Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Εκλογές Όλα έτοιμα στην Ξάνθη για τις ευρωεκλογές

Όλα έτοιμα στην Ξάνθη για τις ευρωεκλογές

0

266 δικαστικοί αντιπρόσωποι και 40 αναπληρωματικοί ήρθαν στην Ξάνθη –  Ολοκληρώθηκε η μεταφορά του εκλογικού υλικού από τον δήμο στα σχολεία – εκλογικά τμήματα

 

Πιθανές ελλείψεις στις εφορευτικές επιτροπές  – Ηλεκτρονική μετάδοση αποτελεσμάτων ευρωεκλογών από την ιστοσελίδα της ΠΑΜΘ

 

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. Ο προεκλογικός αγώνας των υποψηφίων ολοκληρώθηκε και τώρα άρχισε ο …αγώνας της διεξαγωγής των εκλογών και της μετάδοσης των αποτελεσμάτων. Σ’ αυτόν πρωταγωνιστές είναι οι περιφέρειες και οι  δήμοι, τα Πρωτοδικεία, οι δικαστικοί αντιπρόσωποι και το Υπουργείο Εσωτερικών.

Μεταφορά του εκλογικού υλικού από τον δήμο στα σχολεία – εκλογικά τμήματα

Πυρετός προετοιμασίας από νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο δήμο Ξάνθης. Έγινε η μεταφορά των σάκων με το εκλογικό υλικό από την περιφέρεια και άμεσα ξεκίνησε η μεταφορά του στα σχολεία που είναι τα εκλογικά τμήματα, από υπαλλήλους του δήμου. Όπως μας πληροφόρησε ο αρμόδιος υπηρεσιακός παράγοντας μετά τις 3 μ.μ. της Παρασκευής το υλικό θα το παραλάβουν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι. Η παραλαβή θα συνεχιστεί και σήμερα Σάββατο,  καθώς μέχρι σήμερα λήγει η προθεσμία της προσέλευσης των διορισμένων δικαστικών αντιπροσώπων. Στη συνέχεια νωρίς το πρωί της Κυριακής, ημέρα των εκλογών ανοίγουν τα εκλογικά τμήματα οι υπάλληλοι του δήμου για την διεξαγωγή των εκλογών. Στις 7 μ.μ. όταν κλείνουν οι κάλπες, ξεκινά η καταμέτρηση με το άνοιγμα των φακέλων. Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας που αφορούν μόνο τα υποψήφια κόμματα και όχι τους υποψηφίους, τα παραλαμβάνει ο αγγελιοφόρος (υπάλληλος του δήμου) και τα μεταφέρει στον δήμο όπου και ο επιφορτισμένος υπάλληλος τα καταγράφει στο σύστημα ΙΡΙΔΑ 2 με το οποίο είναι συνδεδεμένη η Περιφέρεια και από εκεί γίνεται η αποστολή στο Υπουργείο Εσωτερικών.

266 δικαστικοί αντιπρόσωποι και 40 αναπληρωματικοί

Να σημειώσουμε ότι συνολικά οι δικαστικοί αντιπρόσωποι είναι όσοι και τα εκλογικά τμήματα, δηλαδή για τον νομό μας 266 και 40 αναπληρωματικοί. Κάθε δικαστικός αντιπρόσωπος έχει ένα τάμπλετ και αποστέλλει κατευθείαν τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας κομμάτων και υποψηφίων στο ΥΠΕΣ. Στο τέλος και αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία όλοι οι σάκοι με τα καταμετρημένα ψηφοδέλτια μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο για επαλήθευση από τους δικαστικούς υπαλλήλους. Να σημειώσουμε ότι απαγορεύεται η κοινοποίηση των αποτελεσμάτων από άλλη πηγή και γίνεται μόνο από την επίσημη σελίδα του Υπουργείο Εσωτερικών.

Ηλεκτρονική μετάδοση αποτελεσμάτων Ευρωεκλογών από την ιστοσελίδα της ΠΑΜΘ

Όπως ανακοινώθηκε από την περιφέρεια ΑΜΘ, το βράδυ των εκλογών θα προβάλλονται από την  ιστοσελίδα της: www.pamth.gov.gr, τα αποτελέσματα, για κάθε Περιφερειακή της Ενότητα, που θα προέρχονται από το Υπουργείο Εσωτερικών μέσω του IFrame των Εκλογικών Αποτελεσμάτων που έχει υλοποιήσει η Διεύθυνση Διαφάνειας & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Επίσης θα υπάρχει και η δυνατότητα ενημέρωσης των αποτελεσμάτων σε επίπεδο  Δήμου και  Δημοτικής Ενότητας.  Όσον αφορά την αναλυτική ενημέρωση των εκλογικών αποτελεσμάτων σε επίπεδο τμήματος, θα πραγματοποιηθεί  σε δεύτερο χρόνο με την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας στην ιστοσελίδα ekloges.pamth.gov.gr. Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με την εγκύκλιο 31 του ΥΠΕΣ προηγείται η μετάδοση των αποτελεσμάτων υπέρ συνδυασμών προς το Υπουργείο. Σε κάθε περίπτωση τα αποτελέσματα αυτά θα ελεγχθούν στη συνέχεια από τα αντίστοιχα Πρωτοδικεία τα οποία έχουν και την ευθύνη ανακοίνωσης των τελικών και επίσημων αποτελεσμάτων.

https://www.pamth.gov.gr/index.php/el/component/sppagebuilder/?view=page&id=122

Τα προβλήματα με τις Εφορευτικές  – Δεν επαρκεί ο χρόνος αντικατάστασης

Σύμφωνα με πληροφόρησή μας από την Γραμματεία του Πρωτοδικείου Ξάνθης σ’ ότι αφορά τις Εφορευτικές επιτροπές πιθανόν να υπάρχουν ελλείψεις λόγω αδυναμίας αντικατάστασης όσων κληρώθηκαν μεν αλλά δεν τους επιδόθηκε η κλήση λόγω άγνωστης  διαμονής. Να σημειώσουμε ότι η κλήρωση διενεργείται πριν 15 μέρες από τους εκλογικούς καταλόγους. Παρατηρείται όμως το φαινόμενο να μην υπάρχει επικαιροποίηση στοιχείων και η Αστυνομία που επιφορτίζεται με την επίδοση των κλήσεων της εισαγγελίας πρέπει μέσα σε 5 ημέρες να τις επιδώσει και αν δεν βρει τους αποδέκτες να τις επιστρέψει στην εισαγγελία για να γίνει αντικατάσταση, μια διαδικασία  όμως  που παρουσιάζει δυσκολίες γιατί δεν υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος γι αυτό και παρατηρούνται ελλείψεις σε εφορευτικές επιτροπές. Σε περίπτωση που σε κάποια τμήματα υπάρχουν ελλείψεις ο δικαστικός αντιπρόσωπος χειρίζεται  την κατάσταση κατά το δοκούν. Να σημειώσουμε ότι συνήθως η καταμέτρηση των αποτελεσμάτων ανά τμήμα ολοκληρώνεται μετα τις 8 και οι δικαστικοί αντιπρόσωποι μεταφέρουν τους σάκους στο Πρωτοδικείο, εκτός από κάποια τμήματα της ορεινής περιοχής που μεταφέρονται την επομένη. Πραγματοποιείται ο έλεγχος από τους δικαστικούς και αποστέλλονται τα αποτελέσματα στο Υπουργείο.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από Εκλογές
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σύσκεψη για την πυροπροστασία με συμμετοχή όλων των πολιτικών φορέων ΑΜΘ

Η σύσκεψη συγκαλείται από τον υφυπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας – Θράκης…