Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Η Αριστερά συμφώνησε σε «Λαϊκό Μέτωπο» απέναντι στη Μαρίν Λεπέν

Η Αριστερά συμφώνησε σε «Λαϊκό Μέτωπο» απέναντι στη Μαρίν Λεπέν

0

Γαλλικά αντιπολιτευόμενα αριστερά κόμματα υποσχέθηκαν τη Δευτέρα το βράδυ να εργαστούν μαζί και να ορίσουν κοινούς υποψηφίους στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, που θα διεξαχθούν αργότερα αυτό το μήνα, για να αμφισβητήσουν την κυβέρνηση και την ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν που απειλεί με την σοκαριστική άνοδό της.

Οι σοσιαλιστές, οι πράσινοι, οι κομμουνιστές και το ριζοσπαστικό κόμμα Ανυπότακτη Γαλλία σε κοινή δήλωσή τους απευθύνουν έκκληση για μια κοινή πλατφόρμα με στόχο «να παρουσιάσουν μια εναλλακτική επιλογή απέναντι στον Εμμανουέλ Μακρόν και να δώσουν μάχη εναντίον του ρατσιστικού προγράμματος της άκρας δεξιάς». Τα κόμματα ανακοίνωσαν ότι θα υποστηρίξουν έναν κοινό υποψήφιο σε κάθε εκλογική περιφέρεια από τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας στις 30 Ιουνίου.

Στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν, Εθνική Συσπείρωση, συγκέντρωσε 32%. Το κόμμα της κυβερνητικής παράταξης Αναγέννηση του Μακρόν έλαβε σχεδόν το 15%, ενώ το Σοσιαλιστικό Κόμμα έλαβε ποσοστό περί το 14%. Ακολουθούν η Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν-Λικ Μελανσόν με 8%, οι κεντροδεξιοί Ρεπουμπλικανοί με 7%, οι Οικολόγοι με 5% όπως και το ακροδεξιό κόμμα του Ερικ Ζεμούρ. Η συμμετοχή ήταν στο 52,5% του εκλογικού σώματος και ήταν η μεγαλύτερη συμμετοχή στις ευρωεκλογές τα τελευταία 30 χρόνια στη Γαλλία.

Τα προοδευτικά κόμματα είχαν συνεργασθεί και στη διάρκεια της προηγούμενης εκστρατείας για τις βουλευτικές εκλογές το 2022. Ωστόσο στη συνέχεια, οι ηγεσίες και οι διαφορές πολιτικές -μεταξύ άλλων και για τον πόλεμο στη Γάζα- προκάλεσαν ρωγμές στη συμμαχία.

Μετά τις μαζικές απώλειες του κόμματός του στις ευρωεκλογές της Κυριακής, ο Μακρόν ανακοίνωσε πρόωρες εκλογές και διέλυσε την Εθνοσυνέλευση. Στην πρώτη δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα, ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός φέρεται να συγκεντρώνει τις περισσότερες ψήφους, χωρίς ωστόσο να εξασφαλίζει απόλυτη πλειοψηφία.

Την ίδια ώρα, η εφημερίδα «Liberation» κυκλοφόρησε τη  Δευτέρα με τίτλο – κάλεσμα σε όλα τα προοδευτικά κόμματα να φτιάξουν «λαϊκό μέτωπο» απέναντι στην άνοδο της ακροδεξιάς. Η εφημερίδα κρίνει πως είναι «ιστορικής ευθύνης» τα κόμματα να συνεννοηθούν και να κατέβουν μαζί στις βουλευτικές εκλογές στις 30 Ιουνίου και 7 Ιουλίου.

 

 

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχεδιάζεται η μετεγκατάσταση του 212 Κινητού Χειρουργικού Νοσοκομείο Εκστρατείας (ΚΙΧΝΕ) στο Νοσοκομείο Ξάνθης;

Ερώτηση ΚΚΕ στους υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Υγείας μετά το έγγραφο της Ένωσης Στρατιωτι…