Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ «Δικαιοσύνη για τα 600 θύματα της Πύλου» ζητά η ΕΛΜΕ Ξάνθης

«Δικαιοσύνη για τα 600 θύματα της Πύλου» ζητά η ΕΛΜΕ Ξάνθης

0

Καλεί στην κεντρική πλατεία Ξάνθης αυτή την Παρασκευή 14 Ιουνίου στις 19:00


Η ΕΛΜΕ Ξάνθης καλεί στην κεντρική πλατεία Ξάνθης αυτή την Παρασκευή 14 Ιουνίου στις 19:00 και ζητά «Δικαιοσύνη για τα 600 θύματα της Πύλου».

Να υπενθυμίσουμε ότι τα ξημερώματα της 14ης Ιουνίου 2023 ανατράπηκε και βυθίστηκε 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου ένα αλιευτικό σκάφος φορτωμένο με ανθρώπους από την Αίγυπτο, τη Συρία, το Πακιστάν και την Παλαιστίνη. Είχαν επιβιβαστεί σε αυτό από το Τομπρούκ της Λιβύης και προορισμός τους ήταν η Ιταλία. Διασώθηκαν 104 άτομα και περισυνελέγησαν 81 σοροί. Εκτιμάται ότι στο σκάφος υπήρχαν κι άλλοι επιβάτες και τα θύματα ήταν πολύ περισσότερα.

Συνελήφθησαν εννέα Αιγύπτιοι διασωθέντες και η δίκη τους θα αρχίσει την ερχόμενη Τρίτη, καθώς σύμφωνα με το κατηγορητήριο φέρονται να εναλλάσσονταν στην πλοήγηση του σκάφους, ή να ήταν επιφορτισμένοι με την τήρηση της τάξης, τη χορήγηση φαγητού ή την τοποθέτηση των επιβατών. Ως μάρτυρες έχουν οριστεί δύο λιμενικοί, ένας εκ των οποίων είναι ο κυβερνήτης του λιμενικού σκάφους «920».

Οι κατηγορούμενοι υποστηρίζουν ότι είναι αθώοι, ενώ οι συνήγοροί τους είχαν επισημάνει στις ανακριτικές αρχές ότι δεν τηρήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία κατά την αναγνώρισή τους από άλλους διασωθέντες. Οι μάρτυρες δεν κλήθηκαν από τους λιμενικούς να περιγράψουν τους υπόπτους προτού τους επιδειχθούν οι φωτογραφίες τους, όπως προβλέπεται, ενώ τους επέδειξαν τις εικόνες μόνο των κατηγορουμένων, στοχοποιώντας τους. Η υπεράσπιση είχε ζητήσει να ληφθούν καταθέσεις από το σύνολο των υπόλοιπων 95 διασωθέντων, αλλά οι ανακριτικές αρχές έκριναν ότι το δείγμα των εννέα μαρτύρων ήταν επαρκές.

Ακόμη, οι δικηγόροι των συλληφθέντων επισημαίνουν ότι δεν αποδίδεται από τους μάρτυρες η ιδιότητα του κυβερνήτη σε κάποιον από τους εννέα κατηγορουμένους ούτε αναφέρεται ότι κάποιος εξ αυτών εισέπραξε χρήματα για τη μεταφορά τους. Υποστηρίζουν ότι το κατηγορητήριο είναι αόριστο και η μόνη εξειδικευμένη αναφορά σε πράξεις των συλληφθέντων είναι ότι ένας χορηγούσε φαγητό και νερό, άλλος επιχείρησε να διορθώσει τις βλάβες της μηχανής ή παρείχε βοήθεια κατά την επιβίβαση. Επισημαίνουν ακόμη προβλήματα και κατά τη διαδικασία της διερμηνείας.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Κ. Σακελλαροπούλου: «Η Θράκη μπορεί και πρέπει να μετατραπεί σε παράδειγμα προοδευτικής εξέλιξης και συμβίωσης»

Από το βήμα του διήμερου συνεδρίου για την κλιματική κρίση, με τίτλο «Κλιματική Ανθεκτικότ…