Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Με ωράριο ποτίζουν τα χωράφια στον κάμπο της Ξάνθης

Με ωράριο ποτίζουν τα χωράφια στον κάμπο της Ξάνθης

0

Μείωση κατά 50% στο νερό από το Φράγμα του Θησαυρού


Ανησυχία στους αγρότες και στον ΤΟΕΒ – Φόβοι ότι θα «καούν» καλλιέργειες


Βάσιμη και δικαιολογημένη είναι η ανησυχία των αγροτών του δήμου Τοπείρου που αρδεύουν τα χωράφια τους από τα κανάλια του Τοπικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) αλλά και των Μαγγάνων, του Κύρνου και άλλων οικισμών του κάμπου που ποτίζουν τις καλλιέργειές τους από τα πλεονάζον νερό που διοχετεύει ο ΤΟΕΒ στα κανάλια και στον Λασπία για να το αντλούν οι αγρότες. Οι φόβοι τους επιβεβαιώθηκαν καθώς όπως ενημερώθηκαν από τον ΤΟΕΒ τον Μάρτιο το νερό που αφήνει το Φράγμα του Θησαυρού στον Νέστο είναι μειωμένο κατά 50%. Η λειψυδρία ως απότοκο της παρατεταμένης ανομβρίας και της έλλειψης χιονιού σε συνδυασμό με τις αυξημένες απαιτήσεις τη ΔΕΗ για ηλεκτρική ενέργεια λόγω των υψηλών θερμοκρασιών δημιούργησαν ένα εκρηκτικό μίγμα που «σκάει» στους αγρότες του κάμπου.

Μείωση κατά 50% στο νερό από το Φράγμα του Θησαυρού

Στην γενεσιουργό αιτία του προβλήματος αλλά και τις αρνητικές του επιπτώσεις στις καλλιέργειες αναφέρεται ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Θαλασσιάς, του μοναδικού ΤΟΕΒ στην Π.Ε. Ξάνθης, Γιάννης Φλώρος: «Το νερό φέτος από το Φράγμα είναι λιγότερο από κάθε άλλη χρονιά. Παίρναμε ανά έτος 110 εκ. κυβικά και φέτος 79 κυβικά. Αυτό είναι αποτέλεσμα της ανομβρίας. Έχει κατέβει η στάθμη στο Φράγμα και η ΔΕΗ κρατά νερό για ηλεκτροπαραγωγή λόγω των αυξημένων απαιτήσεων για ρεύμα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Προσπαθούμε λοιπόν μέσα σ’ αυτό στενό πλαίσιο να το διαχειριστούμε αλλά κάποιες ώρες της ημέρας είναι μειωμένη η ροή του νερού. Έτσι δεν μπορούμε να διοχετεύουμε νερό για τα Μάγγανα , Εράσμιο , Κύρνο. Απευθυνθήκαμε στην αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης και στον περιφερειάρχης να κάνουν παρέμβαση στην Διεύθυνση Υδάτων να μας δίνουν περισσότερο νερό γιατί δεν επαρκεί. Περιμένουμε να δούμε και προσπαθούμε να τα βολέψουμε …».

Κερδίζουν έδαφος σιτηρά και ηλίανθος έναντι του καλαμποκιού

Να σημειώσουμε ότι αρχές Μαρτίου είχε πραγματοποιηθεί σύσκεψη με τους ΤΟΕΒ από Ξάνθη και Χρυσούπολη, τον ΔΕΔΔΗΕ και η Διεύθυνση Υδάτων τη Αποκεντρωμένης είχε ενημερώσει για την μείωση κατά 50% του νερού για άρδευση. Μάλιστα οι ΤΟΕΒ ενημέρωσαν τα μέλη τους, που πληρώνουν 9 ευρώ το στρέμμα για άρδευση, για την μείωση του νερού. Αυτό που επιχειρείται τώρα είναι μια ορθολογική διαχείριση γι’ αυτό και στην Θαλασσιά ποτίζουν εκ περιτροπής με ωράρια τα χωράφια τους. Αν και μια λύση θα ήταν η στροφή σε λιγότερο υδροφόρες καλλιέργειες όπως σιτηρά και ηλίανθος. Αυτές οι καλλιέργειες αρχίζουν να κερδίζουν έδαφος στον κάμπο της Ξάνθης αφού το νερό άρδευση γίνεται πλέον είδος πολυτελείας.  Να σημειώσουμε ότι η Ξάνθη από τον Νέστο χρησιμοποιεί νερό για άρδευση 30.000 στρεμμάτων ενώ η Χρυσούπολη 180.000 στρεμμάτων. Επίσης να αναφέρουμε ότι το πλεονάζον νερό που διοχετεύεται στα κανάλια και το αντλούν οι αγρότες δεν το πληρώνουν στον ΤΟΕΒ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η μείωση τυ νερού έχει κάνει αισθητή την εμφάνισή της αφού μερικές καλλιέργειες στην Κρεμαστή που έμειναν απότιστες έχουν «καεί» όπως λένε οι αγρότες.

Στο όριο ασφαλείας η στάθμη στο Φράγμα του Θησαυρού

Το φαινόμενο  της λειψυδρίας είναι γενικότερο και έχει τις ρίζες του στην κλιματική αλλαγή. Σύμφωνα με το Διευθυντή της ΔΑΟΚ Π.Ε. Ξάνθης Ανδρέα Καμαριανάκη η στάθμη του νερού στο Φράγμα του Θησαυρού έχει φτάσει στο όριο ασφαλείας  λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας. Γίνεται κατανοητό λοιπόν ότι με αυτά τα δεδομένα θα διψάσουν τα χωράφια του κάμπου.

Να ληφθούν μέτρα από την περιφέρεια ζητά ο περιφερειακός σύμβουλος Κώστας Κουρτίδης

Την αναγκαιότητα να ληφθούν μέτρα από την περιφέρεια επεσήμανε ο περιφερειακός σύμβουλος Ξάνθης Κώστας Κουρτίδης: «Εγώ κρούω τον κώδωνα του κινδύνου και θα πρέπει οι αρμόδιες αρχές να ενεργοποιηθούν για να βοηθήσουν τους κατοίκους των περιοχών αυτών»

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο κ. Κουρτίδης  υπάρχουν διάφορα μέτρα και στρατηγικές που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος και καταλήγει «…Εγώ κρούω τον κώδωνα του κινδύνου και θα πρέπει οι αρμόδιες αρχές και κυρίως η Περιφέρεια ΑΜΘ,  να ενεργοποιηθούν για να βοηθήσουν τους κατοίκους των περιοχών αυτών.. θα έπρεπε να δοθεί μία λύση είτε μέσω του Φράγματος του Θησαυρού με την αποδέσμευση μεγαλύτερης ποσότητας νερού από τη ΔΕΗ είτε  να γίνουν περισσότερες πομόνες για τη διοχέτευση νερού στον Λασπία κυρίως για εμπλουτισμό ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο  να γίνουν υφάλμυρα τα νερά και φυσικά επικίνδυνα για το πότισμα των καλλιεργειών».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αντίθετο το ΚΚΕ στην άσκηση «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ – 24»

«Η κυβέρνηση καταγγέλλεται για την εμπλοκή της Ελλάδας στους πολέμους του ΝΑΤΟ και την ενί…