Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Κάτω από το μέσο πανελλαδικό όριο οι επιδόσεις των υποψηφίων της Ξάνθης

Κάτω από το μέσο πανελλαδικό όριο οι επιδόσεις των υποψηφίων της Ξάνθης

0

«Βατερλό» στην Φυσική – Μιλούν στο «Ε» οι Καθηγητές Γιάννης Δρεμσίζης και Ηρακλής Ζωγράφος


Αναμένονται πτωτικές τάσεις στις περιζήτητες σχολές  – Τέλη Ιουνίου οι βαθμολογίες


«Βατερλό» για τους υποψήφιους που ρίχτηκαν στην ‘μάχη» των πανελλαδικών ήταν τα θέματα της Φυσικής! «Εκτελεστικό απόσπασμα» τα χαρακτήρισαν Καθηγητές Φυσικής του Δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα για να καταδείξουν τη δυσκολία των θεμάτων και τις επιδόσεις των υποψηφίων αλλά και την επίδρασή τους στις βαθμολογίες και την επίτευξη των στόχων των υποψηφίων.

Κάτω από 12 τα περισσότερα γραπτά στην Φυσική

Ειδικά στα θέματα της Φυσικής αναφέρεται  ο Καθηγητής Φυσικής Γιάννης Δρεμσίζης κάνοντας κάποιες εκτιμήσεις για τις βαθμολογίες αλλά και πως θα κινηθούν οι βάσεις: « Τα φετινά θέματα στην Φυσική ήταν πρώτα απ’ όλα πάρα πολλά. Όταν για ένα καθηγητή χρειάστηκε 1,30 ώρα για να τα απαντήσει, στον 18χρονο υποψήφιο δεν φτάνουν οι 3 ώρες. Επίσης είχαν επιστημονικά λάθη γιατί δόθηκαν κάποια δεδομένα που δεν χρειάζονταν και παίδευσαν ή αποπροσανατόλισαν τους υποψήφιους. Και τέλος ήταν όλα    πολύ μεγάλης δυσκολίας και όχι κλιμακούμενης δυσκολίας όπως συνήθως. Ήταν πολύ δύσκολο να κατανοήσει ο υποψήφιος τι ακριβώς τους ζητούν. Γι’ αυτό θα έχουμε μεγάλο ποσοστό αποτυχίας. Εκτός από ένα 10 – 12% αριστούχων τα υπόλοιπα γραπτά είναι κάτω του 12. Δεν υπάρχουν οι ενδιάμεσοι βαθμοί. Επίσης και στην Βιολογία είχε δύσκολα θέματα στην Φυσική ήταν υπερβολικά δύσκολα».

Ο κ. Δρεμσίζης πρόσθεσε ότι αναλόγως με το τι έγραψαν οι υποψήφιοι θα διαμορφωθεί και η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής καθώς και οι βάσεις στις σχολές.

Θέματα «υπερπαραγωγή» στην Φυσική

Ο πρόεδρος της Ένωσης Φροντιστών Ξάνθης και αντιπρόσωπος στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Φροντιστών Ηρακλής ζωγράφος χαρακτήρισε τα θέματα της Φυσικής «εκτελεστικό απόσπασμα» σημειώνεται ότι είναι τα δυσκολότερα θέματα που έχουν μπει τα τελευταία χρόνια: «Τα θέματα ήταν αυτό που εμείς στην γλώσσα μας λέμε «εκτελεστικό απόσπασμα» και «υπερπαραγωγή για να υποδηλώσουμε τη δυσκολία τους. Είχαν πρόβλημα στην κατανόηση. Δεν υπήρχε μια κλιμάκωση ώστε ο υποψήφιος να ξεκινήσει από κάπου και να οδηγηθεί σε ένα αποτέλεσμα. Και αυτή η θεωρία δεν έχει ζητηθεί εδώ και 15 χρόνια. Στη Φυσική το «Άριστα» είναι φέτος το 12 – 13. Ελάχιστα γραπτά πανελλαδικά θα είναι πάνω από 15».

Αναμένονται πτωτικές τάσεις στις περιζήτητες σχολές

Χαμηλές βαθμολογίες και στην Έκθεση αλλά και στην Ιστορία βλέπει ο κ. Ζωγράφος: «Παρότι οι υποψήφιοι δήλωσαν ευχαριστημένοι από την Έκθεση τελικά οι βαθμολογίες δεν είναι και  τόσο καλές Στην Ιστορία επίσης είχαμε τα δυσκολότερα θέματα των τελευταίων 5 – 10 ετών. Συνεπώς λόγω Φυσικής θα έχουμε πτώση βάσης στο 2ο και 3ο επιστημονικό πεδίο και στις λεγόμενες περιζήτητες σχολές όπως Ιατρικές και Πολυτεχνικές. Και λόγω Ιστορίας πτώση στις  Νομικές και Ψυχολογίας . Γενικά φέτος αναμένουμε πτωτικές τάσεις στις βάσεις».

Τι λένε οι εκτιμήσεις για τα επιστημονικά πεδία

Πέρυσι, κατεγράφη άνοδος και στα τέσσερα επιστημονικά πεδία, με τις δημοφιλείς σχολές (Ιατρική, Νομική, Μηχανικών Η/Υ) να επιστρέφουν σε υψηλά προηγούμενων ετών. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως εφέτος οι περιζήτητες σχολές του 2ου και 3ου επιστημονικού πεδίου θα διατηρήσουν βεβαίως τις βάσεις σε υψηλά επίπεδα, ωστόσο, θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι θα έχουν μικρή αλλά ορατή πτώση.

Παράλληλα, δεδομένου ότι πέρυσι οι βάσεις στο 1ο επιστημονικό πεδίο «εκτοξεύθηκαν» με τη Νομική Αθηνών στα 18.125 μόρια, αναμένεται μικρή πτώση και στις δημοφιλείς σχολές του πεδίου λόγω μικρότερου αριθμού αριστούχων.

Αναλυτικά, ανά επιστημονικό πεδίο αναμένονται τα εξής:

1ο επιστημονικό πεδίο: Πτώση πάνω από 200 μόρια

2ο επιστημικό πεδίο: Πτώση πάνω από 500 μόρια

3ο επιστημονικό πεδίο: Πτώση πάνω από 400 μόρια

4ο επιστημονικό πεδίο: Μικρές αυξομειώσεις, άνοδος 100 μόρια και πτώση 100 μόρια.

Χαμηλές οι επιδόσεις των υποψηφίων της Ξάνθης

Σ’ ότι αφορά τις επιδόσεις των υποψηφίων της Ξάνθης ο κ. Ζωγράφος ανέφερε πως η Ξάνθη μαζί με την Κρήτη , Ρόδο, Ηγουμενίτσα, Κέρκυρα είναι κάτω από τον πανελλαδικό μέσο όρο. Τα τελευταία χρόνια όπως είπε, «αυτό έχει βελτιωθεί αλλά παρότι δεν είναι τουριστική περιοχή όπως οι  υπόλοιπες λόγω της μειονότητας μειώνεται ο μέσος όρος».

«Κόφτης» η Φυσική για να ανοίξει η πόρτα στο Ιδιωτικό πανεπιστήμιο;

Να σημειώσουμε ότι υπάρχει μια φημολογία – συνωμοσιολογία ότι τα θέματα ήταν σκόπιμα δύσκολα για να κοπούν πολλοί υποψήφιοι και να στραφούν στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, που ωστόσο δεν την συμμερίζεται ο κ. Ζωγράφος: «Δεν πιστεύω ότι υπήρχε πολιτική σκοπιμότητα. Απλώς οι φετινές επιτροπές που βάζουν τα θέματα ήταν εκτός τόπου και χρόνου. Τα μέλη των επιτροπών αλλάζουν κάθε χρόνο. Υπήρχαν και στην έκθεση αστοχίες και συντακτικά λάθη που μπέρδεψαν τους υποψήφιους».

Τέλη Ιουνίου οι βαθμολογίες

Τέλος να αναφέρουμε ότι η ανακοίνωση των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων, που λαμβάνουν μέρος στις Πανελλαδικές εξετάσεις, θα γίνει στο τέλος του μήνα και πιθανά την Παρασκευή 28 Ιουνίου. Ακολουθεί έως το πρώτο 15νθήμερο του Ιουλίου η υποβολή των Μηχανογραφικών και μέχρι τις 10 Αυγούστου η ανακοίνωση των Βάσεων.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σφοδρή αντίδραση του Συλλόγου Διδασκόντων του 1ου Γυμνασίου για τον ενδεχόμενο χαρακτηρισμό του σχολείου ως Πειραματικό

Ενημερώνουν για όσα συζητήθηκαν με την διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και εξηγούν …