Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Εκλογές Οι δηλώσεις των αρχηγών για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών

Οι δηλώσεις των αρχηγών για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών

0

Κ. Μητσοτάκης: «Οι εκλογές αυτές γίνονται αφετηρία μίας νέας διαδρομής προς το 2027»


Πώς διάβασαν το αποτέλεσμα ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ΠΑΣΟΚ, Ελληνική Λύση, ΚΚΕ, Νίκη, Πλεύση Ελευθερίας, Νέα Αριστερά και ΜέΡΑ25|Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά


Σε δηλώσεις με μηνύματα προχώρησαν οι αρχηγοί των κομμάτων με αφορμή το αποτέλεσμα των ευρωπαϊκών εκλογών.



Κ. Μητσοτάκης: Ακούω το μήνυμα: «σας εμπιστευόμαστε αλλά προσπαθήστε περισσότερο»

Στη δήλωσή του μετά το αποτέλεσμα των εκλογών ο πρωθυπουργός σημείωσε: «οι ευρωβουλευτές μας θα δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό στην αποστολή που τους περιμένει. Σε ένα Ευρωκοινοβούλιο όπου, δυστυχώς, η άνοδος της ακροδεξιάς αποτελεί μια πραγματικότητα, από την οποία δεν εξαιρείται ούτε η πατρίδα μας. Δεν θα κρύψω την αλήθεια: το κόμμα μας δεν έφτασε στον στόχο τον οποίο είχαμε θέσει. Ούτε με ενδιαφέρουν επιχειρήματα όπως ότι η διαφορά από το δεύτερο κόμμα είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία των ευρωεκλογών. Γνωρίζαμε εξ αρχής ότι αυτή η εκλογή θα ήταν πολύ δύσκολη. Πολίτες που μας στήριξαν το 2023 ήξεραν ότι τώρα δεν εκλέγεται κυβέρνηση και αντιμετώπισαν ίσως διαφορετικά αυτή τη μάχη» και πρόσθεσε: «προεκλογικά, επίσης, και παρά τις δικές μου προσπάθειες, έλειψε ο ουσιαστικός προβληματισμός για το μέλλον της Ευρώπης και για τη θέση της πατρίδας μας σε αυτήν. Ενώ σίγουρα υπήρξαν και πολλοί ψηφοφόροι που θέλησαν να διαμαρτυρηθούν για θέματα που αφορούν την καθημερινότητά τους, με σημαντικότερο, με κυριότερο, την ακρίβεια. Σέβομαι αυτή την επιλογή τους, είτε αυτή εκφράστηκε με μια πρωτοφανή για τα δεδομένα της χώρας αποχή, που δυσκολεύει ίσως την εξαγωγή συμπερασμάτων, είτε με επιλογή μικρότερων σχημάτων. Αλλά κυρίως ακούω τη φωνή τους και την εντολή τους και την ακούω δυνατά: «Σας εμπιστευόμαστε αλλά προσπαθήστε περισσότερο». Ο ίδιος επίσης υπογράμμισε: «από τώρα οι εκλογές αυτές γίνονται αφετηρία μίας νέας διαδρομής προς το 2027».



Σ. Κασσελάκης: Ο ελληνικός λαός μου έχει δώσει ξεκάθαρα τον χρόνο να χτίσω κυβερνητική εναλλακτική πρόταση

Ικανοποίηση για το αποτέλεσμα εξέφρασε ο Στέφανος Κασσελάκης. Στη δήλωσή του, μεταξύ άλλων, σχολίασε: «εκεί που άλλοι με τεράστια χρέη και ύποπτα κονδύλια για διαφημίσεις, συμβούλους και κομματικές δαπάνες, απέναντι σε εμάς που μέσα στα μέτρα μας και καθαρά μείναμε ηθικοί όπως έπρεπε, απέναντι σε εκείνους καταφέραμε να μειώσουμε τη διαφορά από το 23% στο 13%. Το άλλοθι του 41% έχει πλέον τελειώσει».

Ακόμη πρόσθεσε: «δεν έχω τύψεις για τίποτα. Ο ελληνικός λαός μου έχει δώσει ξεκάθαρα τον χρόνο να χτίσω κυβερνητική εναλλακτική πρόταση. Ξέρω και συνειδητοποιώ απόλυτα τη σημασία αυτής της ευθύνης και αυτό θα κάνω. Όπως το είχαμε πει και προεκλογικά» και κατέληξε: «συνεχίζουμε με την αυθεντικότητά μας, με τις προτάσεις μας, με τη συλλογικότητά μας, με τις αξίες της Αριστεράς και με το βλέμμα στραμμένο στο σύγχρονο μέλλον που θέλουμε να χτίσουμε για τη χώρα μας».



Ν. Ανδρουλάκης: Θα πάρω όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες με τις δημιουργικές και πραγματικές πολιτικές δυνάμεις της κοινωνίας»

«Θέλουμε ξανά να πρωταγωνιστήσουμε» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, μετά το κλείσιμο της κάλπης των ευρωεκλογών. Όπως ανέφερε, «δικό μας χρέος είναι να συνεχίσουμε με δυναμισμό τη σοβαρή, αξιόπιστη αντιπολίτευση, για να ανοίξει ο δρόμος για μια προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας». Στο πλαίσιο αυτό δεσμεύθηκε πως «θα πάρω όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες με τις δημιουργικές και πραγματικές πολιτικές δυνάμεις της κοινωνίας», προσθέτοντας πως «προτεραιότητά μας είναι πριν τις επόμενες εθνικές εκλογές να έχουμε διαμορφώσει την εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης της χώρας». Από τις δηλώσεις Ανδρουλάκη δεν έλειψαν τα πυρά προς τη Ν.Δ. («έχει υποστεί μια βαριά ήττα, τιμωρήθηκε η αλαζονεία της, η ασυδοσία της και η διαφθορά», ανέφερε μεταξύ άλλων), αλλά και ο προβληματισμός για την «ισχυρή στροφή στην ακροδεξιά και ανορθολογισμό», όπως καταγράφηκε στο εκλογικό αποτέλεσμα.



Κ. Βελόπουλος: «Σήμερα γεννήθηκε ο πόλος της πατριωτικής διακυβέρνησης του τόπου»

Για «τεράστια ανατροπή» έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος στις πρώτες δηλώσεις του για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. «Σήμερα γεννήθηκε ο πόλος της πατριωτικής διακυβέρνησης του τόπου. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα κόμμα έκανε τη ρήξη και τεράστια ανατροπή παρά τον πόλεμο που δεχθήκαμε. Καλούμε όλους τους Έλληνες να συστρατευθούν με την Ελληνική Λύση για να υπάρξει πατριωτική διακυβέρνηση στον τόπο» δήλωσε για να προσθέσει: «Ευχόμαστε κάποια στιγμή τα ΜΜΕ να αντιληφθούν ότι η Ελληνική Λύση είναι ένα αμιγώς εθνικό κοινωνιό λαϊκό κόμμα που ήρθε για να κυβερνήσει, λέγοντας ότι είναι δύναμη ευθύνης».

Ο κ. Βελόπουλος έκανε ειδική αναφορά και στα αποτελέσματα των εκλογών σε Ροδόπη και Ξάνθη: «Ας δουν τα αποτελέσματα στη Θράκη, μήπως και ξυπνήσουν κάποιοι γιατί αυτό είναι το χειρότερο από όλα» σημείωσε.

Δ. Κουτσούμπας: «το αποτέλεσμα αποδεικνύει τους σταθερούς δεσμούς του ΚΚΕ με τον ελληνικό λαό»

Εμφανώς ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών εμφανίστηκε το βράδυ της Κυριακής ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Όπως ανέφερε, το αποτέλεσμα αποδεικνύει τους σταθερούς δεσμούς του ΚΚΕ με τον ελληνικό λαό. Σημείωσε ότι: «συνολικά το ΚΚΕ καταγράφει μια ακόμη σημαντική άνοδο σε σχέση με τις Ευρωεκλογές του 2019 και σε σχέση με τις Βουλευτικές του 2023» και πρόσθεσε: «σε σημαντικούς αγώνες που έχουν προηγηθεί με ασταμάτητη προσπάθεια για διάλογο και επικοινωνία σε όλες τις ημέρες του χρόνου και όχι μόνο στις εκλογές».



Δ. Νατσιός: «η Νίκη ανεβαίνει σιγά-σιγά και με δυναμισμό»

Ο πρόεδρος της ΝΙΚΗΣ, Δημήτρης Νατσιός στη δήλωσή του ανέφερε: «θα συνεχίσουμε με σθένος, με συνέπεια και με σοβαρότητα, να υπερασπιζόμαστε τα δίκαια του ελληνικού λαού, όχι μόνο μέσα στην Ελλάδα αλλά, από αύριο, και μέσα στην Ευρώπη» και συμπλήρωσε: «η Νίκη ανεβαίνει σιγά-σιγά και με δυναμισμό. Πιστεύουμε πως στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση τα ποσοστά μας θα είναι πολύ υψηλότερα».



Ζ. Κωνσταντοπούλου:» Είμαστε το πεισματάρικο κίνημα που ήρθε για να μείνει και να μεγαλώσει»

Το μήνυμα «θα δώσουμε ζωή στην Ευρωβουλή» έστειλε η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, στη δήλωσή της μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών. «Η Πλεύση είναι εκείνο το κίνημα που βαδίζει στέρεα με αλήθεια με πάρα πολλή δουλειά, με επιμονή στη δουλειά. Είμαστε το πεισματάρικο κίνημα που ήρθε για να μείνει και να μεγαλώσει», τόνισε. Ακόμη, είπε: «η Πλεύση Ελευθερίας απευθύνεται και σήμερα σας υπόσχομαι ότι θα παραμείνουμε πιστοί στην εντολή σας, θα συνεχίσουμε να δίνουμε προοπτική, ελπίδα, θα εργαζόμαστε σκληρά, θα διεκδικούμε τα αδύνατα όχι με ακραίες φωνές»,

Α. Χαρίτσης: «Η Νέα Αριστερά είναι εδώ και συνεχίζει»

«Το ρεκόρ της αποχής σε συνδυασμό με τη μεγάλη άνοδο της Άκρας Δεξιάς χτυπούν το καμπανάκι του κινδύνου για τη δημοκρατία», δήλωσε ο Αλέξης Χαρίτσης, επισημαίνοντας: «για την Νέα Αριστερά το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, παρά την πολύ συγκινητική προσπάθεια των μελών μας σε όλη τη χώρα. Τους ευχαριστώ από καρδιάς. Η Αριστερά όμως πάντοτε στα δύσκολα κρίνεται. Η Νέα Αριστερά είναι εδώ και συνεχίζει».

Γ. Βαρουφάκης: «Θα τιμήσουμε την εντολή των πολιτών να προχωρήσουμε την ενωτική μας προσπάθεια»

«Νόμισαν ότι μας εξαφάνισαν. Όμως οι πολίτες ενίσχυσαν την παράταξη της υπεύθυνης ανυπακοής – την μοναδική πρωτοβουλία ενοποίησης της Αριστεράς. Το ΜέΡΑ25|Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά πέρασε δια πυρός και σιδήρου και βγήκε γαλβανισμένο, συγκροτημένο», είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος μεταξύ άλλων, τόνισε: «αυτό που μπορώ να σας πω με σιγουριά τώρα είναι ότι θα τιμήσουμε την εντολή των πολιτών να προχωρήσουμε την ενωτική μας προσπάθεια».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκλογές
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στην Ξάνθη τη Δευτέρα ο Παύλος Γερουλάνος

Θα συναντηθεί με μέλη του κόμματος και φίλους στο Κυβερνείο Την Ξάνθη θα επισκεφθεί τη Δευ…