Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Eurostat: 169 εκατ. στρέμματα το ποσοστό των εκτάσεων βιολογικών στην ΕΕ

Eurostat: 169 εκατ. στρέμματα το ποσοστό των εκτάσεων βιολογικών στην ΕΕ

0

Σε όρους εκτάσεων, οι μεγαλύτερες συγκεντρώνονται στη Γαλλία με 29 εκατ. στρέμματα – Με 9,2 εκατ. στρ. η Ελλάδα


Στα 169 εκατ. στρέμματα ανήλθαν οι βιολογικές εκτάσεις της ΕΕ το 2022, με το ποσοστό της βιολογικής γης επί του συνόλου της χρησιμοποιούμενης αγροτικής γης να ανέρχεται στο 10,5% για την Κοινότητα, την ίδια χρονιά. Τα στοιχεία αυτά ανακοινώθηκαν πρόσφατα από την ΕΕ και, πιο συγκεκριμένα, με βάση τα επικαιροποιημένα δεδομένα της Eurostat, ενώ στις βιολογικές εκτάσεις συμπεριλαμβάνονται όσες τελούν υπό βιολογική διαχείριση αλλά κι εκείνες που βρίσκονται στο στάδιο της μετατροπής, μία διαδικασία που διαρκεί 2-3 χρόνια.

«Τα τελευταία δεδομένα επιβεβαιώνουν τη συνέχιση της ταχείας επέκτασης των βιολογικών εκτάσεων στην ΕΕ, καθώς μεταξύ 2012-2022 σημειώθηκε εκτιμώμενη αύξηση κατά 74 εκατ. στρέμματα, που ισοδυναμεί με άνοδο της τάξεως του 79%», σημειώνει η Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή. Σε αυτή τη δεκαετία, το σύνολο των βιολογικών εκτάσεων αυξήθηκε σχεδόν σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, παρότι δεν ακολούθησαν όλα τον ίδιο ρυθμό. Για παράδειγμα, στην Κροατία τετραπλασιάστηκε καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξηση (+306%), ενώ, ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά κατέγραψαν οι Πορτογαλία (+278%), Βουλγαρία (+182%), Γαλλία (+179%), Ουγγαρία (+145%), Ρουμανία (+123%) και Ιταλία (+101%).

Σε όρους εκτάσεων, οι μεγαλύτερες συγκεντρώνονται στη Γαλλία με 29 εκατ. στρέμματα (που ισοδυναμούν με το 17% του ευρωπαϊκού συνόλου), ενώ η χώρα, μαζί με τις Ισπανία (27 εκατ. στρέμματα), Ιταλία (23 εκατ. στρέμματα) και Γερμανία (16 εκατ. στρέμματα) αντιπροσωπεύουν το 56% των ευρωπαϊκών εκτάσεων βιολογικών. Ένα ακόμη 5,5% αντιπροσωπεύει η χώρα μας, που ακολουθεί στην κατάταξη με περισσότερα από 9,2 εκατ. στρέμματα.

Αν και μακριά ακόμη από τον στόχο του 25% εκτάσεων βιολογικών έως το 2030 -ένα από τα βασικά ζητούμενα για την Κομισιόν μέσω της Στρατηγικής «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο»- η ΕΕ έχει καταφέρει να βελτιώσει σημαντικά το ποσοστό των βιολογικών επί του συνόλου των εκτάσεων σε βάθος δεκαετίας -από 5,9% το 2012 σε 10,5% το 2022.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πιο «φιλική» πόλη ζητούν τα ΑμεΑ Π.Ε. Ξάνθης

Ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Θράκης, Μποζ Ερσίν μεταφέρει το κλίμα της συνάν…