Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Δόθηκε «πράσινο φως» για το νέο Σχέδιο Βιώσιμης Ανάπτυξης

Δόθηκε «πράσινο φως» για το νέο Σχέδιο Βιώσιμης Ανάπτυξης

0

Περιοχή παρέμβασης: Από Άλσος Ευμοίρου στην Εκτενεπόλ με ποδήλατο μέχρι τον Φόρο – Πάει πλατεία Ελευθερίας, Μπρωκούμη και Καπνεργατών – Προβλέπει δύο πολυιατρεία


 Επιμένει στην ένταξη του «Π» στο ΣΒΑΑ ο Μανώλης Τσέπελης – Υπερψήφισε η παράταξη Μελισσόπουλου


Η έγκριση του αναθεωρημένου Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης ήταν το μοναδικό θέμα ημερήσιας διάταξη στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στις 7.30 το απόγευμα της Πέμπτης.

Ποια είναι η περιοχή παρέμβασης του Αναθεωρημένου σχεδίου

Στη Χωροθέτηση του νέου πεδίου παρέμβασης μέσα στο οποίο θα υλοποιηθούν τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν με 15 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης καθώς και την φιλοσοφία που το διέπει, τι κατευθύνσεις δίνει για την ανάπτυξη της πόλης, αναφέρθηκε ο δήμαρχος Ξάνθης Στράτος Κοντός. Όπως είπε η περιοχή παρέμβασης ξεκινά από  το Άλσος Ευμοίρου με  ανάπλαση και με ποδηλατική –  πεζοπορική διαδρομή προς την Εκτενεπόλ. Κατευθύνεται στον Φόρο με ανάπλαση του  πάρκου, συνεχίζεται στην οδό 28ης  Οκτωβρίου μέχρι την πλατεία Ελευθερίας που προβλέπει ανάπλαση και στη συνέχεια γυρίζει Μπρωκούμη – Καπνεργατών και κλείνει στον πεζόδρομο κοντά στο Αμοιρίδιο. Επίσης περιλαμβάνει Αθλητικές εγκαταστάσεις στην Εκτενεπόλ, δύο δημοτικά πολυιατρεία και αποκατάσταση του κλειστού Αθλητικού Κέντρου «Αλ. Μπαλτατζή» Όπως πρόσθεσε ο κ. Κοντός από τις εκπτώσεις θα εξοικονομηθούν άλλα 7 εκ. ευρώ για άλλα έργα και μελέτες ενώ διευκρίνισε ότι ο ποδηλατοδρόμος από την Εκτενεπόλ θα συνδεθεί με τον ποδηλατόδρομο που προβλέπει η μελέτη της Δυτικής εισόδου.

Επιμένει στην ένταξη του «Π» στο ΣΒΑΑ ο Μανώλης Τσέπελης

Ο Μανώλης Τσέπελης παίρνοντας τον λόγο ανέφερε πως το ΒΑΑ είναι ένα σοβαρό εργαλείο και είναι κρίμα που ο δήμος μας έχασε το προηγούμενο.: Προσέξετε ιδιαίτερα την μοριοδότηση. Δεν υπάρχει έργο που να μην είναι αναγκαίο για τον τόπο

Το θέμα είναι που θα δώσουμε προτεραιότητα», είπε και υπέδειξε τρία σημεία : «Να εντάξουμε το «Π». Είναι ένα εμβληματικό έργο αλλά και τίθεται και θέμα ασφάλειας. Να το βάλουμε με οποιοδήποτε τρόπο. Θα τρέχουμε και δεν θα προλαβαίνουμε…Είναι ένα δικό μας κτήριο. Είδαμε τι έγινε με την φωτιά στην Καπναποθήκη την ιδιωτική. Έχει την πιο υψηλή επικινδυνότητα μέσα στον οικισμό».

Το δεύτερο σημείο που υπέδειξε ο κ. Τσέπελης ήταν να γίνουν  2 κλειστά και 2 ανοιχτά γήπεδα τένις στην  οδό Αιμοδότη σε 14 στρέμματα που έχει ο δήμος και το τρίτο αφορούσε την πλατεία Διοικητηρίου για την οποία πρότεινε ένα υπαίθριο αμφιθέατρο σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο.

Τι βγήκε από το ΣΒΑΑ – Ενέργειες για χρηματοδότηση έργων στην Δημοτική αγορά

Ο κ. Μελισσόπουλος ρώτησε τον δήμαρχο τι έχει αφαιρεθεί  από το προηγούμενο Σχέδιο . Η απάντηση του δημάρχου: «Αφαιρέσαμε το βόρειο τμήμα της καπναποθήκης  και την ανάπλαση της 12 Αποστόλων. Παραμένει η πλατεία Ελευθερίας και Διοικητηρίου. Το σκεπτικό μας είναι πως να αναβαθμίσουμε την καθημερινότητα του πολίτη. Με τα 6 εκ. ευρώ του «Π» και η δυσκολία ανάπλασης θα έθεταν το πρόγραμμα εν αμφιβόλω.  Γι’ αυτό το αλλάξαμε».

Ο κ. Δήμαρχος πρόσθεσε ότι σ’ ότι αφορά την δημοτική αγορά: «Ήδη τρέχουμε διαδικασία με το υπουργείο ενέργειας να πάρουμε χρηματοδότηση». Καταλήγοντας πρόσθεσε ότι το ΣΒΑΑ έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ένταξης και υλοποίησης.

Φανουράκης: «Το αναθεωρημένο σχέδιο αδικεί τον κεντρικό ιστό της πόλης»

Ο κ. Φανουράκης εξέφρασε την αντίθεσή του με την επιλογή της δημοτικής αρχής: «Θεωρώ ότι η πρόταση της δημοτικής αρχής θα έπρεπε να αναφέρεται στον κεντρικό ιστό τη πόλης. Ίσως έπρεπε να κάνετε πιο καίρια παρέμβαση στο  αστικό κόμματι. Αυτό που επιλέξατε δεν είναι πυκνοκατοικημένο, έχει  ποιότητα ζωής, άνεση. Ο ιστός της πόλης έχει τα περισσότερα προβλήματα. Αδικήσατε και την 12 Αποστόλων και οδό Καπνεργατών. Θα καταψηφίσω την πρόταση. Θεωρώ ότι έπρεπε να γίνει διαβούλευση και να επικαιροποιήσουν τα μέλη την νέα πρόταση».

Μελισσόπουλος: «Είναι ρεαλιστικό …ας είναι το ΣΒΑΑ μια νέα αρχή»

Ο κ. Μελισσόπουλος σημείωσε ότι η επιτυχία θα είναι να πετύχουν τα έργα και να γίνουν: «Και η πόλη να δε επιτέλους δυο μπουλντόζες να κάνουν έργα. Οι παρεμβάσεις είναι αρκετές. Δεν με ενθουσιάζει το σχέδιο αυτό αλλά είναι μία αρχή.  Είναι ρεαλιστικό. Ας μην μεμψιμοιρούμε. Θα θυμώσω μόνο αν δεν πάει κάτι καλά με την απορροφητικότητα. Θα το ψηφίσουμε. Πρέπει να κάνουμε γρήγορα βήματα. Ας είναι το ΣΒΑΑ μια νέα αρχή για τον δήμο μας».

Το ΣΒΑΑ εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία με κατά της παράταξης «Δύναμη για  το Αύριο και υπέρ της παράταξης «Μπροστά».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έπαινοι αλλά και …υπόνοιες για το ΣΒΑΑ

Ανακοινώσεις Φανουράκη με υπόνοιες για αναθέσεις μη σύννομες και εμπλοκή δημοτικού συμβούλ…