Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Απασχόληση Επιβάλλεται σε τουρισμό και επισιτισμό η ψηφιακή κάρτα εργασίας από την 1η Σεπτεμβρίου

Επιβάλλεται σε τουρισμό και επισιτισμό η ψηφιακή κάρτα εργασίας από την 1η Σεπτεμβρίου

0

Υποχρεωτική για 1,2 εκατ. μισθωτούς έως τα Χριστούγεννα


Τουλάχιστον 1,2 εκατ. μισθωτοί, έως τα Χριστούγεννα του 2024, θα είναι υποχρεωμένοι να «χτυπούν» την ψηφιακή κάρτα εργασίας.

Σύμφωνα με το νέο χρονοδιάγραμμα που έθεσε η υπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, την 1η Ιουλίου θα εφαρμοστεί το μέτρο υποχρεωτικά σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της βιομηχανίας και του λιανεμπορίου, ενώ από την 1η Σεπτεμβρίου θα εφαρμοστεί πιλοτικά στον τουρισμό και τον επισιτισμό, με υποχρεωτική εφαρμογή στο τέλος του έτους.

Η υπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου έχει ξεκαθαρίσει ότι στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα λειτουργικό πλαίσιο που θα διευκολύνει τους εργοδότες και θα διασφαλίζει τους εργαζόμενους. Άφησε μάλιστα ανοικτό το ενδεχόμενο βελτιωτικών παρεμβάσεων, που θα διευκολύνουν την εφαρμογή της κάρτας εργασίας, χωρίς όμως να αλλοιώνουν τον σκοπό της θεσμοθέτησής της, που δεν είναι άλλος από την αύξηση της παραγωγικότητας, τη δημιουργία καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας και την ενίσχυση των επιχειρήσεων, ώστε να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικές και εξωστρεφείς.

Να σημειωθεί ότι η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας ξεκίνησε την 1η Ιουλίου 2022 για το σύνολο των τραπεζών της χώρας και τα super market με περισσότερους από 250 εργαζόμενους, επεκτάθηκε αργότερα στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις καθώς και τις εταιρείες παροχής ιδιωτικής προστασίας (security), ενώ στα μέσα του 2023 εντάχθηκαν υποχρεωτικά στο σύστημα οι ΔΕΚΟ μεταφορών -ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ, Σταθερές Συγκοινωνίες, ΟΣΥ, ΟΑΣΑ, ΟΣΕΘ, ΟΑΣΘ, η Hellenic Train και η Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Υλικού.

Από την 1η Ιανουαρίου και σταδιακά εντάσσονται υποχρεωτικά στο ίδιο σύστημα ψηφιακής κάρτας οι επιχειρήσεις στον κλάδο της βιομηχανίας καθώς και όσες ανήκουν στο λιανεμπόριο. Εξαιρούνται μόνο οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της ενέργειας, στα πετρελαιοειδή και στα ορυχεία.

Σύμφωνα δε με την κ. Μιχαηλίδου, την 1η Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει η εφαρμογή του μέτρου, πιλοτικά, σε επισιτισμό και τουρισμό, ώστε προς τα Χριστούγεννα, περίπου 1,2 εκατ. εργαζόμενοι σε μεγάλους και κρίσιμους κλάδους της οικονομίας να καλύπτονται από την υποχρεωτική χρήση της ψηφιακής κάρτας. Και όπως επισημαίνει ο Γενικός Διευθυντής Εργασιακών Σχέσεων του υπουργείου Κωνσταντίνος Αγραπιδάς, εκτός από τα προφανή οφέλη του μέτρου στην αγορά εργασίας, με τον έλεγχο της αδήλωτης ή υποδηλωμένης απασχόλησης, τον περιορισμό των απλήρωτων υπερωριών, την αύξηση των εσόδων του ΕΦΚΑ και τη δημιουργία κλίματος υγιούς ανταγωνισμού στο εγχώριο επιχειρείν, η χρήση της ψηφιακής κάρτας εργασίας από το σύνολο της αγοράς αποτελεί ένα σημαντικό χτύπημα στη γραφειοκρατία.

Ιδιαίτερα η χρήση του μέτρου της απολογιστικής δήλωσης των αλλαγών ωραρίου εργασίας, οργάνωσης του χρόνου εργασίας και υπερωριών, μειώνει τη γραφειοκρατία, καθώς οι εργοδότες επιχείρησης ή εκμετάλλευσης που θα κάνει χρήση της ψηφιακής κάρτας εργασίας, εφόσον το επιλέξουν, θα μπορούν να μη στέλνουν στο σύστημα Εργάνη τις μεταβολές των ωραρίων ή ακόμη και τις υπερωρίες πριν από την πραγματοποίησή τους.

Οι δηλώσεις θα γίνονται στο τέλος του επόμενου μήνα. Αυτό, δίνει, σύμφωνα με τον κ. Αγραπιδά, στους εργοδότες τη δυνατότητα να χειρίζονται καλύτερα τις έκτακτες μεταβολές ωραρίου των εργαζόμενων ή τυχόν υπερωριών.

Παράλληλα, παρέχεται και το δικαίωμα «ευέλικτης προσέλευσης» στον εργαζόμενο, δύο ώρες από την κατά κύριο λόγο έναρξη της εργασίας. Αυτό σημαίνει πως εάν κάποιος αργήσει για μισή ώρα, να μπορεί να παραμείνει μισή ώρα αργότερα, προκειμένου να συμπληρώσει το 8άωρό του, χωρίς αλλαγές βέβαια στη φύση της απασχόλησής του (ευέλικτη προσέλευση δεν σημαίνει ευέλικτη εργασία).

Προσοχή χρειάζεται αφενός γιατί δεν πρέπει να υπάρχουν «ορφανά χτυπήματα», δηλαδή μη σημάνσεις κάρτας είτε κατά την είσοδο είτε κατά την έξοδο των εργαζομένων, όπως βέβαια και μη χρήση της κάρτας, καθώς θα υπάρχει σοβαρός κίνδυνος, σε περίπτωση επιτόπιου ελέγχου, για επιβολή προστίμου 10.500 ευρώ.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Απασχόληση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

IRIS: Έρχονται πρόστιμα – Χωρίς το σύστημα οι μισοί επαγγελματίες

Το υπουργείο Οικονομικών δίνει τελεσίγραφο στους επαγγελματίες μέχρι 30/6 Αποστάσεις από τ…