Μ.Θ. με τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη

Αναφορά σε θεσμικά και αστυνομικά ζητήματα της περιοχής, με έμφαση στην αντιμετώπιση της δ…