Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Έτος στοματικής υγείας το 2024 με διήμερο αφιέρωμα στην οδοντιατρική φροντίδα και πρόληψη στην Ξάνθη

Έτος στοματικής υγείας το 2024 με διήμερο αφιέρωμα στην οδοντιατρική φροντίδα και πρόληψη στην Ξάνθη

0

Στις 14 και 15 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί η 13η Πανθρακική Οδοντιατρική Σύνοδος στην Ξάνθη στο Hotel Z Palace & Congress Center με θέμα «Πρόληψη: Ο Ακρογωνιαίος Λίθος της Οδοντιατρικής Φροντίδας»


Ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ξάνθης, κ. Πανταζόπουλος παρατηρεί ότι τα παιδιά δείχνουν ενδιαφέρον, μιας και όλα παίρνουν τις βάσεις από το σπίτι, δηλαδή έχουν μία πρώτη επαφή με την οδοντόκρεμα, με την οδοντόβουρτσα και το πλύσιμο των δοντιών τους


Το διήμερο Παρασκευή 14 & Σάββατο 15 Ιουνίου 2024 θα πραγματοποιηθεί η 13η Πανθρακική Οδοντιατρική Σύνοδος στην Ξάνθη και συγκεκριμένα στο Hotel Z Palace & Congress Center με θέμα «Πρόληψη: Ο Ακρογωνιαίος Λίθος της Οδοντιατρικής Φροντίδας». Επισημαίνεται μάλιστα ότι θα πάρουν μέρος οι Οδοντιατρικοί Σύλλογοι Θράκης, Ξάνθης-Ροδόπης-Έβρου.


«Σε κάθε περίπτωση εμείς προσπαθούμε να δώσουμε περισσότερα εφόδια στην “φαρέτρα” του καθημερινά μαχόμενου οδοντιάτρου στην πράξη»
Ανδρέας Πανταζόπουλος
Πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ξάνθης

Ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ξάνθης, Ανδρέας Πανταζόπουλος, τονίζει στο «Ε» ότι «πρόκειται για μία επιστημονική εκδήλωση που διοργανώνουμε κάθε χρόνο οι τρεις σύλλογοι της Θράκης, Έβρος, Ροδόπη και Ξάνθη και την συνδιοργανώνουμε κάθε χρόνο σε διαφορετική πόλη».

Στην συνέχεια, υποστηρίζει ότι «η πρόληψη είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα γι’ αυτό και το θέμα για φέτος είναι “Πρόληψη: Ο Ακρογωνιαίος Λίθος της Οδοντιατρικής Φροντίδας”. Ως επιστημονικός συντονιστής έχει οριστεί ο Βασίλης Παπαϊωάννου, καθηγητής οδοντιατρικής σχολής στην Αθήνα με ειδικότητα σχετική με την προληπτική οδοντιατρική. Επίσης, τέσσερις με πέντε ομιλητές θα προσεγγίσουν το θέμα της πρόληψης με διαφορετικό τρόπο ο καθένας. Θα μας τιμήσει με την παρουσία του και ο πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας μαζί με πέντε μέλη από το Διοικητικό Συμβούλιο».

Επισημαίνει ακολούθως ότι θα φθάσουν επισκέπτες και από όμορους νομούς, ακόμη και από Θεσσαλονίκη και Αθήνα και υπενθυμίζει συνάμα ότι φέτος η Σύνοδος συνδυάζεται με το έτος στοματικής υγείας, το 2024 που έχει ανακηρύξει η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία για την Ελλάδα.

Τονίζει ότι «σε κάθε περίπτωση εμείς προσπαθούμε να δώσουμε περισσότερα εφόδια στην “φαρέτρα” του καθημερινά μαχόμενου οδοντιάτρου στην πράξη. Μας ενδιαφέρει, όσο μπορούμε να κινητοποιούμε τους συναδέλφους στις κατευθύνσεις που δίνει η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και να επαναφέρουμε στην μνήμη μας πράγματα που ενδεχομένως μέσα από την καθημερινή ρουτίνα έχουν μείνει πίσω και άλλα που επιστημονικά, και σύμφωνα με τις δομές της οδοντιατρικής, είναι επίκαιρα κάθε χρόνο».

Δράσεις στα σχολεία από τον Οδοντιατρικό Σύλλογο στην Ξάνθη

Αναφορικά με δράσεις που «τρέχει» ο Σύλλογος στην Ξάνθη, εστιάζει την προσοχή στα ακόλουθα:

«Επίσης, κάνουμε δράσεις και σε σχολεία. Επισκεπτόμαστε παιδικούς σταθμούς του Δήμου, μιλάμε σε μαθητές/τριες για την στοματική υγεία, τους προβάλλουμε κάποια σχετικά βίντεο, κάνουμε έναν έλεγχο στην στοματική κοιλότητα, τους κάνουμε δώρο από μία οδοντόκρεμα και μία οδοντόβουρτσα για να ξεκινήσουν να έρχονται σε επαφή με την στοματική υγιεινή. Ανάλογες δράσεις πραγματοποιούνται και στα δημοτικά σχολεία».

Τέλος, παρατηρεί ότι τα παιδιά δείχνουν ενδιαφέρον, μιας και όλα παίρνουν τις βάσεις από το σπίτι, δηλαδή έχουν μία πρώτη επαφή με την οδοντόκρεμα, με την οδοντόβουρτσα και το πλύσιμο των δοντιών τους.

«Γενικά ανταποκρίνονται θετικά και τα δοντάκια τους επίσης είναι σε πολύ καλή κατάσταση, καθώς αυτό αποτελεί μία διαπίστωση που προκύπτει ως λογικό απότοκο της δράσης του Συλλόγου μας που πραγματοποιούμε με την μορφή επισκέψεων σε σχολεία της περιοχής και στόχο έχουν την ενημέρωση πάνω σε θέματα οδοντιατρικής φύσεως και στοματικής υγιεινής».



Θα μιλήσουν οι:

  • Βασίλειος Παπαϊωνάννου, Αναπληρωτής Καθηγητής στην Οδοντιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στην Προληπτική και Κοινωνική Οδοντιατρική
  • Χρήστος Ραχιώτης, Αναπληρωτης Καθηγητής της Οδοντικής Χειρουργικής στην Οδοντιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ
  • Ιωσήφ Σηφακάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής Ορθοδοντικής στην Οδοντιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ
  • Ερωφίλη Παπαδοπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια στην Κλινική Στοματολογίας και Νοσοκομειακής Οδοντιατρικής του Τμήματος Οδοντιατρικής του ΕΚΠΑ
  • Βασίλειος Τσανίδης, ασκεί την παιδοδοντιατρική από το 1991 στην Κομοτηνή όπου διατηρεί και ιατρείο μαζί με τον Νικόλαο Β.Τσανίδη

Ημερομηνία και Ώρα:

Παρασκευή: 16:00 έως 20:30 και Σάββατο: 09:30 έως 16:30

Τοποθεσία: Hotel Z Palace & Congress Center


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αναρτήθηκαν τα προσωρινά αποτελέσματα κοινωνικού τουρισμού

Ενστάσεις έως τη Δευτέρα το απόγευμα   Αναρτήθηκαν το Σάββατο 22 Ιουνίου, οι προσωριν…