Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Χριστόδουλος Τοψίδης από Καβάλα: «Επιδιώκουμε όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε για την επίτευξη των αναπτυξιακών στόχων της Περιφέρειας»

Χριστόδουλος Τοψίδης από Καβάλα: «Επιδιώκουμε όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε για την επίτευξη των αναπτυξιακών στόχων της Περιφέρειας»

0

Η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΕΣΠΑ πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 30 Μαΐου στη Μεγάλη Λέσχη στην Καβάλα


«Στοχεύουμε χρήσιμα έργα και δράσεις προς όφελος της κοινωνίας», δήλωσε ο κ. Τοψίδης


Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ για το υψηλό επίπεδο των εργασιών για τα άριστα αποτελέσματα της συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΕΣΠΑ 2021 – 2027, η οποία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 30 Μαΐου στη Μεγάλη Λέσχη στην Καβάλα.

Η πολυπληθέστερη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης είναι η σημερινή, σημείωσε ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χριστόδουλος Τοψίδης, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών. Στην ομιλία του ο κ. Τοψίδης περιέγραψε την σημερινή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Περιφέρεια ΑΜΘ και παρουσίασε τις δέκα προτεραιότητες της διοίκηση του, για το νέο ΕΣΠΑ 2021 – 2027 που ξεκινάει. Στην συνεδρίαση συμμετείχαν ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θεόδωρος Μαρκόπουλος, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Καινοτομίας Αλέξανδρος Ιωσηφίδης και όλοι οι δήμαρχοι των Π.Ε. Καβάλας – Θάσου, Καβάλας Θεόδωρος Μουριάδης, Νέστου και πρόεδρος της ΤΕΔ Σάββας Μιχαηλίδης, Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης και Θάσου Λευτέρης Κυριακίδης. Επίσης το σύνολο των υπηρεσιακών παραγόντων υπηρεσιών και υπουργείων που εμπλέκονται στην διαχείριση του προγράμματος ήταν παρόντες στην συνεδρίαση.

Στην ομιλία του ο κ. Τοψίδης επισήμανε ότι «πρόκειται για μία κρίσιμη συνεδρίαση καθώς είναι η πρώτη μετά τη λήξη της επιλεξιμότητας, της προηγούμενης προ-γραμματικής περιόδου (2014-2020). Θυμίζω ότι η επιλεξιμότητα έληξε στις 31-12-2023. Η σημερινή Συνεδρίαση σηματοδοτεί τη μετάβαση στη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027 που αν και τυπικά έχει ξεκινήσει από το 2022,μέχρι και στο τέλος του 2023 οι κύριες προσπάθειες όλων επικεντρώνονταν στο ασφαλές κλείσιμο της περιόδου 2014-2020»

Καλούμαστε λοιπόν, πλέον και στην πράξη, να διαχειριστούμε αυτήν τη μεγάλη πρόκληση και είμαι αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε, προσβλέποντας φυσικά και στην δική σας βοήθεια, στήριξη και υποστήριξη. Ο βασικός μας στόχος είναι όλο αυτό το έργο να έχει μετρήσιμα αποτελέσματα στην ανάπτυξη, στην απασχόληση, στην προστασία του περιβάλλοντος, στη στήριξη των κατοίκων της Περιφέρειά μας που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη», επεσήμανε.

Στη συνέχεια τόνισε ότι η διοίκηση στοχεύσει σε έργα που θα βελτιώσουν το επίπεδο ζωής των κατοίκων της ΑΜΘ. «Η βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων του Περιφερειακού Προγράμματος “Ανατολική Μακεδονία και Θράκη 2021-2027” αποτελεί βασική μας επιδίωξη και η επιλογή να συνεδριάσουμε σήμερα εδώ στο κτίριο της Μεγάλης Λέσχης αποτυπώνει και χαρακτηρίζει πλήρως τη βούλησή μας και τη στόχευση της Διοίκησής μας «χρήσιμα έργα και δράσεις προς όφελος της κοινωνίας».

Ακολούθως ο κ. Τοψίδης τόνισε ότι «η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης μειώνεται και γερνάει με ρυθμό μεγαλύτερο της χώρας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Δεν είναι όμως μόνο το μέγεθος του πληθυσμού που περιορίζει τις αναπτυξιακές δυνατότητες της Π–ΑΜΘ αλλά και χαρακτηριστικά που συνδέονται με το επίπεδο εκπαίδευσης και κατάρτισης του ανθρώπινου δυναμικού.

  • Η διάρθρωση της παραγωγικής δομής. Η ανάλυση της τομεακής σύνθεσης του παραγωγικού μοντέλου της Περιφέρειας αναδεικνύει τις ιδιαίτερες προκλήσεις καθώς καταγράφεται υπερ-συγκέντρωση σε όρους απασχόλησης στον Αγροτικό τομέα βασικό μειονέκτημα του οποίου είναι η χαμηλή παραγωγικότητα και η μειωμένη ανταγωνιστικότητά του.
  • Oι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Η Περιφέρεια αντιμετωπίζει σημαντικές περιβαλλοντικές προκλήσεις και υφίσταται έντονα τις αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Θυμίζουμε την καταστροφική πυρκαγιά του Αυγούστου το 2023, τη μεγαλύτερη σε Ευρωπαϊκό επίπεδο από το 1980 που επηρέασε μια από τις σημαντικότερες περιοχές του δικτύου Natura 2000.

Από την άλλη όμως πλευρά ολοένα και εντονότερα αναγνωρίζονται τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Π–ΑΜΘ και οι ευκαιρίες για επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας, των συνδυασμένων μεταφορών, του τουρισμού, της αγροδιατροφής, της διασύνδεσης των πολιτιστικών και φυσικών πόρων κ.α..

Κλείνοντας την συνεδρίαση ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ δεσμεύτηκε ότι  στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΕΣΠΑ η Περιφέρεια ΑΜΘ θα έχει να επιδείξει μεγαλύτερη απορροφητικότητα»

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η αφύσικη συνεργασία με την Τουρκία στον ΟΑΣΕ

Μια χώρα η οποία παραβιάζει συστηματικά και διαχρονικά όλες ανεξαιρέτως τις περιοχές ευθύν…