Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Λιγοστά και με «τσιμπημένη» τιμή φέτος τα κεράσια

Λιγοστά και με «τσιμπημένη» τιμή φέτος τα κεράσια

0

Το χαλάζι στις αρχές Μαΐου κατέστρεψε τα πρώιμα στην Ξάνθη. Απανωτό χαλάζι και 24ωρη βροχή κατέστρεψαν τα κεράσια στα κερασοχώρια της Ροδόπης

 

Μείωση από 60 – 80% της παραγωγής – 2 ευρώ πουλάει ο παραγωγός. 4 – 5 ευρώ στα μάρκετ και στις λαϊκές

 

 

Λιγοστά και με «τσιμπημένες» τιμές είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φρούτα του καλοκαιριού, τα κεράσια. Οι κλιματικές συνθήκες που δεν ήταν ευνοϊκές ευθύνονται για την μειωμένη παραγωγή και όταν μειώνεται η παραγωγή αυξάνονται οι τιμές.

Το χαλάζι στις αρχές Μαΐου κατέστρεψε τα πρώιμα κεράσια

Στην Ξάνθη η παραγωγή κερασιών είναι μικρή. Μόλις 5 – 6 είναι η παραγωγοί που έχουν δέντρα. Ένας απ’ αυτούς ο Γιάννης Δολιανίτης που μίλησε στο «Ε»: «Το πρώτο χέρι καταστράφηκε τελείως από το χαλάζι που έπεσε λίγες μέρες μετα το Πάσχα. Μαζέψαμε το δεύτερο χέρι και τώρα είμασταν στο τελευταίο. Η παραγωγή μας μικρή γιατί έχουμε μόνο 5 – 6 δένδρα αλλά είναι αισθητά μειωμένη σε σχέση με άλλες χρονιές λόγω του χαλαζιού. Εμείς διαθέτουμε το κεράσι στα 3 ευρώ το κιλό. Στα μάρκετ οι καταναλωτές το βρίσκουν 4,60 και 4,80 το κιλό. Πλανόδιοι πουλάνε και 2,50 ευρώ αλλά την άλλη μέρα είναι για πέταμα. Δεν έχει φέτος παραγωγή και η Κομοτηνή που παραδοσιακά έχει πολλή παραγωγή σε κεράσια γιατί εκεί έπεσε χαλάζι και έκανε μεγάλη ζημιά».

Απανωτό χαλάζι και 24ωρη βροχή κατέστρεψαν τα κεράσια στα κερασοχώρια της Ροδόπης – Μείωση από 60 – 80% της παραγωγής

Το ίδιο επιβεβαιώνει ο κερασοπαραγωγός από τον χωριό Δύνη Ροδόπης Νταούντ Αλή: «Φέτος η χρονιά ενώ ξεκίνησε πάρα πολύ καλά, μετά σε κάποια δέντρα είχε ακαρπία. Αλλά γενικά θα ήταν καλή αν δεν έπιανε το πρώτο χαλάζι στις αρχές Μαΐου. Προκάλεσε μεγάλη καταστροφή. Μετά ήρθε και δεύτερο χαλάζι αλλά αυτό που έκανε την μεγαλύτερη ζημιά ήταν η  βροχή. Έβρεχε 24 ώρες συνέχεια. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την μείωση της παραγωγής από 60 – 80% σε μερικά χωριά».

2 ευρώ πουλάει ο παραγωγός- 4 – 5 ευρώ στα μάρκετ και στις λαϊκές

Σ’ ότι αφορά τις τιμές ο κ. Νταούντ μας είπε ότι ο ίδιος πουλά 2 ευρώ το κιλό και η παραγωγή του διατίθεται στην τοπική αγορά αλλά κάνει και εξαγωγές στην Ρουμανία. «Στα μάρκετ και στις λαϊκές η τιμή είναι από 4 – 5 ευρώ», σημειώνει ο κ. Νταούντ ο οποίος διαθέτει  260 δέντρα σε 15 συνολικά στρέμματα. Όπως ανέφερε δε ο ίδιος όπως και άλλοι κερασοπαραγωγοί έχουν ανανεώσει τα δέντρα τους γιατί πέρσι το καλοκαίρι από την μεγάλη ξηρασία ξεράθηκαν πολλές κερασιές.

Τα κερασοχώρια και το Φεστιβάλ Κερασιού του δήμου Ιάσμου

Να σημειώσουμε ότι η καλλιέργειά του κερασιού στην Ροδόπη εντοπίζεται κυρίως στην περιοχή Γιακά της Ροδόπης. Πρόκειται για τα γνωστά κερασοχώρια Δύμη, Φωλιά, Σύμβολα, Ασώματους, που βρίσκονται μετά την Πανεπιστημιούπολη στην Κομοτηνή. Είναι δε τόσο σημαντική η καλλιέργεια κερασιού στην συγκεκριμένη περιοχή της Ροδόπης ώστε ο Δήμος Ιάσμου έχει καθιερώσει τα τελευταία χρόνια Φεστιβάλ Κερασιού στις αρχές Ιουνίου στο πλαίσιο του οποίου διοργανώνονται αθλητικοί αγώνες, μουσικές συναυλίες, χορευτικά δρώμενα, ενώ οι ντόπιοι παραγωγοί προσφέρουν απλόχερα την παραγωγή τους στον κόσμο. Μάλιστα ξεκίνησε από χθες και θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πιο «φιλική» πόλη ζητούν τα ΑμεΑ Π.Ε. Ξάνθης

Ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Θράκης, Μποζ Ερσίν μεταφέρει το κλίμα της συνάν…