Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Καλύτερη, αλλά ανησυχητική η εικόνα της ελληνικής οικονομίας κατά την Κομισιόν

Καλύτερη, αλλά ανησυχητική η εικόνα της ελληνικής οικονομίας κατά την Κομισιόν

0

«Βλέπει» μακροοικονομικές ανισορροπίες στην έκθεση με τις εαρινές προβλέψεις


Mια βελτιωμένη εικόνα για την ελληνική οικονομία, παρά τις επιμέρους μακροοικονομικές ανισορροπίες, καταγράφει η Κομισιόν στις εαρινές προβλέψεις της.

Στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι οι μακροοικονομικές ανισορροπίες «έχουν μειωθεί αλλά παραμένουν ανησυχητικές». Γι’ αυτό το λόγο, όπως επισημαίνεται, οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι θα διερευνηθούν βάσει των μεταρρυθμισμένων δημοσιονομικών κανόνων από την Κομισιόν.

Το 2023 η Ελλάδα κατέγραφε «υπερβολικές ανισορροπίες», κάτι που σημαίνει ότι η εικόνα φέτος είναι βελτιωμένη, ενώ σημειώνεται ότι η χώρα μπορεί να εξυπηρετεί το χρέος της.

Συγκεκριμένα, οι μακροοικονομικές ανισορροπίες συνδέονται με το υψηλό κυβερνητικό χρέος, αλλά και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο πλαίσιο και της υψηλής ανεργίας, σημειώνει η Κομισιόν. Παρά το γεγονός ότι έχουν αξιοσημείωτα ήδη υποχωρήσει και αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω, η γενικότερη, ωστόσο, εικόνα παραμένει αδύναμη.

Ο δείκτης δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ συνέχισε να μειώνεται και ενώ παραμένει υψηλός σε σχεδόν 162% το 2023, οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι για τη βιωσιμότητα του χρέους πάντως, εμφανίζονται χαμηλοί.

Η αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ ήταν ένας σημαντικός «μοχλός» της ταχέως μειούμενης αναλογίας χρέους τα τελευταία χρόνια, αλλά η αναμενόμενη περαιτέρω βελτίωση του δημοσιονομικού ισοζυγίου θα διασφαλίσει την περαιτέρω μείωσή του.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο είχε διευρυνθεί σημαντικά κατά τα έτη 2020 έως 2022, μειώθηκε σημαντικά το 2023, αλλά παραμένει αυξημένο σε σχέση με την αυξημένη εγχώρια ζήτηση. Μόνο οριακές βελτιώσεις του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αναμένονται φέτος και το επόμενο έτος, καθώς η ισχυρή αύξηση των επενδύσεων προβλέπεται να διατηρήσει σε υψηλό επίπεδο τις εισαγωγές.

Ο αρνητικός λόγος εξωτερικού χρέους (NIIP) προς ΑΕΠ βελτιώθηκε επίσης πέρυσι λόγω της υψηλής αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ, αλλά παραμένει ο ασθενέστερος στην ΕΕ. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια καταγράφουν σημαντική μείωση τα τελευταία χρόνια καθώς συνέχισαν να μειώνονται το 2023, αλλά οι εξωτερικές διαδικασίες – εκτός του τραπεζικού τομέα – παραμένουν αργές και ως εκ τούτου, συνεχίζουν να επιβαρύνουν την οικονομία.

Η απασχόληση αυξήθηκε και η ανεργία μειώθηκε περαιτέρω, αλλά εξακολουθεί να είναι σχετικά υψηλή, σημειώνει η Κομισιόν. Οι δείκτες απασχόλησης αυξήθηκαν το 2023, και το αντίστοιχο ποσοστό της έφτασε  67,9% το τέταρτο τρίμηνο του 2023 (20-64 ετών), ωστόσο εξακολουθεί να είναι κάτω από τον μέσο όρο της Ε.Ε (75,5%). Η ανεργία μειώθηκε το 2023 φθάνοντας το 10,2% τον Μάρτιο 2024.

Σύμφωνα με την έκθεση, τα χρόνια σχέδια δράσης καθώς και οι εκτεταμένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έχουν πάντως ευνοήσει γενικά τη μείωση των μακροοικονομικών ανισορροπιών.

Η Κομισιόν εκτιμά ότι με διατήρηση ενός συνετού δημοσιονομικού προσανατολισμού και η συνέχιση της έγκαιρης εφαρμογής του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (RRP) εξακολουθούν να είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και τη διασφάλιση της επανεξισορρόπησης της οικονομίας.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τιμολόγια ρεύματος: Μπλε και κίτρινα τα φθηνότερα το πρώτο εξάμηνο του 2024

Ποια θα αυξηθούν τον Ιούλιο; Τα μπλε (σταθερά) και τα κίτρινα (κυμαινόμενο) τιμολόγια ηλεκ…