Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επαγγελματική διέξοδος για τους φίλους της φύσης η ειδικότητα «Συνοδού Βουνού»

Επαγγελματική διέξοδος για τους φίλους της φύσης η ειδικότητα «Συνοδού Βουνού»

0

Προτίθεται να λειτουργήσει την ειδικότητα η Σχολή Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης της Ξάνθης από τη νέα σχολική χρονιά


Δυνατότητα σπουδών για τους ενδιαφερόμενους από την Ξάνθη και την ευρύτερη περιοχή. Αναπτυσσόμενος ο κλάδος όσο ενισχύεται ο εναλλακτικός τουρισμός στη χώρα


Υποσχόμενη επαγγελματική διέξοδο για τους φίλους του βουνού και όσους ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με τον εναλλακτικό τουρισμό αποτελεί η ειδικότητα Συνοδού Βουνού, την οποία προτίθεται να λειτουργήσει η Σχολή Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης της Ξάνθης (πρώην ΙΕΚ) από τη νέα σχολική χρονιά.

Πρόκειται για μια συνολική προσπάθεια, που σκοπό έχει αφενός να δώσει τη δυνατότητα σπουδών σε όσους ενδιαφέρονται από την ευρύτερη περιοχή, αλλά και να ενισχύσει επαγγελματικά τις πρωτοβουλίες εναλλακτικού τουρισμού, μιας και η Ξάνθη ως νομός προσφέρεται για τέτοιου είδους δραστηριότητες, άρα και οι επιχειρήσεις του κλάδου αναζητούν καταρτισμένο προσωπικό, αλλά και διατίθεται πρόσφορο έδαφος για νέες επαγγελματικές δραστηριότητες στο χώρο.


«Η ειδικότητα του «Συνοδού Βουνού» αναπτύσσεται όσο ενισχύεται ο εναλλακτικός τουρισμός»
Χρήστος Κόνης
Αντιπρόεδρος σωματείου Αρχηγών Βουνού Ελλάδος

«Εμείς προτείναμε την ειδικότητα θεωρώντας ότι είναι χρήσιμη και ευελπιστούμε να συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός σπουδαστών»
Ζαφειρούλα Κοτσάκη
Διευθύντρια ΣΑΕΚ Ξάνθης

Στοχευμένη επιλογή από τη ΣΑΕΚ Ξάνθης

Η διευθύντρια στα ΣΑΕΚ Ξάνθης κα Ζαφειρούλα Κοτσάκη ενημέρωσε ότι γίνεται η προσπάθεια να λειτουργήσει φέτος η ειδικότητα, αφού έχει προταθεί από την πλευρά της σχολής και ευελπιστούν να συγκεντρωθούν κατ’ ελάχιστο είκοσι άτομα για να «τρέξει» η ειδικότητα. Όπως μας ενημέρωσε η ειδικότητα του Συνοδού Βουνού έχει μπει στο παράλληλο μηχανογραφικό και για τις υπόλοιπες θέσεις που θα προκύψουν θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση και ενδιαφερόμενοι με απολυτήριο Λυκείου.

«Εμείς επιδιώκουμε να λειτουργήσει η ειδικότητα, μιας και το φυσικό περιβάλλον του νομού μας προσφέρεται για ανάλογες επαγγελματικές επιλογές», σημείωσε η κα Κοτσάκη, προσθέτοντας ότι μέσω της γειτνίασης με το τμήμα Φυσικής Αγωγής του ΔΠΘ αλλά και το τμήμα των Δασολόγων, εξασφαλίζεται η συνεργασία με κατάλληλους εκπαιδευτές.

Να θυμίσουμε ότι στα μέσα της δεκαετίας του 2000 η ειδικότητα του «Συνοδού Βουνού» διατίθετο σε τέσσερις μόλις σχολές της χώρας, μεταξύ των οποίων και της Σταυρούπολης Ξάνθης (μαζί με Μετέωρα, Νεστόριο και Καστανιά Καρδίτσας).

Συνοδοί Βουνού: Μία πολυδιάστατη αναπτυσσόμενη ειδικότητα

Για τις δυνατότητες που προσφέρει η ειδικότητα του Συνοδού Βουνού μίλησε στο «Ε» ο αντιπρόεδρος του σωματείου Αρχηγών βουνού Ελλάδος κ. Χρήστος Κόνης, ο οποίος επεσήμανε ότι η γεωμορφολογία της Ελλάδας προσφέρει μια σειρά από εξειδικεύσεις που μπορούν να δώσουν επαγγελματική διέξοδο στους φίλους του βουνού, που θέλουν να ακολουθήσουν αυτή την ειδικότητα.

«Οι συνοδοί βουνού ασφαλώς και συνοδεύουν περιηγήσεις σε μονοπάτια, ωστόσο έχουν πολλές δυνατότητες πέρα από αυτό», τόνισε ο κ. Κόνης, εξηγώντας ότι μπορούν να επικεντρωθούν σε περιηγήσεις που αφορούν τη χλωρίδα και την πανίδα, την αναζήτηση μανιταριών, τα sports βουνού (καγιάκ, ράφτινγκ κλπ), τους αγώνες δρόμου βουνού, ποδηλάτου, και άλλες νεότερες μορφές εκδρομών, όπως jeeping, διαδρομή με γουρούνες κ.ά.

Με λίγα λόγια οι κάτοχοι διπλώματος της ειδικότητας «Συνοδός Βουνού» μπορούν να εργαστούν και ως ελεύθεροι επαγγελματίες και ως εργαζόμενοι σε τουριστικές επιχειρήσεις που υλοποιούν τουριστικά πακέτα και περιλαμβάνουν δραστηριότητες ενεργής αναψυχής-περιπέτειας ή άλλες μορφές εναλλακτικού τουρισμού, σε παιδικές κατασκηνώσεις όπου διοργανώνονται σχετικές δραστηριότητες, σε κρατικούς φορείς και οργανισμούς παροχής υπηρεσιών αθλητικής αναψυχής και αγωγής υπαίθρου, σε εθελοντικούς φορείς και οργανώσεις όπου περιλαμβάνονται οι περιβαλλοντικές οργανώσεις (π.χ. WWF), διεθνείς οργανώσεις διαπαιδαγώγησης (π.χ. Προσκοπισμός, Οδηγισμός), διεθνείς οργανώσεις αλληλεγγύης (π.χ. Ερυθρός Σταυρός, Γιατροί χωρίς σύνορα).

Για το σωματείο βέβαια, όπως προσθέτει ο κ. Κόνης, η προσπάθεια επικεντρώνεται στην κατάρτιση και πιστοποίηση Οδηγών Βουνού, αυτών δηλαδή που δεν περιορίζονται σε μικρής δυσκολίας υπαίθριες δραστηριότητες, αλλά αναλαμβάνουν απαιτητικές εκδρομές και εξορμήσεις, σκι, αναρρίχηση, διαδρομές υψηλής επικινδυνότητας και υψομέτρου. «Στοχεύουμε στη δημιουργία μιας ακαδημίας στην Ελλάδα», αναφέρει μιας και σήμερα οι περισσότεροι οδηγοί βουνού λαμβάνουν εκπαίδευση (και εμπειρία) στο εξωτερικό.

Πιέσεις για την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων

Για τα εν γένει επαγγέλματα του βουνού το ζήτημα είναι τα επαγγελματικά δικαιώματα, και υπάρχει πίεση από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις προκειμένου να εξασφαλιστεί η εργασία όσων έχουν την κατάλληλη κατάρτιση και πιστοποίηση, καθώς με την ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού στη χώρα είναι απαραίτητο και το προσωπικό να πληροί της προδιαγραφές για την παροχή υπηρεσιών στον κλάδο.

Το δεδομένο είναι ότι η απαίτηση συνεργασίας με καταρτισμένους «Συνοδούς Βουνού» διευρύνεται όλο και περισσότερο και αναμένεται να ενισχυθεί και τα επόμενα χρόνια.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Ελένη Διαφωνίδου
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σύλληψη έξι μελών ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων «Καζίνο Θράκης»

Καταγγέλλει η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ν. Ξάνθης Η Ένωση Ιδιωτικών Υπ…