Ο πρόεδρος του συλλόγου νοσοκομειακών γιατρών Ξάνθης, κ. Κυριαλάνης μιλά στο «Ε» για τα ειδικά μέτρα που πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψιν τους ευπαθείς ομάδες
Αναλυτικά οι γενικές οδηγίες προφύλαξης με βάση τις γενικές ιατρικές συμβουλές
«Ταρακούνημα» φέρνει ο επερχόμενος καύσωνας στην ιατρική κοινότητα, η οποία «ρίχνει φως» σε μέτρα προστασίας και οδηγίες αντιμετώπισης παθολογικών καταστάσεων από τις υψηλές θερμοκρασίες. Ένα σκιερό μέρος και ένα δροσερό ρόφημα αποτελούν την ιδανική λύση για την περίοδο αυτή! Μάλιστα ο πρόεδρος του συλλόγου νοσοκομειακών γιατρών Ξάνθης, κ. Κυριαλάνης αποτυπώνει τις συστάσεις του μιλώντας στο «Ε» και ταυτόχρονα απευθύνεται κυρίως στις ευπαθείς ομάδες που καλούνται να πάρουν ειδικά προληπτικά μέτρα απέναντι στο κύμα καύσωνα.
Χαρακτηριστικά, ο κ. Κυριαλάνης εφιστά την προσοχή στους ασθενείς με καρδιολογικά προβλήματα και ενημερώνει πως είναι αναγκαίο να επισκεφθούν τον γιατρό πριν το καλοκαίρι ακόμη και όσοι παίρνουν αντιυπερτασιακά και διουρατικά φάρμακα, ώστε να κάνουν την κατάλληλη ρύθμιση.
«Ο ιδρώτας οδηγεί σε αφυδάτωση, η οποία μαζί με την αγγειοδιαστολή μπορεί να προκαλέσει υπόταση», όπως τονίζει.
Επιπροσθέτως, υπογραμμίζει πως και αυτοί που έχουν διαγνωστεί με αναπνευστικά προβλήματα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί αποφεύγοντας τις άσκοπες μετακινήσεις.
Συνιστά στους ηλικιωμένους να πίνουν νερό, να μην βγαίνουν έξω σε ώρες υψηλής θερμοκρασίας και να κυκλοφορούν πάντα με καπέλο.
«Τα ίδια μέτρα βέβαια ισχύουν και για τους εργαζόμενους, αφού δεν επιτρέπεται να εργάζονται σε συνθήκες καύσωνα με ακραίες θερμοκρασίες βάσει νόμου», όπως επισημαίνει.
Αναλυτικές οδηγίες προφύλαξης
-Παραμονή σε χώρους που κλιματίζονται.
-Ντύσιμο ελαφρύ και άνετο με ανοιχτόχρωμα ρούχα από πορώδες υλικό, ώστε να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα.
-Χρήση καπέλου από υλικό που να επιτρέπει τον αερισμό του κεφαλιού.
-Χρήση μαύρων ή σκουρόχρωμων γυαλιών ηλίου με φακούς που προστατεύουν από την ηλιακή ακτινοβολία.
-Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο, ιδίως για τα βρέφη και τους ηλικιωμένους.
-Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας.
-Αποφυγή πολύωρων ταξιδιών με μέσα συγκοινωνίας που δε διαθέτουν κλιματισμό.
-Τα μέσα μαζικής μεταφοράς πρέπει να φροντίζουν για την καλή λειτουργία του κλιματισμού τους λαμβάνοντας υπόψη τα προαναφερόμενα στο πρώτο εδάφιο των γενικών οδηγιών για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού.
-Πολλά χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας και τοποθέτηση δροσερών επιθεμάτων στο κεφάλι και στο λαιμό.
-Μικρά σε ποσότητα και ελαφριά γεύματα φτωχά σε λιπαρά, με έμφαση στη λήψη φρούτων και λαχανικών.
-Λήψη άφθονων υγρών (νερού και χυμών φρούτων), ιδιαίτερα από τα βρέφη και τους ηλικιωμένους και αποφυγή του αλκοόλ. Αν η εφίδρωση είναι μεγάλη, συστήνεται η πρόσθετη λήψη μικρών δόσεων αλατιού.
-Άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα θα πρέπει να συμβουλευτούν τον θεράποντα ιατρό τους, από τον οποίο θα λάβουν επιπρόσθετες οδηγίες ανάλογα με την κατάστασή τους καθώς και οδηγίες για την πιθανή αλλαγή της δοσολογίας της φαρμακευτικής τους αγωγής.
-Οι ηλικιωμένοι να μην εγκαταλείπονται μόνοι τους αλλά να εξασφαλίζεται κάποιο άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα.
-Οι χώροι εργασίας πρέπει να διαθέτουν κλιματιστικά μηχανήματα ή απλούς ανεμιστήρες, κατά προτίμηση οροφής, και σε κάθε περίπτωση φυσικό αερισμό των χώρων. Το ίδιο ισχύει και για τα ιδρύματα, που περιθάλπουν νεογνά, βρέφη, παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες.