Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Εκλογές Αποκωδικοποιώντας τα μηνύματα της κάλπης

Αποκωδικοποιώντας τα μηνύματα της κάλπης

0

Από τους τοπικούς εκπροσώπους της ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ,ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά


 Σκεπτικισμός για την αποχή και για τη στάση του εκλογικού σώματος πανελλαδικά και τοπικά


Τα μηνύματα της κάλπης των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου είναι μεν ηχηρά και προφανή στην πλειοψηφία τους, γιατί οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους αλλά παράλληλα αφορούν και ποιοτικά χαρακτηριστικά με ιδιαίτερη σημασία, που χρήζουν ανάλυσης, καθώς επεξηγούν τη συμπεριφορά του εκλογικού σώματος.  Αυτά επιχειρούμε να αποκωδικοποιήσουμε σε τοπικό επίπεδο μέσα από τους τοπικούς εκπροσώπους των κομμάτων. Στην Ξάνθη βέβαια έχουμε μια ιδιόμορφη κατάσταση στις τρεις τουλάχιστον τελευταίες ευρωεκλογές (2014,2019 και 2024). Την παρουσία του Κ.Ι.Ε.Φ. που ουσιαστικά αποτελεί μια προσπάθεια επικαιροποίησης της δυναμικής και εκλογικής επίδρασης της μειονότητας που ωστόσο αλλοιώνει το εκλογικό αποτέλεσμα. Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ψήφου προς το Κ.Ι.Ε.Φ. καθώς και τους στόχους που εξυπηρετεί η παρουσία του δεν μπαίνουν στο μικροσκόπιο της ανάλυσης μας.



Νταμπουρατζής, ΝΔ: «Στην Ξάνθη έχουμε ένα ιδιόμορφο καθεστώς που θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε»

Η μεγάλη αποχή είναι το πρώτο σημείο προβληματισμού του προέδρου της Δ.Ε.Ε.Π. Ξάνθης Αλέξανδρου Νταμπουρατζή: « Υπήρξε μια πρωτόγνωρη αποχή και πρέπει να προβληματίσει όλα τα κόμματα γιατί δείχνει ότι το σύνολο του πολιτικού συστήματος δεν κατάφερε να διαμορφώσει μια ατζέντα για τα ευρωπαϊκά θέματα, για την επόμενη μέρα στην Ευρώπη αλλά αναλώθηκε σε εσωτερικά θέματα. Η αποχή δοκιμάζει τις αντοχές της Δημοκρατίας και ήταν συνειδητή».

Αποτιμώντας το εκλογικό αποτέλεσμα επισημαίνει: «Η ΝΔ είναι η πρώτη δύναμη αλλά δεν κατάφερε να πετύχει τον στόχο της. Η κυβέρνηση εισέπραξε φθορά. Πολλοί ψηφοφόροι θέλησαν να διαμαρτυρηθούν και έστειλαν το μήνυμα ότι, «ναι σας εμπιστευόμαστε αλλά θέλουμε να προχωρήσετε σε βαθύτερες τομές και να εντείνεται την προσπάθεια σας».

Σ’ ότι αφορά στο τοπικό αποτέλεσμα ο κ. Νταμπουρατζής αναφέρθηκε στην πρωτιά του Κ.Ι.Ε.Φ. επισημαίνοντας: «Είχαμε πολύ υψηλά αποχής που διαμορφώνουν διαφορετικά το αποτέλεσμα. Στην Ξάνθη έχουμε ένα ιδιόμορφο καθεστώς που θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε . Η προσωπική μου άποψη είναι ότι θα πρέπει να γίνει πιο έντονη και πιο σημαντική η παρέμβαση του κράτους. Να προχωρήσουν τάχιστα οι υποδομές. Σ’ ότι αφορά αυτούς που υποστηρίζουν ότι όσοι ψήφισαν Κ.Ι.Ε.Φ. δηλώνουν «Τούρκοι» με το ίδιο σκεπτικό οι υπόλοιποι δηλώνουν «Έλληνες». Αυτοί που τα λένε αυτά εξυπηρετούν πρωτίστως τα προσωπικά τους συμφέροντα και δευτερευόντως άλλων κέντρων». Τέλος ο κ. Νταμπουρατζής τόνισε ότι: « είναι ανάγκη η ΝΔ να προσεγγίσει την κοινωνία και ιδίως τη νεολαία και να μιλήσει με τρόπο ρεαλιστικό και για ζητήματα που αφορούν την νέα γενιά. Να βρει τους κώδικες επικοινωνίας της νέας γενιάς».



Α. Καραδέδος, ΣΥΡΙΖΑ: «Όχι δεν είμαστε ευχαριστημένοι με το εκλογικό αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ ούτε πανελλαδικά ούτε τοπικά»

Με ψυχραιμία αποκωδικοποιούν το εκλογικό αποτέλεσμα στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ. Ο γραμματέας Αναστάσιος Καραδέδος σημειώνει: «Η αποχή είναι ένα μήνυμα που αφορά όλα τα κόμματα. Όπως και η άνοδος της ακροδεξιάς. Είναι σαφές ότι η μνημονιακή περίοδος έχει αφήσει το αποτύπωμά της στην κάλπη. Εκφράζεται ως μια δυσφορία και στην φιλελεύθερη πολιτική που ακολούθησε. Όχι δεν είμαστε ευχαριστημένοι με το εκλογικό αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε πανελλαδικά ούτε τοπικά.  Είναι ώρα σκέψης για το τι θα κάνουμε. Η μόνη ικανοποίησή μας είναι ότι δεν κατέρρευσε ο χώρος με τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίσαμε. Το μήνυμα ωστόσο του εκλογικού σώματος είναι ότι πρέπει να αλλάξουν οι πολιτικές της ΝΔ και ότι το μύθευμα με το επιτελικό κράτος τέλειωσε».



Α. Μήτρου, ΠΑΣΟΚ: «Μεγάλος ηττημένος η Δημοκρατία …Το ΠΑΣΟΚ έδωσε μία καθαρή μάχη»

Αποκρυπτογραφώντας τη συμπεριφορά του εκλογικού σώματος ο γραμματέας της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Ξάνθης κ. Μήτρου σημειώνει: «Σ’ αυτές τις εκλογές ο μεγάλος ηττημένος είναι η Δημοκρατία. Η αποχή είναι η αποτυχία του πολιτικού συστήματος. Η άνοδος των ακροδεξιών δυνάμεων αποτελεί επίσης ήττα για τη δημοκρατία. Η στροφή στον εθνικισμό δεν δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για την ευρωπαϊκή ενοποίηση ούτε αποτελεί λύση στα πραγματικά προβλήματα που βιώνουν οι Ευρωπαίοι. Υπήρξε και μεγάλη αποδοκιμασία προς την κυβέρνηση. Αλλά εμείς σαν αντιπολίτευση δεν μπορέσαμε να εισπράξουμε αυτή την αποδοκιμασία».

Σ’ ότι αφορά τις εκλογικές «επιδόσεις» του ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζει: «Το ΠΑΣΟΚ έδωσε μία καθαρή μάχη, που είχε ως συνέπεια την άνοδο των ποσοστών του. Το τελικό αποτέλεσμα δεν δικαιώνει ούτε τις προσδοκίες μας, ούτε τις αγωνίες μας για την ανατροπή του σημερινού άγονου συστήματος εξουσίας.

Δώσαμε μία μάχη με αμιγώς πολιτικούς όρους, εν μέσω μίας συγκυρίας που προάγει το lifestyle. Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, βάζοντας στόχο το να φέρουμε τους πολίτες πίσω στην πολιτική.

Με θλίβει, προσωπικά, το δεδομένο της “σαρωτικής πρωτιάς της ΝΔ”, ακόμα και αν αυτή βγαίνει λαβωμένη, τελικά, από τη σημερινή διαδικασία. Με προβληματίζει η διαρκής πρωτιά του ΚΙΕΦ και της ακραίας ρητορικής του σε Ξάνθη και Ροδόπη, για την οποία η Αθήνα πέφτει κάθε πέντε χρόνια από τα σύννεφα και μετά την προσπερνάει σαν να μην συμβαίνει τίποτα».



Ν. Καλιαμπάκας, Νέα Αριστερά: «Είχαμε πολύ σύντομο πολιτικό χρόνο για να συστηθούμε στον κόσμο»

Ο εκπρόσωπος της Νέα Αριστεράς στην Ξάνθη Νίκος Καλιαμπάκας κάνει λόγο για αρνητικό αποτέλεσμα της Νέας Αριστεράς και εξηγεί τους λόγους: «Το εκλογικό αποτέλεσμα για την Νέα Αριστερά είναι σίγουρα αρνητικό. Οι λόγοι είναι πολλοί. Ένας απ’ αυτούς είναι ότι είχαμε πολύ σύντομο πολιτικό χρόνο για να καταφέρουμε να στήσουμε το κόμμα με ένα αριστερό πρόσημο. Να συστηθούμε στον κόσμο. Δεν είχαμε αναγνωρισιμότητα. Δεν κάναμε και το καλύτερο δυνατό επικοινωνιακά. Το εκλογικό αποτέλεσμα θα αναλυθεί στα όργανά μας και θα εκτιμηθεί. Θα γίνουν ανακατατάξεις στην ευρύτερη αριστερά. Η Νέα Αριστερά πήγε να θέσει την πολιτική ατζέντα και να αντιπολιτευτεί με πολιτικούς όρους αλλά κυριάρχησαν ζητήματα life style».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από Εκλογές
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Καταδικάζουν σε απραξία το Τοπικό Συμβούλιο Δημοτικής Κοινότητας Ξάνθης

Η πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Δήμου Ξάνθης, Παρθενόπη Κελτσίδου επιρρίπτει ευθύνες στο…