Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Π.Ι.Σ.: «Η κατάσταση στο ΕΣΥ εμφανίζει σημαντική επιδείνωση»

Π.Ι.Σ.: «Η κατάσταση στο ΕΣΥ εμφανίζει σημαντική επιδείνωση»

0

Κοινή απόφαση εξέδωσε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος για την κατάσταση στο ΕΣΥ


Το Σάββατο 22 Ιουνίου έλαβε χώρα για πρώτη φορά στη πόλη της Καλαμάτας η Σύνοδος των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας και του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, παρουσία του υφυπουργού Υγείας, Δημήτρη Βαρτζόπουλου που εκπροσώπησε την ηγεσία του Υ.Υ.Κ.Α. και απηύθυνε πρόταση πολυεπίπεδης συνεργασίας για την ψυχική υγεία.

Η αποτίμηση της κατάστασης στο Ε.Σ.Υ. όπως περιγράφεται στην απόφαση της Συνόδου, απαιτεί άμεσες παρεμβάσεις, καθώς διαπιστώνεται σημαντική επιδείνωση. Επιπλέον οι ρυθμίσεις του τελευταίου 6μήνου που αφορούν στον χρόνο των νοσοκομειακών ιατρών πέραν του εργάσιμου ωραρίου, ούτε μεταρρύθμιση συνιστούν, ούτε σημαντική επίδραση θα έχουν. Και για το λόγο αυτό, η ηγεσία του Υ.Υ.Κ.Α. οφείλει να ασχοληθεί με την κύρια λειτουργία των Νοσοκομείων στα οποία εδώ και τέσσερις μήνες έχει προστεθεί και διοικητική αβεβαιότητα.

Οι απολαβές των ιατρών του Ε.Σ.Υ. είναι υποδιπλάσιες των Ευρωπαίων συναδέλφων τους ενώ και τα κίνητρα για τις άγονες και νησιωτικές περιοχές που εξαγγέλλει κάθε τόσο το υπουργείο Υγείας, δεν συνάδουν με όσα ο Π.Ι.Σ. υποδεικνύει ως προτεραιότητες. Σημαντική εκκρεμότητα αποτελεί η από έτους υποχρέωση της Πολιτείας να αναπροσαρμόσει το επίδομα των ιατρών που υπηρετούν στις άγονες και νησιωτικές περιοχές της χώρας. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Δρ. Αθανάσιος Εξαδάχτυλος, «το Ε.Σ.Υ. δεν είναι ελκυστικό για τους ιατρούς λόγω των χαμηλών αμοιβών, των συνθηκών εργασίας και του διοικητικού του μοντέλου».

Κατά τις εργασίες της Ολομέλειας, διεξήχθη μάλιστα εκτενής συζήτηση για τα προβλήματα που υπάρχουν σε υγειονομικές δομές της χώρας αλλά και αναφορά στις επανειλημμένες αποφάσεις των Ανώτατων Δικαστηρίων τονίζοντας ότι η Πολιτεία οφείλει να αποκαταστήσει το Ειδικό Ιατρικό Μισθολόγιο, ώστε οι απολαβές των ιατρών να ανέλθουν σε αξιοπρεπή επίπεδα, αλλιώς οι προκηρύξεις γιατρών θα συνεχίσουν να αποβαίνουν άγονες.

Οι προτάσεις του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου:

  • Πάγια θέση του ΠΙΣ παραμένει η έγκαιρη αναπλήρωση των κενών στο ΕΣΥ και η πλήρης κάλυψη των νέων αναγκών
  • Πρόταση του ΠΙΣ παραμένει ο διπλασιασμός των καθαρών αποδοχών των γιατρών ΕΣΥ, η ανάλογη αύξηση του ωρομισθίου της εφημερίας και η αυτοτελής φορολόγηση των εφημεριών
  • Έχει ταχθεί απερίφραστα υπέρ της Πλήρους και Αποκλειστικής Απασχόλησης
  • Πάγια θέση του ΠΙΣ παραμένει η αύξηση της χρηματοδότησης ώστε να προσεγγίσει το 8,5% του ΑΕΠ
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Κ. Σακελλαροπούλου: «Η Θράκη μπορεί και πρέπει να μετατραπεί σε παράδειγμα προοδευτικής εξέλιξης και συμβίωσης»

Από το βήμα του διήμερου συνεδρίου για την κλιματική κρίση, με τίτλο «Κλιματική Ανθεκτικότ…