Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ημέρα γιορτής για τους μουσουλμάνους συμπολίτες μας. Καλό Μπαϊράμ!

Ημέρα γιορτής για τους μουσουλμάνους συμπολίτες μας. Καλό Μπαϊράμ!

0

Από σήμερα γιορτάζεται η κορυφαία θρησκευτική γιορτή των μουσουλμάνων

 

Ημέρα γιορτής σήμερα για τους μουσουλμάνους συμπολίτες μας, αφού ξεκίνησε ο τριήµερος εορτασµός του Κουρµπάν Μπαϊράµ, που αποτελεί τη µεγαλύτερη γιορτή του µουσουλµανικού κόσµου, η οποία συµβολίζει την αγάπη και τη θυσία.

Η Μουφτεία Ξάνθης, σε ανακοίνωσή της, αναφέρει: «ο Σοφολογιότατος Τοποτηρητής Μουφτής Ξάνθης Νεζντέν Χεσμερή, εύχεται σε όλους τους Μουσουλμάνους, το Κουρμπάν Μπαϊράμ (Έιντ αλ-Άντχα) να είναι ευλογημένο, να φέρει υγεία, αγάπη και ειρήνη σε όλο τον κόσμο». Ακόμη, ενημερώνει ότι ο εορτασμός στη Μουφτεία Ξάνθης για το Κουρμπάν Μπαϊράμ, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 16-06-2024 και ώρες 09:00 έως 11:00.

 

Το Κουρμπάν Μπαϊράμ στη Θράκη

Το Κουρμπάν Μπαϊράμ αποτελεί μία από τις δύο κορυφαίες θρησκευτικές εορτές, Μπαϊράμ τις οποίες γιορτάζουν οι Μουσουλμάνοι. Όπως και το Ιντ αλ-φιτρ (Σεκέρ Μπαϊράμ), έτσι και το Κουρμπάν Μπαϊράμ αρχίζει με μια σύντομη προσευχή που ακολουθείται από ένα κήρυγμα (khuṭba) και διαρκεί 3 ημέρες (αρχίζει τη 10η ημέρα του μήνα Dhul Hijja του σεληνιακού ισλαμικού ημερολογίου, που συμβαίνει να είναι περίπου 70 ημέρες μετά από το τέλος του μήνα με το Ραμαζάνι).

Οι μουσουλμάνοι της Θράκης είθισται να συνεστιάζονται σε σπίτια και να επισκέπτονται τους τάφους των αποθανόντων μελών της οικογένειας. Αν κάποιος επισκεφθεί ένα μουσουλμανικό σπίτι την ημέρα αυτή θα δεχθεί κεράσματα όπως κολόνια, καραμέλες και καφέ. Κατά την διάρκεια της ημέρας, τα παιδιά τριγυρνάνε τις μουσουλμανικές συνοικίες χτυπώντας τα κουδούνια των σπιτιών, φιλώντας το χέρι του οικοδεσπότη και λαμβάνοντας ευχές για το μπαϊράμι μαζί με γλυκά και χρήματα.

Μάλιστα, η κοινή και αρμονική συμβίωση χριστιανών και μουσουλμάνων στη Θράκη, έχει οδηγήσει σε ανταποδώσεις και συνεορτασμούς, αφού πολλοί χριστιανοί δέχονται κουρμπάνια από κρέας τις ημέρες αυτές, ενώ προσφέρουν τσουρέκια και αυγά στους μουσουλμάνους γείτονες και φίλους τις ημέρες του χριστιανικού Πάσχα.

Χρόνια Πολλά με υγεία, αισιοδοξία και αγάπη!

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σύλληψη έξι μελών ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων «Καζίνο Θράκης»

Καταγγέλλει η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ν. Ξάνθης Η Ένωση Ιδιωτικών Υπ…