Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Γραφείο Ενδοοικογενειακής Βίας σύντομα και στην Ξάνθη

Γραφείο Ενδοοικογενειακής Βίας σύντομα και στην Ξάνθη

0

Θα υπάγεται στο Αστυνομικό Τμήμα Ξάνθης  – Στελέχωση από 8 άτομα εκπαιδευμένο προσωπικό


Θα λειτουργεί σε καθημερινή βάση – Έτοιμες και οι  δομές που θα φιλοξενούν τα θύματα


Ξεκινά μετά τις ευρωεκλογές η λειτουργία του Γραφείου Ενδοοικογενειακής Βίας στην Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης. Η προετοιμασία έχει ολοκληρωθεί και άμεσα θα τεθούν σε λειτουργία αντίστοιχα Γραφεία σε κάθε περιφερειακή ενότητα της περιφέρειας ΑΜΘ.

Ανοίγει Γραφείο Ενδοοικογενειακής Βίας στην Αστυνομία Ξάνθης – Στελέχωση από εκπαιδευμένο προσωπικό

Σύμφωνα με πληροφορίες μας από την Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση, το γραφείο της Ξάνθης θα υπάγεται στο Αστυνομικό Τμήμα Ξάνθης. Θα είναι στελεχωμένο με οκτώ άτομα προσωπικό και θα λειτουργεί σε καθημερινή βάση. Αντίστοιχη θα είναι η λειτουργία και η στελέχωση και των άλλων γραφείων σ’ όλες τις περιφερειακές ενότητες της ΑΜΘ. Επίσης είναι πολύ σημαντικά δύο ακόμη στοιχεία. Το προσωπικό που θα στελεχώσει το Γραφείο έχει ήδη εκπαιδευθεί για την διαχείριση των περιστατικών και των καταγγελιών από θύματα ενδοοικογενειακής βίας, ενώ έχουν ήδη εξασφαλιστεί οι δομές με τις οποίες θα συνεργάζεται το Γραφείο ώστε να φιλοξενούνται τα θύματα αν διατρέχουν κίνδυνο. Πρόκειται για τα λεγόμενα «safe houses», για τη βραχυπρόθεσμη ασφαλή φιλοξενία γυναικών-θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, καθώς και μελών της οικογένειας τους, όπως τα ανήλικα παιδιά τους, που χρειάζονται προστασία.

Παράλληλα θα τεθεί σε λειτουργία και η εφαρμογή του Panic Button (κουμπί πανικού). Οι ενδιαφερόμενοι θα το δηλώνουν και θα έχουν την δυνατότητα όταν νιώθουν ότι απειλούνται να το πατούν και να καλείται η Αστυνομία.

488 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας την περασμένη εβδομάδα σ’ όλη την χώρα

Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας την περασμένη εβδομάδα από 27 Μαΐου έως 2 Ιουνίου 2024, για την αντιμετώπιση του φαινομένου της ενδοοικογενειακής βίας, δραστηριοποιήθηκαν οι υπηρεσίες της  Ελληνικής Αστυνομίας, και ιδιαίτερα τα επιχειρησιακά Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, που επιλαμβάνονται στην πλειονότητα των περιστατικών.

Στο πλαίσιο αυτό οι αστυνομικοί σε όλη τη χώρα ανταποκρίθηκαν σε -876- κλήσεις στο τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης και χορηγήθηκε σε 70 γυναίκες θύματα, η εφαρμογή του Panic Button. Συνολικά, διαχειρίστηκαν 488 περιστατικά, για τα οποία πραγματοποιήθηκαν 319 συλλήψεις, ενώ παράλληλα μεταφέρθηκαν σε δομές με οχήματα της Ελληνικής Αστυνομίας δέκα θύματα.

Τον Μάιο έγιναν 1.500 συλλήψεις κακοποιητών

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανέφερε πως: «Τον Μάιο έγιναν 1.500 συλλήψεις. Κάθε βράδυ περίπου γίνονται 50 συλλήψεις ανδρών κακοποιητών απέναντι στη γυναίκα τους, τα παιδιά τους, τη σύντροφό τους. Είναι διαφορετικά άτομα. Στους πέντε μήνες του 2024 έγιναν 4.500 συλλήψεις. Τα περιστατικά ήταν 7.500. Η Αστυνομία έχει οργανώσει δομές, προσωπικό, νομοθεσία και καταφύγια. Υπήρχαν όλα αλλά δε λειτουργούσαν όπως έπρεπε και δεν ήταν καθαρό και συνειδητοποιημένο στους αστυνομικούς πόσο σημαντικό είναι το θέμα».

60 περιστατικά και 44 συλλήψεις για ενδοοικογενειακή βία σε 10 μέρες τον Απρίλιο στην ΑΜΘ

«Ανοίγουν τα στόματα» και πληθαίνουν οι καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία και στην περιφέρειά της ΑΜΘ. Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ μόλις δέκα ημέρες και ειδικότερα από τις 10 – 17 Απριλίου 2024, διαχειρίστηκε 60 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, ενώ προχώρησε σε 44 αυτόφωρες συλλήψεις.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πιο «φιλική» πόλη ζητούν τα ΑμεΑ Π.Ε. Ξάνθης

Ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Θράκης, Μποζ Ερσίν μεταφέρει το κλίμα της συνάν…