Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Δύσκολη εξίσωση» οι φορολογικές δηλώσεις  

«Δύσκολη εξίσωση» οι φορολογικές δηλώσεις  

0

Με αργούς ρυθμούς προχωρά η υποβολή  – Ούτε το 1/3 έχει υποβληθεί

 

Λάθη στα προ συμπληρωμένα πεδία στις οίκοθεν δηλώσεις – Παίρνουν λιγότερα ποσά επιστροφής οι φορολογούμενοι

 

Με ρυθμούς χελώνας προχωρά η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Οι λογιστές κάνουν την νύχτα μέρα για να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους ενώ ο χρόνος τους πιέζει αλλά και τα νέα φορολογικά δεδομένα της τεκμαρτής φορολόγησης και τις οίκοθεν δηλώσεις που συχνά εντοπίζονται προβλήματα.

Ούτε το 1/3 των φορολογικών δηλώσεων έχει υποβληθεί

Όπως μας αναφέρει η πρόεδρος της Ένωσης Λογιστών Φοροτεχνικών Ξάνθης Ειρήνη Μπατζακίδου μέχρι στιγμής με στοιχεία της ΑΑΔΕ έχουν υποβληθεί 1.600.000 φορολογικές δηλώσεις και υπολείπονται άλλα 5.000.000, γεγονός που δείχνει ότι η διαδικασία προχωρά αργά.

Λάθη στα προ συμπληρωμένα πεδία στις οίκοθεν δηλώσεις – Παίρνουν λιγότερα ποσά επιστροφής οι φορολογούμενοι

Φέτος για πρώτη φορά εφαρμόζεται το σύστημα της αυτόματης εκκαθάρισης για τις δηλώσεις που αφορούν μόνο μισθούς και συντάξεις. Όπως σημειώνει η κα Μπατζακίδου έχουν γίνει λάθη στα προ συμπληρωμένα στοιχεία με αποτέλεσμα πολλοί φορολογούμενοι να πάρουν μικρότερα ποσά επιστροφής απ’ ότι έπαιρναν ή το αντίστροφο.: «Τελικά δεν απέδωσε το σύστημα με τις οίκοθεν δηλώσεις. Όταν διαμαρτυρηθήκαμε ο κ. υπουργός μας είπε ότι μας ενοχλεί που θα χάσουμε πελάτες. Επισημάναμε ότι αυτό εγκυμονεί κινδύνους για τον φορολογούμενο αν δεν ελέγξει τα προ συμπληρωμένα δεδομένα της δήλωσης. Έτσι έχουμε το φαινόμενο να γίνονται πολλά λάθη και να έρχονται σε μας να κάνουμε ξανά την υποβολή. Γενικά οι δηλώσεις είναι μια επίπονη διαδικασία. Άλλαξε ο φορολογικός νόμος και το έντυπο ήρθε καθυστερημένα και με εκκρεμότητες. Αυτό που ζητάμε είναι το 5μηνο που ορίζει ο νόμος για την υποβολή, όπως γινόταν παλιότερα. Τώρα δεν έχουμε ούτε ένα 4μηνο στη διάθεσή μας και είμαστε αναγκασμένοι να δουλεύουμε μέσα στο καλοκαίρι σε μια περίοδο που οι υπάλληλοι παίρνουν άδεια. Κάνουμε το ανθρωπίνως δυνατό για να εξυπηρετήσουμε τους πελάτες μας αλλά δουλεύουμε σ’ ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον».

Μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά

Αυτές όμως που έχουν μεγάλο πρόβλημα είναι οι ατομικές επιχειρήσεις που φορολογούνται για πρώτη φορά με την τεκμαρτή φορολόγηση: «Αυτοί τα έχουν δει όλα. Δεν λαμβάνεται υπ’ όψιν αν δηλώσουν ζημιές. Φορολογούνται για εισόδημα 10.920 συν ένα ποσό ίσο με το 10% του ετήσιου κόστους μισθοδοσίας (μισθός, εργοδοτικές εισφορές, παροχές σε είδος) του προσωπικού που ο αυτοαπασχολούμενος απασχολεί στην επιχείρησή του, και με 5% για τη διαφορά του τζίρου, Φτάνουν να φορολογούνται για κέρδη 40.000 – 50.000 ευρώ αν και δηλώνουν ζημιά . Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να κλείνουν επιχειρήσεις. Πάνε να πιάσουν τους φοροφυγάδες αλλά μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά».

Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων είναι μέχρι τις 26 Ιουλίου 2024

Όποιοι επιλέξουν την αυτόματη υποβολή πρέπει να προσέξουν συγκεκριμένες ημερομηνίες εντός των οποίων θα πρέπει να «τσεκάρουν» τη δήλωσή τους πριν από την οριστικοποίησή της ή να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση.

Ειδικότερα, η ΑΑΔΕ ενημερώνει τους φορολογουμένους ότι «έχουμε προβεί σε προσυμπλήρωση της δήλωσής σας με βάση το σύνολο των στοιχείων που μέχρι στιγμής είναι στη διάθεσή μας και υπολογίσαμε τη φορολογική σας υποχρέωση». Η ΑΑΔΕ, δηλαδή, έχει προσυμπληρώσει τους κωδικούς των δηλώσεων και μάλιστα έχει εκδώσει και ένα πρόχειρο εκκαθαριστικό, όπου αναγράφεται ο φόρος εισοδήματος ή η επιστροφή φόρου που αναλογεί στον υπόχρεο.

Εφόσον οι φορολογούμενοι θεωρούν ότι τα στοιχεία είναι ακριβή και δεν υπάρχουν άλλα στοιχεία που δεν έχουν προσυμπληρωθεί, δεν χρειάζεται να κάνουν κάποια ενέργεια για την υποβολή της δήλωσής τους, καθώς αυτή θα οριστικοποιηθεί από την ΑΑΔΕ την Τρίτη 2 Ιουλίου 2024. Σε κάθε περίπτωση, εάν το επιθυμούν, μπορούν να υποβάλουν νωρίτερα τη δήλωσή τους.

Εφόσον τα στοιχεία δεν είναι ακριβή ή ελλείπουν στοιχεία, οι φορολογούμενοι αυτοί υποχρεούνται να τροποποιήσουν ή/και να συμπληρώσουν τα ορθά στοιχεία και να υποβάλουν τη δήλωσή τους μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της. Ειδικότερα:

Μέχρι τη Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024 μπορούν να υποβάλουν αρχική δήλωση.

Από την Τρίτη 2 Ιουλίου μέχρι την Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024 μπορούν να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση χωρίς κυρώσεις (επέχει θέση αρχικής δήλωσης).

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δήμος Ξάνθης: Ξεκινά η ελεγχόμενη στάθμευση στο κέντρο της πόλης

Ο Δήμος καλεί τους κατοίκους να προχωρήσουν σε έκδοση Κάρτας Μονίμου Κατοίκου Ο Δήμος Ξάνθ…