Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Εκλογές O Μακρόν προκύρηξε εθνικές εκλογές μετά την βαριά ήττα απο Λεπέν

O Μακρόν προκύρηξε εθνικές εκλογές μετά την βαριά ήττα απο Λεπέν

0

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στη Γαλλία, με τον Μακρόν να προκηρύσσει πρόωρες βουλευτικές εκλογές μετά τη συντριπτική ήττα που υπέστη στις ευρωεκλογές


Τη διάλυση της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, μετά τη νίκη της ακροδεξιάς στις ευρωεκλογές, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

Σε έκτακτο διάγγελμά του, το βράδυ της Κυριακής, ο Μακρόν ζήτησε να διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές στις 30 Ιουνίου.

«Γάλλοι, έπρεπε να ψηφίσετε σήμερα για αυτές τις ευρωπαϊκές εκλογές. Το κύριο μάθημα είναι σαφές: αυτό δεν είναι ένα καλό αποτέλεσμα για τα κόμματα που υπερασπίζονται την Ευρώπη» δήλωσε ο Μακρόν και πρόσθεσε:

«Στη Γαλλία, οι εκπρόσωποι της ακροδεξιάς αγγίζουν το 40% με βάση τα αποτελέσματα. Είναι μια κατάσταση που δεν μπορώ να επιλύσω».

Όπως τόνισε ο ίδιος: «Αποφάσισα να σας δώσω πίσω την επιλογή να εκλέξετε νέους βουλευτές». Σε εκείνο το σημείο, ανακοίνωσε πως ο πρώτος γύρος θα διεξαχθεί στις 30 Ιουνίου και ο δεύτερος στις 7 Ιουλίου, λίγες μόλις ημέρες πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

«Αυτή η απόφαση είναι σοβαρή, δύσκολη αλλά πάνω από όλα είναι πράξη εμπιστοσύνης».

«Αυτό είναι καλύτερο από όλες τις ρυθμίσεις, όλες τις επισφαλείς λύσεις. Άκουσα το μήνυμά σας και δεν θα το αφήσω αναπάντητο. Σε αυτή τη στιγμή της δημοκρατικής αλήθειας, ξέρω ότι μπορώ να βασιστώ σε εσάς. Η Γαλλία χρειάζεται μια σαφή πλειοψηφία σε γαλήνη και αρμονία» συνέχισε ο Μακρόν.

Η απρόσμενη απόφαση του Μακρόν θα μπορούσε να αποδυναμώσει περαιτέρω τη θέση του, εάν ο Εθνικός Συναγερμός (RN) της Λεπέν κερδίσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Με επικεφαλής τον 28χρονο, Ζορντάν Μπαρντελά, κέρδισε περίπου το 32% των ψήφων στις εκλογές της Κυριακής, υπερδιπλάσιο του 15% του ψηφοδελτίου Μακρόν, σύμφωνα με τα πρώτα exit polls. Οι Σοσιαλιστές έφτασαν σε απόσταση αναπνοής από τον Μακρόν, με 14%.

Η αντίδραση της Λεπέν και των Σοσιαλδημοκρατών

Λίγη ώρα μετά το διάγγελμα του Εμανουέλ Μακρόν, η Μαρίν Λεπέν χαιρέτισε την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών κατά την ομιλία της.

«Δίνοντας στον Εθνικό Συναγερμό (RN) πάνω από 32%, οι Γάλλοι μόλις μας έδωσαν το υψηλότερο ποσοστό για όλα τα κόμματα, τα τελευταία 40 χρόνια». Η ψήφος των Γάλλων είναι οριστική: ο πρόεδρος, ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα του Ζορντάν Μπαρντελά, μόλις ανακοίνωσε την προσφυγή του γαλλικού λαού στις κάλπες σε λίγες εβδομάδες» πρόσθεσε η Μαρίν Λεπέν, η οποία χαιρέτισε τη διάλυση της Βουλής.

«Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε εξουσία, έτοιμοι να βάλουμε ένα τέλος σε αυτή τη μαζική μετανάστευση, να θέσουμε την αγοραστική δύναμη ως προτεραιότητα» είπε.

Από την άλλη πλευρά, οι Σοσιαλδημοκράτες με επικεφαλής τον Ραφαέλ Γκλουκσμάν, που σύμφωνα με εκτίμηση του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Ipsos συγκεντρώνει ποσοστό 14%, επέκρινε την απόφαση του Γάλλου προέδρου.

Καλεσμένος στο TF1, είπε ότι «δεν καταλαβαίνει γιατί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ακούει τον Μπαρντελά (…) Αυτό το παιχνίδι είναι εξαιρετικά επικίνδυνο».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκλογές
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τι μέλλει γενέσθαι με την ελληνική εκδοχή του «Front Populaire»;

Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ «καλοβλέπουν» μία τέτοια σύμπραξη Η αδυναμί…