Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Γυναικεία Βραβεία Μυθοπλασίας και non fiction – Women’s prize 2024: Νικήτριες οι Γκανεσανάνθαν και Ναόμι Κλάιν

Γυναικεία Βραβεία Μυθοπλασίας και non fiction – Women’s prize 2024: Νικήτριες οι Γκανεσανάνθαν και Ναόμι Κλάιν

0

Και τα δύο βιβλία που βραβεύτηκαν με το Women’s prize 2024 εξετάζουν τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι παρασύρονται από τον εξτρεμισμό


Ανακοινώθηκαν στις 13 Ιουνίου τα φετινά Γυναικεία Βραβεία Μυθοπλασίας και non fiction με την Αμερικανίδα δημοσιογράφο Naomi Klein να παίρνει το βραβείο για το non fiction βιβλίο της Doppelganger και την επίσης Αμερικανίδα συγγραφέα V.V. Ganeshananthan να αναδεικνύεται νικήτρια του βραβείου μυθοπλασίας για το μυθιστόρημά της Brotherless night.

Και τα δύο βιβλία εξετάζουν τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι παρασύρονται από τον εξτρεμισμό. Η Klein ερευνά στο βιβλίο της την αλήθεια στην πολιτική συζητώντας ακόμη και με προσωπικότητες που θεωρούνται λαϊκιστές.

Το μυθιστόρημα της Ganeshananthan διαδραματζεται στη Σρι Λάνκα, κατά τη διάρκεια του εμφύλιου πολέμου, και έχει ως πρωταγωνίστρια ένα μικρό κορίτσι που ονειρεύεται να γίνει γιατρός πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στη χώρα της και οι γύρω της αρχίσουν να εμπλέκονται με βίαιες πολιτικές ιδεολογίες.

H λαμπρή ανάλυση της Κλάιν

Η ιστορικός Suzannah Lipscomb, η οποία προήδρευσε της κριτικής επιτροπής στα βιβλία non fiction, περιέγραψε το Doppelganger ως μια «λαμπρή και πολυεπίπεδη ανάλυση» που «επιδεικνύει χιούμορ, διορατικότητα και τεχνογνωσία».

Αυτή και οι συνάδελφοί της κριτές, η συγγραφέας Kamila Shamsie, η ακτιβίστρια της δίκαιης μόδας Venetia La Manna, ο συγγραφέας και ακαδημαϊκός Nicola Rollock και η βιογράφος Anne Sebba, θαύμασαν τη «βαθιά προσωπική και εντυπωσιακά εκτεταμένη» γραφή του Klein. «Το Doppelganger είναι ένα θαρραλέο, ανθρώπινο και αισιόδοξο κάλεσμα, που μας κινεί να δούμε πέρα ​​από το μαύρο και το άσπρο, πέρα ​​από τη δεξιά και την αριστερά».

Το δεύτερο μυθιστόρημα της Αμερικανίδας συγγραφέα Ganeshananthan -το πρώτο της, Love Marriage, περιλήφθηκε στη μακρά λίστα για το βραβείο Γυναικών του 2009, γνωστό τότε ως βραβείο Orange- είναι μια αξέχαστη αφήγηση μιας χώρας και μιας οικογένειας που καταρρέουν, σύμφωνα με τον κριτικό του Guardian, Yagnishsing Dawoor.

Η πρόεδρος της κριτικής επιτροπής μυθοπλασίας, η μυθιστοριογράφος Monica Ali, περιέγραψε το Brotherless Night ως «αριστούργημα ιστορικής μυθοπλασίας».

H Ali ήταν στην επιτροπή μαζί με τη συγγραφέα Ayọ̀bámi Adébáyọ̀, τη συγγραφέα και εικονογράφο Laura Dockrill, την ηθοποιό Indira Varma και την παρουσιάστρια και συγγραφέα Anna Whitehouse.

Το βαθιά συγκινητικό βιβλίο της V.V. Ganeshananthan

Μιλώντας για το βραβευυμένο βιβλίο, η Ali το χαρακτήρισε «λαμπρό, συναρπαστικό και βαθιά συγκινητικό», επαινώντας τον τρόπο με τον οποίο «μεταφέρει με επικό τρόπο τις τραγωδίες του εμφυλίου πολέμου της Σρι Λάνκα».

Οι δύο νικήτριες έβαλαν από 30.000 λίρες η κάθε μια και ένα συλεκκτικό έργο τέχνης και ένα περιορισμένης έκδοσης έργο τέχνης.

Το Γυναικείο βραβείο μυθοπλασίας, το οποίο διανύει τώρα το 29ο έτος του, αυτοχαρακτηρίζεται ως «η μεγαλύτερη γιορτή της γυναικείας δημιουργικότητας στον κόσμο».

Δημιουργήθηκε το 1995, στον απόηχο μιας λίστας με τα βραβεία Booker του 1991 που περιείχε αποκλειστικά άνδρες. Το βραβείο μη λογοτεχνίας ανακοινώθηκε πέρυσι για πρώτη φορά, αφού έρευνα που ανατέθηκε από το Women’s Prize Trust διαπίστωσε ότι οι γυναίκες συγγραφείς non fiction βιβλίων είναι λιγότερο πιθανό να κριθούν ή να κερδίσουν βραβεία από τους άνδρες ομολόγους τους.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μαλτέζικη πινελιά δίνει η Nathalie Micallef στους τοίχους της Ξάνθης

Η ταλαντούχα street artist μοιράζεται με το «Ε» την αγάπη της για την Ελλάδα και την ελλην…