Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Χωρίς πολιτική συμφωνία το Συμβούλιο Γεωργίας, η Ουγγαρία στην Προεδρία

Χωρίς πολιτική συμφωνία το Συμβούλιο Γεωργίας, η Ουγγαρία στην Προεδρία

0

Στο Συμβούλιο συμμετείχε και ο νέος Έλληνας υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας


Χωρίς συμφωνία για το μέλλον της γεωργίας λήγει η εξάμηνη Βελγική Προεδρία της Ε.Ε. καθώς το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας, που συνεδρίασε την Δευτέρα 24 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο, δεν κατάφερε να καταλήξει σε πολιτική συμφωνία επί κειμένου συμπερασμάτων που προτάθηκε.

Σύμφωνα με την απόφαση 2016/1316, την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναλαμβάνει η Ουγγαρία.

Ελλείψει συναίνεσης σχετικά με τα συμπεράσματα μεταξύ των κρατών μελών, η Βέλγικη Προεδρία δημοσιοποίησε αυτά για τα οποία υπήρξε υποστήριξη από την μεγάλη πλειοψηφία των κρατών μελών, όπως τονίζεται ο «βασικός ρόλος του αγροτικού τομέα όσον αφορά τη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας και της στρατηγικής αυτονομίας και αναγνωρίζονται οι πολυάριθμες προκλήσεις που αντιμετωπίζει, όπως η κλιματική αλλαγή, οι γεωπολιτικές εντάσεις, η κερδοσκοπία και η γραφειοκρατία».

Τα εν λόγω συμπεράσματα, επίσης, επικεντρώνονται σε πολλά βασικά στοιχεία αυτού του μελλοντικού οράματος, όπως: ισχυρός και ανταγωνιστικός γεωργικός τομέας της ΕΕ, καινοτομία και συνεργασία, απλούστευση, υποστήριξη νέων και νεοεισερχόμενων αγροτών, καθώς και η ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή.

Στο πλαίσιο του Συμβουλίου, η Κροατία αναφέρθηκε στις πρόσφατες ζημιές στη γεωργική παραγωγή από δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Η Κύπρια υπουργός, σημειώνοντας ότι και η Κύπρος πλήττεται συχνά από έντονα καιρικά φαινόμενα, τόνισε την ανάγκη παροχής πρόσθετων μέτρων οικονομικής ενίσχυσης των γεωργών και στήριξε το αίτημα της Κροατίας.

Ακολουθούν οι δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης:

«Με μεγάλη χαρά παρευρίσκομαι στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκπροσωπώντας την Ελληνική Δημοκρατία ως Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Η παρουσία μου εδώ συμπίπτει με την ολοκλήρωση ενός πενταετούς κύκλου, μιας και προηγήθηκαν πριν λίγες ημέρες οι ευρωεκλογές. Ανοίγει όμως ένας νέος κύκλος με πολλές νέες και μεγάλες προκλήσεις και με ζητήματα τα οποία θα απασχολήσουν προφανώς την Ευρώπη, τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά κυρίως με θέματα τα οποία απασχολούν πρωτίστως και την Ελλάδα. Η Ελλάδα προσέρχεται σε αυτόν τον διάλογο και στην αναζήτηση εξεύρεσης λύσεων μέσα από το πλαίσιο των αρχών και των αξιών που διέπουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και την ίδια τη διαχρονική της στάση και πορεία. Οι αποφάσεις οι οποίες θα ληφθούν το επόμενο χρονικό διάστημα με βάση την ατζέντα που ήδη υπάρχει στο τραπέζι της συζήτησης, προφανώς θα ενισχύσουν σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό τη ζωή, τη δραστηριότητα, τις εξελίξεις και του αγροτικού κόσμου, αλλά συνολικότερα και των Ευρωπαίων καταναλωτών. Είναι πάντα μια μεγάλη πρόκληση να εισφέρουμε όλοι μαζί στα θέματα και τα ζητήματα που απασχολούν συνολικά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Ένωση, με σκέψεις, ιδέες και εξελίξεις που θα στηρίξουν τις ευρωπαϊκές κοινωνίες, θα στηρίξουν τον παραγωγικό ιστό συνολικά της Ευρώπης».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έσβησε πλήρως η φωτιά στο περιαστικό δάσος

Παραμένει η Πυροσβεστική Υπηρεσία για την αποφυγή τυχόν αναζωπυρώσεων, μαζί με εθελοντικές…