Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Εκλογές Ευρωεκλογές 2024: Τι συμβαίνει στην Ευρώπη

Ευρωεκλογές 2024: Τι συμβαίνει στην Ευρώπη

0

Η ψήφος είναι υποχρεωτική μόνο σε πέντε κράτη μέλη: Ελλάδα, Κύπρο, Βέλγιο, Λουξεμβούργο και Βουλγαρία. Στο Βέλγιο, η ψηφοφορία δεν είναι υποχρεωτική για ψηφοφόρους ηλικίας 16 και 17 ετών


Για ποιους δεν είναι η υποχρεωτική ψήφος στην Ελλάδα


Άνοιξαν την Πέμπτη οι κάλπες στην Ολλανδία, για τη διαδικασία των Ευρωεκλογών που πραγματοποιούνται στα 27 κράτη-μέλη και θα διαρκέσουν μέχρι την Κυριακή.

Ο Ολλανδός εθνικιστής Γκερτ Βίλντερς ετοιμάζεται να καρπωθεί νέα εκλογικά κέρδη καθώς βάσει δημοσκοπήσεων το αντιμεταναστευτικό Κόμμα Ελευθερίας (PVV) του Βίλντερς κοντράρεται οριακά με τον συνδυασμό Εργατικών/Πράσινης Αριστεράς. Τα δύο κόμματα αναμένεται να κερδίσουν από 8 έδρες.

Ο Βίλντερς δεν είχε εξασφαλίσει έδρα στις προηγούμενες Ευρωεκλογές το 2019. Εργατικοί και Πράσινη Αριστερά κατεβαίνουν φέτος μαζί, αλλά θα είναι σε ξέχωρες ομάδες στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ο Βίλντερς ποντάρει στις δεσμεύσεις του για αντιμετώπιση της μετανάστευσης και στους περιορισμούς για χορήγηση ασύλου, θέσεις που του είχαν δώσει δύναμη στις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου.

Τον Μάιο ο Βίλντερς εξασφάλισε συμφωνία με ακόμη τρία συντηρητικά κόμματα για να σχηματίσουν δεξιά κυβέρνηση που θα ορκιστεί στα τέλη Ιουνίου. Η κυβέρνησή του αναμένεται να ασκήσει πιέσεις στις Βρυξέλλες σχετικά με το μεταναστευτικό και θα ζητήσει εξαιρέσεις από τη συμφωνία για τη μετανάστευση αλλά και για το κλίμα, αξιώνοντας και μείωση της ολλανδικής συνεισφοράς στον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Ευρωεκλογές: Η διαδικασία

Από τις 6 έως τις 9 Ιουνίου του 2024 περισσότεροι από 370 εκατομμύρια άνθρωποι στα 27 κράτη μέλη θα κληθούν να ψηφίσουν στις ευρωπαϊκές εκλογές. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τονίζει τη σημασία της συμμετοχής με το σύνθημα «Αξιοποίησε την ψήφο σου. Για να μην αποφασίσουν άλλοι για σένα». Κάποια κράτη-μέλη επέτρεψαν πρόωρη ψηφοφορία, είτε ηλεκτρονικά είτε μέσω επιστολικής ψήφου, όπως στη χώρα μας, ωστόσο ο κύριος όγκος των εκατομμυρίων Ευρωπαίων εκλογέων προσέρχεται στις κάλπες από την Πέμπτη έως και την Κυριακή. Η Εσθονία έγινε η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που άρχισε να ψηφίζει τη Δευτέρα, τόσο ηλεκτρονικά όσο και αυτοπροσώπως. Μία ημέρα νωρίτερα, η Μάλτα και η Πορτογαλία επέτρεψαν την πρόωρη ψηφοφορία για όσους βρίσκονται στο εξωτερικό και έχουν ιατρικά προβλήματα.

Χθες, Παρασκευή 7 Ιουνίου, ψήφισαν η Ιρλανδία και η Τσεχία, χώρα στην οποία οι ψηφοφόροι έχουν δύο ημέρες για να ψηφίσουν (χθες και Σάββατο). Σήμερα 8 Ιουνίου θα προσέλθουν στις κάλπες οι ψηφοφόροι της Σλοβακίας, της Μάλτας και της Λετονίας. Αύριο Κυριακή, 9 Ιουνίου, ψηφίζουν οι πολίτες σε 21 χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, δικαίωμα ψήφου έχουν οι πολίτες άνω των 18 ετών, εκτός από την Ελλάδα (άνω των 17 ετών), τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Αυστρία και τη Μάλτα (άνω των 16 ετών). Η ψήφος είναι υποχρεωτική μόνο σε πέντε κράτη μέλη: Ελλάδα, Κύπρο, Βέλγιο, Λουξεμβούργο και Βουλγαρία. Στο Βέλγιο, η ψηφοφορία δεν είναι υποχρεωτική για ψηφοφόρους ηλικίας 16 και 17 ετών.

«Η δημοκρατία στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει σήμερα μεγαλύτερη σημασία από ποτέ. Η ψήφος σας θα καθορίσει την πορεία που θα ακολουθήσει η Ευρώπη τα επόμενα πέντε χρόνια. Θα κρίνει σε ποια Ευρώπη θέλουμε να ζήσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola. «Μην αφήσετε κάποιον άλλον να αποφασίσει για εσάς. Ψηφίστε στις 6-9 Ιουνίου 2024. Κάθε ψήφος μετράει».

Το 2019 συμμετείχαν πανευρωπαϊκά στις εκλογές πάνω από τους μισούς πολίτες που είχαν δικαίωμα ψήφου (50,6%). Την άνοιξη του 2024, η έρευνα του Ευρωβαρόμετρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με θέμα τις ευρωπαϊκές εκλογές (στην οποία συμμετείχαν 26.000 πολίτες από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ) έδειξε ότι πάνω από το 60% των Ευρωπαίων πολιτών ενδιαφέρεται για τις εκλογές που θα διεξαχθούν από τις 6 έως τις 9 Ιουνίου του 2024. Το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο κατά έντεκα ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με την άνοιξη του 2019, τρεις μήνες πριν από τις προηγούμενες ευρωπαϊκές εκλογές. Επιπλέον, το 71% δηλώνει ότι είναι πιθανό να ψηφίσει, ποσοστό επίσης μεγαλύτερο κατά 10 μονάδες.

Για ποιους δεν είναι η υποχρεωτική ψήφος στην Ελλάδα

Κατ` εξαίρεση η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος δεν είναι υποχρεωτική για όσους έχουν υπερβεί το 70ο έτος της ηλικίας τους, καθώς και για όσους βρίσκονται την ημέρα της ψηφοφορίας στο εξωτερικό (άρθρο 117 παρ. 2 του π.δ.26/2012).

Μπορούν να μην προσέλθουν στην κάλπη όσοι:

  • Έχουν υπερβεί το 70ο έτος της ηλικίας τους,
  • πρόκειται να βρίσκονται κατά την ημέρα της ψηφοφορίας στο εξωτερικό,
  • έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, αλλά δεν κατέστη δυνατή η σύσταση ειδικού εκλογικού τμήματος ετεροδημοτών, λόγω μη συμπλήρωσης, σε όλη την εφετειακή περιφέρεια, του αριθμού των 40, τουλάχιστον, ετεροδημοτών εκλογέων της ίδιας βασικής εκλογικής περιφέρειας.
  • για εξαιρετικής σημασίας λόγους δεν μπορούν να προσέλθουν στην κάλπη.

Λόγοι ανωτέρας βίας

Αυτοί, λοιπόν, που για υψίστης σημασίας λόγους δεν μπορούν να προσέλθουν στις κάλπες είναι «δικαιολογημένοι». Τέτοιοι είναι:

  • Υπάλληλοι του δημοσίου, για τους οποίους, σοβαρές υπηρεσιακές ανάγκες δεν θα τους επιτρέψουν να απουσιάζουν από την Υπηρεσία τους, για να μεταβούν να ψηφίσουν στον τόπο, στους εκλογικούς καταλόγους, του οποίου είναι εγγεγραμμένοι.
  • Υπάλληλοι νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, νοσηλευτικών ιδρυμάτων, οργανισμών και επιχειρήσεων κοινής ωφελείας κ.λπ., στους οποίους, επίσης, λόγω σοβαρών υπηρεσιακών αναγκών, δεν είναι δυνατή η χορήγηση άδειας μετάβασης.
  • Εκλογείς που δεν θα μπορούν να μεταβούν στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος για λόγους υγείας
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκλογές
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σύσκεψη για την πυροπροστασία με συμμετοχή όλων των πολιτικών φορέων ΑΜΘ

Η σύσκεψη συγκαλείται από τον υφυπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας – Θράκης…