Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Ενθαρρυντικά τα μηνύματα για τη διαχείριση των κουνουπιών

Ενθαρρυντικά τα μηνύματα για τη διαχείριση των κουνουπιών

0

Οι παγίδες έδειξαν το 1/10 των κουνουπιών από πέρσι  – Κανένα κρούσμα με ιό Δυτικού Νείλου και  Δάγκειο πυρετό


Μιλά στο «Ε» ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας, Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής, Υποδομών και Έργων Κωσταντίνος Βενετίδης


Δεν θέριεψαν τα κουνούπια, όπως θεωρoούνταν αναμενόμενο από την απότομη αύξηση της θερμοκρασίας. Η κατάσταση κρίνεται διαχειρίσιμη τουλάχιστον αυτή τη στιγμή και το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών συνεχίζεται κανονικά με ανάπτυξη σ’ όλες του τις φάσεις.


«Δεν έχουμε εντοπίσει κρούσμα με ιό του Δυτικού Νείλου αλλά ούτε με Δάγκειο πυρετό. Η μάχη με τα κουνούπια είναι καθημερινή και μας αφορά όλους.» Κ. Βενετίδης Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας, Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής

Οι παγίδες έδειξαν το 1/10 του πληθυσμού των κουνουπιών από πέρσι

Όπως μας ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας, Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής, Υποδομών και Έργων Κωσταντίνος Βενετίδης, τα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά γιατί οι παγίδες που έχουν μπει σ’ όλες τις περιφερειακές ενότητες έδειξαν το 1/10 του περσινού πληθυσμού των κουνουπιών. «Παρότι έχουμε απότομη αύξηση της θερμοκρασίας που ευνοεί την ανάπτυξη αλλά και την υπερδιέγερση των κουνουπιών, παρατηρούμε μια σημαντική μείωσή τους. Προφανώς αυτό οφείλεται στην έγκαιρη προνυμφοκτονία που κάναμε από τις 24 Μαρτίου ενώ στις 6 Απριλίου ξεκινήσαμε και προνυφοκτονία από αέρος». . Όπως μας εξήγησε ο κ. Βενετίδης στις παγίδες χρησιμοποιείται άζωτο κι εκεί παγιδεύονται τα κουνούπια και συλλέγονται στοιχεία για τον αριθμό τους  ή και επιδημιολογικά, αν δηλαδή είναι μολυσμένα με κάποιον ιό.

Κανένα κρούσμα με ιό Δυτικού Νείλου και με Δάγκειο πυρετό

Καθησυχαστικός ήταν ο κ. Βενετίδης αναφορικά με το μολυσματικό φορτίο των κουνουπιών που κυκλοφορούν στην περιοχή μας. Όπως είπε δεν έχει εντοπιστεί κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου αλλά και ούτε εύρημα με Δάγκειο πυρετό : «Δεν έχουμε εντοπίσει κρούσμα με ιό του Δυτικού Νείλου αλλά ούτε και με Δάγκειο πυρετό. Αυτά συνήθως είναι κουνούπια φορείς που ενδημούν στην Κύπρο και στις χώρες της Βόρειας Αφρικής. Αλλά δεν αποκλείεται να εντοπίσουμε. Το ίδιο συμβαίνει και με την ελονοσία. Είχαμε ένα κρούσμα πριν 5 χρόνια πιθανόν από παράτυπο μετανάστη.».

Εν αναμονή της άδειας για ακμαιοκτονίες από αέρος

Σ’ ότι αφορά την πορεία του προγράμματος ο κ. Βενετίδης σημείωσε πως γίνονται προσπάθειες από τον περιφερειάρχη κ. Τοψίδη να δοθεί νωρίτερα φέτος η άδεια για ακμαιοκτονία από αέρος (συνήθως δίνεται από το υπουργείο μέσα στον Ιούλιο), λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών υγρασίας και υψηλών θερμοκρασιών που ευνοούν την ανάπτυξη των κουνουπιών: «Είμαστε επί ποδός συνεχώς και όπου χρειάζεται παρεμβαίνουμε. Η μάχη με τα κουνούπια είναι καθημερινή και μας αφορά όλους. Όλοι πρέπει να βοηθήσουμε και να μη δημιουργούμε στάσιμα νερά. Άρχισαν ήδη τα ποτίσματα οι  αγρότες κι αυτό σημαίνει στάσιμα νερά και ανάπτυξη των κουνουπιών. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή . Η καταπολέμηση των κουνουπιών είναι πρώτα θέμα δημόσιας υγείας και όχλησης αλλά έχει δυσμενείς επιπτώσεις και στον τουρισμό»

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πιο «φιλική» πόλη ζητούν τα ΑμεΑ Π.Ε. Ξάνθης

Ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Θράκης, Μποζ Ερσίν μεταφέρει το κλίμα της συνάν…