Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Απασχόληση Οι Έλληνες οι πιο σκληρά εργαζόμενοι στην Ε.Ε. το 2023

Οι Έλληνες οι πιο σκληρά εργαζόμενοι στην Ε.Ε. το 2023

0

Μεγάλη αναντιστοιχία ωρών εργασίας και μισθού παρατηρείται στην χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat


Οι ώρες εργασίας αυξάνονται, η παραγωγικότητα πέφτει


Μία «πρωτιά» σημειώνεται για την Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της eurostat, όσον αφορά τις εβδομαδιαίες ώρες εργασίας ατόμων ηλικίας 20-64, εφόσον αποδεικνύεται ότι οι Έλληνες είναι οι πιο σκληρά εργαζόμενοι ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε με 39,8 ώρες την εβδομάδα όταν ο μέσος όρος της Ε.Ε. είναι 36,1 ώρες για το 2023.

Μια πιο προσεκτική ματιά στις χώρες της ΕΕ αποκαλύπτει αξιοσημείωτες διαφορές. Οι μεγαλύτερες εβδομάδες εργασίας καταγράφηκαν στην Ελλάδα (39,8 ώρες), τη Ρουμανία (39,5), την Πολωνία (39,3) και τη Βουλγαρία (39,0). Αντίθετα, η Ολλανδία έχει τη μικρότερη εβδομάδα εργασίας με 32,2 ώρες, ακολουθούμενες από την Αυστρία με 33,6 και τη Γερμανία 34,0.

Περισσότερες ώρες εργασίας από τους Έλληνες δουλεύουν μόνο εργαζόμενοι χωρών εκτός Ε.Ε., όπως η Βοσνία – Ερζεγοβίνη και η Σερβία.

Σημειώνεται ότι στις γυναίκες εργαζόμενες, οι περισσότερες ώρες εργασίας σε εβδομαδιαία βάση καταγράφονται στη Ρουμανία με 39,5 ώρες, ενώ ακολουθούν η Λιθουανία με 39,4 ώρες και η Ελλάδα με 39,3 ώρες. Στον αντίποδα, τις λιγότερες ώρες δούλεψαν οι γυναίκες στην Ολλανδία με 35,2 ώρες την εβδομάδα, στη Φινλανδία με 35,7 ώρες και στην Ιρλανδία με 36,5.

Αναφορικά με τους άνδρες, με βάση τα στοιχεία της Eurostat, σε επτά ευρωπαϊκές χώρες προκύπτει εργασιακή εβδομάδα άνω των 40 ωρών με την Ελλάδα να βρίσκεται στην πρώτη θέση με 42,5 ώρες εργασίας. Ακολουθούν η Κύπρος με 41,3 ώρες και η Πολωνία με 41,1 ώρες. Τις λιγότερες ώρες, από την άλλη, φαίνεται να έχουν εργαστεί σε Φινλανδία και Λουξεμβούργο με 38,4 ώρες αλλά και σε Ολλανδία και Σουηδία με 38,8.

Να σημειώσουμε ότι τα στοιχεία αφορούν μόνο τις πραγματικές ώρες στην κύρια δουλειά, ενώ δεν συμπεριλαμβάνονται οι αδήλωτες ώρες εργασίας.

Αναντιστοιχία ωρών δουλειάς και μισθού στην Ελλάδα

Ενώ από την μία, η Ελλάδα έχει το ρεκόρ ωρών εβδομαδιαίας εργασίας, από την άλλη αυτή η «υπερεργασία» δεν έχει τους αντίστοιχους μισθούς καθώς, πάλι με στοιχεία της eurostat, βρίσκεται στην 20η θέση ανάμεσα σε 26 χώρες-μέλη της Ε.Ε. όσον αφορά στους υψηλότερους μισθούς στην Ευρώπη το 2023.

Πιο συγκεκριμένα στην κορυφή βρίσκεται το Λουξεμβούργο. Η πρωτεύουσα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της Ευρώπης έχει τον υψηλότερο μέσο μισθό -47 ευρώ/ώρα – σε ολόκληρη την ήπειρο και επίσης το υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στον κόσμο.

Ακολουθούν και συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα η Δανία (42), η Νορβηγία (41,7) η Ισλανδία (39,5) και το Βέλγιο (36,3).

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 20η θέση – με μόλις 12, 6 ευρώ/ώρα.

Ακολουθούν η Σλοβακία (12,5), η Πολωνία ( 11, 9), η Ουγγαρία (11), η Λετονία (10,7) και η Ρουμανία (10, 4). Τελευταία στη λίστα, η Βουλγαρία, όπου κατά μέσο όρο ο εργαζόμενος αμείβεται με 8,4 ευρώ την ώρα.

Οι ώρες εργασίας αυξάνονται, η παραγωγικότητα πέφτει

Χαμηλή παραμένει η παραγωγικότητα της εργασίας στην Ελλάδα σε σχέση με την Ευρώπη, όπως διαπιστώνει η ετήσια έκθεση 2023 του Ελληνικού Συμβουλίου Παραγωγικότητας, το οποίο λειτουργεί στο πλαίσιο του ΚΕΠΕ.

Όσον αφορά την παραγωγικότητα της εργασίας, όπως εκφράζεται από το ΑΕΠ ανά ώρα εργασίας, παρουσιάζει χαμηλή ανάπτυξη, κατά περίπου 0,3% μεταξύ 2021-2022 σε σχέση με τον αντίστοιχο μέσο όρο της Ε.Ε. που είναι 0,65%.

Η ετήσια έρευνα του 2023 σημειώνει ότι οι χαμηλές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας σε ό,τι αφορά την παραγωγικότητα της εργασίας οφείλονται κυρίως στη μη αξιοποίηση της τεχνολογίας στην εργασία, καθώς και στη μη επίτευξη οικονομιών κλίμακας. Η έρευνα δίνει επίσης μεγάλη βάση στις επιπτώσεις της οικονομικής ανισότητας στην Ελλάδα, η οποία επηρεάζει τόσο την κοινωνική συνοχή όσο και την παραγωγικότητα με αποτέλεσμα να «φρενάρουν» την οικονομική ανάπτυξη.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Παύλος Μαραγκός
Περισσότερα άρθρα από Απασχόληση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόγραμμα “Σπίτι μου 2”: Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την έναρξή του

Τα ψιλά γράμματα που πρέπει να προσέξετε O χρόνος για την έναρξη της διαδικασίας υποβολής …